New right local government: The Turkish case
Yeni sağ ve yerel yönetimler: Türkiye örneği
- Tez No: 82195
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. H. TARIK ŞENGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: yeni-sağ, yerel yönetimler, müdahele biçimleri, iç örgütlenme biçimleri, temsiliyet biçimleri, kentsel ulaşım, konut politikaları, Ankara Büyükşehir Belediyesi VI, new-right, local government, forms of intervention, forms of internal organisation, forms of representation, urban transportation, housing policies, Ankara Greater Municipality IV
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kentsel Politika Planlaması ve Yerel Yönetimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
öz YENİ SAĞ VE YEREL YÖNETİMLER: TÜRKİYE ÖRNEĞİ Üstündağ, G. Ebru Yüksek Lisans, KentseF Politika Planlaması ve Yerel Yönetimler Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Y. Doç. Dr. H. Tank Şengül Temmuz 1999, 141 sayfa Bu çalışmanın amacı yeni-sağ politikalarının yerel yönetimlere olan etkilerini incelemektir. Bu amaç doğrultusunda Jessop (1982)'ın kapitalist devleti çözümlemek için kullandığı devletin üç bileşeninden yararlanılmıştır. Sözü edilen devletin bu üç bileşeni; iç örgütlenme biçimleri, müdahele biçimleri vetemsilfyet biçimleridir. Bu çalışmada, öncelikle, yeni-sağ politikalarının temel ilkeleri ve fikirleri incelenmiş ve sonrasında yeni-sağ söyleminin ortaya koyduğu örnek yerel yönetim modeli değerlendirilmiştir. Buna ek olarak, teori ve pratik arasındaki farklılıkları göstermek amacıyla, 1980 sonrası İngiltere örneği incelenmiştir. Ayrıca, yeni-sağ politikalarının Türk yerel yönetim sistemindeki olasF etkilerini gösterebilmek için, önce yerel yönetim yapılarının evrimi gözden geçirilmiş ve daha sonra bu yapıların 1980 sonrası uğradıkları değişimler değerlendirilmiştir.Yeni-sağ politikalarının olası etkilerini açıklayabilmek için yerel yönetimlerin kentsel taşıma ve konut politikalarındaki değişen ideolojik tercihleri, Ankara Büyükşehir Belediyesi örnek alınarak incelenmiştir. Sonuç olarak yeni sağ politikalarının ilke ve fikirlerinin Türk yerel yönetim yapılarına büyük ölçüde uyarlandığı gözlenmiştir. Yeni-sağ modeli etkin, etkili ve demokratik bir yerel yönetim yapısı öngörmesine rağmen, ne yazık ki Türkiye örneğinde bunu destekleyecek bir kanıt ya da çalışma bulunmamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT NEW-RIGHT AND LOCAL GOVERNMENTS: THE TURKISH CASE Üstündağ, G. Ebru M.S., Department of Urban Policy Planning and Local Governments Supervisor: Assist. Prof.Dr. H. Tank Şengül July 1999, 141 pages The aim of this thesis is to evaluate the effects of new-right policies on local governments. For the purpose of this study, three components of the state which is used by Jessop (1982) to analyse the nature of the capitalist state is taken as a model. These three components of the state are forms of representation, forms of internal organisation and forms of intervention. In this study; first of all, the main principles and ideas of new-right ideology are analysed and then the ideal local government structure according to the new-right discourse is evaluated. In addition to this, the British case in the post 1980 period is also given as an example in order to show the difference between the theory and the practice. Moreover, in order to examine the possible effects of new-right ideology on local government structure in Turkey, first the evolution of local government 111structure is studied and then the changes in the post 1980 period are evaluated. In order to review the effects of the new-right ideology, the changing ideological preferences of local governments in the field of urban transportation and housing for the urban poor are evaluated by giving specific reference to Ankara Greater Municipality. In consequence, it is found out that; most of the main ideas and policies of the new-right thinking are introduced and adapted to Turkish local government structure. Although the new-right model draws an effective, efficient and a democratic local government system, unfortunately there is no evidence or a study to prove this in the Turkish context.