Bazı modern finansal işlemlerin İslam akitler nazariyesi açısından tahlili -finansal kiralama ve sigorta örneği
Analysis of some modern financial transactions in terms of Islamic contracts theory - financial leasing and insurance example
- Tez No: 821955
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİL İBRAHİM ACAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Ukud (sözeşmeler), Muâmelâtu'l Maliyye (Finansal işlemler), çağdaş, İcâre Müntehiyye Bittemlik akdi, Sigorta sistemi, Fıkıh, Contracts, Financial transactions, Contemporary, Lease Contract Ending by Ownership, Insurance system, Fiqh
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Bazı Modern Finansal İşlemlerin İslam Akitler Nazariyesi Açısından Tahlili -Finansal Kiralama Ve Sigorta Örneği- Bu tez giriş bölümüne ek olarak üç bölümden oluşmaktadır. Bu çalışmanın amacı, İslam'ın çağdaş finansal işlemler üzerindeki konumunu anlamaya çalışmaktır. Çünkü bu konu, temel ile modernliği bir araya getirmektedir. Bu da araştırmacıya konuyla ilgili bir takım fıkhi konularda âlimlerin sözlerini inceleyerek, ümmetin büyük fakihlerinin sözlerinin derinliklerini araştırma fırsatı verir. Giriş bölümünde; çalışmanın önemi, konunun seçilme nedeni, çalışmanın amacı, çalışma yöntemi ve daha önce bu konu ile ilgili yapılmış olan çalışmalar ele alınmıştır. Birinci bölümde, akdin (sözleşme) tanımının yanı sıra çağdaş finansal işlemlerin tanımı ve kavramı araştırılmıştır. Aynı şekilde çağdaş finansal işlemlerin sözleşmelerindeki kuralların araştırılması da ele alınmıştır. İkinci bölüm, İcâre (kiralama) sistemini ele almaktadır. Bu bölümde; İcâre Müntehiyye Bittemlik akdinin (mülkiyetle sonlanan kira sözleşmesi) tanımı ve İslâm'da kira sözleşmesinin meşruiyeti, hükmü ve bunun yanında İcâre Müntehiyye Bittemlik akdi (mülkiyetle sonlanan kira sözleşmesi) üzerine olan fıkhi görüşleri ele almaktadır. Bu bölümde ayrıca İcâre Müntehiyye Bittemlik akdinin (mülkiyetle sonlanan kira sözleşmesi) kuralları ve son olarak da bankacılık kurumlarında uygulanan durum ele alınmaktadır. Üçüncü bölüm, sigorta sistemini ele almaktadır. Bu bölümde; sigortanın hakikati, oluşumu ve türleri ele alınmaktadır. Bu bölümün ikinci kısmı ise ticari ve kooperatif sigorta hükümlerini ele almaktadır. Bu son bölümün üçüncü kısmında ise ticari ve kooperatif sigortasını birbirinden ayıran en önemli noktalar ele alınmaktadır.
Özet (Çeviri)
Analysis of Some Modern Financial Transactıons in Terms of Islamic Contracts Theory - Fınancıal Leasıng And Insurance Example- This thesis consists of three parts in addition to the introduction part. The aim of this study is to try to understand the position of Islamic Sharia on contemporary financial transactions. Because this subject brings together the basic and modernity. This gives the researcher the opportunity to investigate the words of the great jurists of the Ummah by examining the words of scholars on a number of fiqh subjects. In the introduction section, the importance of the study, the reason for c hoosing the subject, the purpose of the study, the study method and previous studies on this subject were discussed. In the first chapter, besides the definition of contract, the definition and concept of contemporary financial transactions are investigated. In the same way, the investigation of the rules in the contracts of contemporary financial transactions is also discussed. The second chapter deals with the Ijarah (rental) system. In this chapter; It deals with the definition of Icare Müntehiyye Bittemlik agreement (lease ending with ownership) and the legitimacy and provision of rental agreement in Islam, as well as the jurisprudence on the Icare Müntehiyye Bittemlik agreement (lease ending with ownership). Also in this section, the rules of Icare Müntehiyye Bittemlik contract (lease ending with ownership) and finally the situation applied in banking institutions are discussed. The third section deals with the insurance system. This section; It deals with the truth, formation and types of insurance. The second part of this chapter deals with commercial and cooperative insurance provisions. The third part of this last section deals with the most important points that distinguish commercial and cooperative insurance. Finally, in the conclusion part, the research is concluded by mentioning some of the results of the study.