2019 Türkçe dersi öğretim programının değerler eğitimi açısından incelenmesi ve Türkçe öğretmenlerinin değerler eğitimine ilişkin görüşleri (Muğla ili örneği)
2019 examination of turkish teaching programs in terms of values education and secondary school Turkish teachers' views on values education (Muğla sample)
  1. Tez No: 821942
  2. Yazar: BATUHAN ALBAYRAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KEVSER ÖZAYDINLIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Türkçe öğretim programı, değerler eğitimi, öğretmen görüşleri, resmi program boyutunda değerler, uygulama boyutunda değerler, Turkish curriculum, values education, teacher's opinion, official curriculum production values, application generation values
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
Bu araştırma, 2019 Türkçe Dersi Öğretim Programının ögelerinin değerler eğitimi açısından incelenmesi ve Türkçe öğretmenlerinin programa ilişkin görüşlerinin belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması deseni ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma gruplarını, 2021-2022 yılında eğitim öğretim yılında Muğla ili Menteşe ilçesinde bulunan devlet okullarında görev yapan 10 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri yarı yapılandırılmış görüşme formu yoluyla toplanmıştır. Veriler doküman incelemesi ve betimsel analiz yoluyla çözümlenmiştir. Görüşmeler tekrar tekrar okunarak kodlamalar yapılmış ve iki bilim uzmanı tarafından görüş alınarak temalar ve alt temalar oluşturulmuştur. Araştırmanın bulgularında programın ögeleri açısından incelenen değerler eğitimi bulguları Türkçe Dersi Öğretim Programı ögelerinde farklı düzeylerde bulunduğu ve öğretmenlerin resmi ve uygulama boyutu arasında farklılıkların oluştuğunu bunun da resmi boyutundaki eksiklerden kaynaklandığını ifade ettikleri tespit edilmiştir. Bunun yanı öğretmen görüşlerine yönelik elde edilen bulgularda ise öğretmenler uygulama boyutu açısından Türkçe Dersi Öğretim Programının şekillendirilmesi gerektiğini ifade etmişlerdir. Türkçe Dersi Öğretim Programında Değerler ve öğretmenlerin değerler eğitimi ile ilgili görüşlerine yönelik çalışmaların arttırılmasına yönelik tedbirlerin alınması gerektiği de ayrıca ifade etmişlerdir. Tüm bu bilgilerin ışığında öğretmenler ile yapılan görüşmeler neticesinde resmi programda değerler eğitimine daha fazla yer verilmesi gerektiğine, değerler eğitimine yönelik hizmet içi eğitimlerim arttırılması gerektiğine ve eğitim fakültelerinde değerler eğitimine yönelik dersler verilmesi gerektiği önerisinde bulunabilir.
Özet (Çeviri)
This research was carried out with the aim of examining the analysis of the values of the elements of the 2019 Turkish Course Curriculum and determining the explanation of the Turkish language analysis to the program. The research was carried out with a case study, one of the qualitative research methods. The research groups consist of 10 teachers working in public schools in the Menteşe district of Muğla in the academic year of 2021-2022. Half of the research data were collected through the acquired interview formula. The data were analyzed through document review and descriptive analysis. The interviews were re-read and constructions were made, and the themes and sub-themes of the directorate interviewed by two expert scientists were placed. At the end of the research, it has been determined that there are different levels in the elements of the English Curriculum, which is a part of the values education examined, which evaluates the elements in the lessons, and that there are differences between the formal and the application dimension, which is stated to be due to the deficiencies in the picture in its dimension. In addition to this, he stated that the Turkish Lesson Curriculum should be shaped in terms of teacher practice dimension in the acquisition of teachers' opinions. Values in the English Curriculum and the need to take the effects of the values used on their views on education also follows the statement. The results of giving more place to values education in the official program in the interviews with the teaching of providing all this information can be found when he proposes to give values education courses in education faculties and in-service training centers for values education.