Communication in an academic context: The case of the five largest departments in the Middle East Technical University
Akademik ortamda iletişim: Orta Doğu Teknik Üniversitesi'ndeki en büyük beş bölüme bir durum çalışması
  1. Tez No: 82194
  2. Yazar: SIDDIKA GİZİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İletişim Bilimleri, Education and Training, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: İletişim, akademik kültür, üniversite bölümleri, yorumlayıcı- sembolik yaklaşım, öğretim elemanı, Communication, academic culture, university departments, interpretive-symbolic approach, faculty members
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 225
Özet
oz AKADEMİK ORTAMDA İLETİŞİM: ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ'NDEKİ EN BÜYÜK BEŞ BÖLÜME İLİŞKİN BİR DURUM ÇALIŞMASI Gizir, Sıddıka Yüksek Lisans Tezi, Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Hasan Şimşek Temmuz, 1999, 225 sayfa Bu çalışmanın amacı, Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nin beş fakültesinde en kalabalık bir bölümden seçilen öğretim elemanlarının bakış açılarından kendi bölümleri içinde, aynı fakültedeki diğer bölümlerle ve üniversitenin diğer bölümleri ile ilgili yaşadıkları en yaygm iletişim problemleri ve bunlara ilişkin çözüm yolları önerilerini incelemektir. Araştırmanın örneklemi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi' ndeki beş fakülteyi en iyi temsil ettiği düşünülen en geniş beş bölümdeki profesör, doçent, yardımcı doçent ve öğretim görevlilerinden seçilmiş 50 öğretim elemanından oluşmaktadır.VI Araştırmanın verileri, araştırmacı tarafından geliştirilen ve 19 soruyu kapsayan görüşme tekniği kullanılarak toplanmıştır. Toplanan veriler, başlıca örüntüleri belirleme, kodlama ve kategorilere ayırma işlemlerini kapsayan 'içerik analizi' tekniğiyle analiz edilmiştir. Araştırma bulguları, öğretim elemanlarının iş ve genel bölüm-içi iletişimlerinde ve iletişim kurallarıyla ilgili önemli problemleri olduğunu ortaya koymuştur. Bununla birlikte, iletişim problemleri ve bu iletişim problemlerine önerilen çözüm yolları açısından bölümler arasında benzerliklerin yanısıra farklılıklar da bulunmuştur. İş ile ilgili iletişim açısından sonuçlar, gruplaşma, bireyselllik, motivasyon eksikliği, bilimsel bilginin yetersiz paylaşımı ve rekabet bölüm-içi iletişimi olumsuz yönde etkileyen faktörler olarak sıklıkla belirtilmiştir. Genel bölüm-içi iletişim açısından, yabancılaşma, öğretim elemanlarının yaş profili, bölümün büyüklüğü ve ortak amaç eksikliği iletişimi olumsuz yönde etkileyen faktörler olarak ortaya konmuştur. Bununla birlikte, sadece kişisel bağlantı, bölümün içedönük özelliği, bilimsel çalışmalarda yetersiz işbirliği fakülte ve üniversite içindeki bölümler-arası iletişimi olumsuz yönde etkileyen faktörler olarak belirtilmiştir. Bunun yanısıra, veri analizleri 'pozitif bilim' ve 'sosyal bilim' bölümleri arasında ve ayrıca kadın ve erkek öğretim elemanları arasında iletişim problemleri ve bu problemlere önerilen çözümler anlamında farklılıklar olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT COMMUNICATION IN AN ACADEMIC CONTEXT: THE CASE OF THE FIVE LARGEST DEPARTMENTS IN THE MIDDLE EAST TECHNICAL UNIVERSITY Gizir, Sıddıka M.S., Educational Sciences Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Hasan Şimşek July 1999, 225 pages The purpose of this qualitative case study is to investigate the most common communication problems and the ways of solving these problems from the views of faculty members at the Middle East Technical University. The sample of this study consists of 50 faculty members including professors, associate professors, assistant professors, and instructors from five largest departments representing five faculty at the Middle East Technical University. The data were gathered by utilizing interview method, including 19 interview questions which were developed by the researcher.IV The data collected through interviews were content-analysed including the process of identifying, coding, and categorising the primary patterns of data. The results of this study provide evidence that faculty members have a number of significant communication problems regarding work-related communication, overall departmental communication, and the rules of communication. Furthermore, although there are some similarities in identifying communication problems and proposing the ways of solving these communication problems, some differences are also observed among departments. Regarding work-related communication, results indicated that alliances, high individualism, lack of motivation, inadequate exchange of scientific knowledge, and competition are frequently mentioned factors negatively influencing communication within the department. Regarding issues of overall departmental communication, alienation, age profile of the faculty, size of the department, and lack of common goals are some of the raised issues negatively effecting communication within the department. Moreover, only personal contact, introvert characteristic of the department, and inadequate collaboration in scientific work are noted as factors negatively influencing interdepartmental communication both in the faculty and in the university. In addition, analysis of the data revealed that there are some similarities and differences hard science and soft science departments, and also female and male faculty members in defining communication problems and proposing solutions to these communication-related problem.