27. dönemde türkiye büyük millet meclisi içinde grubu bulunan siyasi partilerin parti içi demokrasi yönünden incelenmesi
Examing the political parties that have a group in the turkish grand national assembly in the 27th period in terms of intra-party democracy
  1. Tez No: 821932
  2. Yazar: ÖZGÜR AKSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYDAR EFE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Siyasi Parti, Demokrasi, Parti İçi Demokrasi, Political Party, Democracy, Intra-Party Democracy
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Demokratik hayatın vazgeçilmez bir unsurları olan siyasi partilerin önemli bir bölümü genellikle daha yüksek bir demokrasi standardı getirme iddiasında bulunsalar da çoğu zaman kendi içlerinde bile parti içi demokrasiyi kurumsallaştıramamaktadırlar. Ancak, Türkiye'deki tüm partiler için parti içi demokrasi yönünden bütüncül bir söylemde bulunmak mümkün değildir. Zira bazı partiler bu konuda önemli bir mesafe alırken diğerleri Siyasal Partiler Kanunu'ndaki asgari ölçütleri yerine getirmekle yetinmektedirler. Bu nedenle, Türk siyasal hayatında önemli roller oynayan, TBMM'de grubu bulunan beş partinin parti içi demokrasi konusuna yönelik yaklaşımlarını ortaya koymayı amaçlayan bu tez çalışmasında TBMM'nin 27. Döneminde grubu bulunan AKP, CHP, HDP, MHP ve İYİ Parti'nin parti içi demokrasi ilkesine parti programlarında, tüzüklerinde, seçim bildirgelerinde, söylemlerinde ve uygulamalarında ne kadar yer verildiği ortaya konulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Although a significant part of political parties, which are indispensable elements of democratic life, usually claim to bring a higher standard of democracy, they often fail to institutionalize intra-party democracy even within themselves. It is not possible to make a holistic discourse for all parties in Turkey in terms of intra-party democracy. Because, while some parties have made significant progress in this regard, others are contented with meeting the minimum criteria in the Law on Political Parties. For this reason, in this thesis study, which aims to reveal the approaches of the five parties that play an important role in Turkish political life and have groups in the Grand National Assembly of Turkey, towards the issue of intra-party democracy, AKP, CHP, HDP, MHP and IYI Party's party democracy in the 27th term of the Parliament. It is analyzed how much they include the principle in their party programs, bylaws, election manifestos, discourses and practices.