Modern liderlik yaklaşımlarının bazı parametreler ışığında çalışana ve kuruma etkileri
The effects of modern leadership approaches on the employee and the organization in the light of certain parameters
  1. Tez No: 311735
  2. Yazar: ESRA KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMAL ZEHİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Otantik Liderlik, Hizmetkâr Liderlik, Örgütsel Özdeşleşme, Firma Performansı, Authentic Leadership, Servant Leadership, Organizational Identification, Company Performance
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Liderlik, ilk insan toplulukları kurulmaya başlandığından beri var olan ve niteliği her zaman merak edilen, araştırılan sosyal bir olgudur. Yüz yılı aşkın bir süredir de bizim bildiğimiz anlamda akademik araştırmalara konu olmaktadır. Her bir araştırma kendi şartlarına göre liderliğin farklı yönlerini, özelliklerini, sonuçlarını araştırmış, buna göre bazı neticeler elde etmiştir.Bizim yapmış olduğumuz çalışmada ise amacımız; sanayi toplumundan bilgi toplumuna geçişte, eski liderlik tarzlarının yeterli görülmemesi üzerine ortaya çıkan yeni iki liderlik tarzını yani Hizmetkâr ve Otantik Liderliği incelemek ve bunların çalışana ve firma performansına etkisini bilimsel verilerle ortaya koymaktır.Araştırma kapsamında; bu iki liderliğin özellikle nitelikli iş gücünü elde tutmak ve çalışanın iş performansını artırmak adına önemli bir parametre olan örgütsel özdeşleşmeye etkisi incelenmiştir. Sonuç olarak da bu liderlik tarzlarının ve örgütsel özdeşleşmenin firmanın nitel ve nicel performansı üzerinde ne derece etkili olduğu ortaya konmuştur.Araştırma yöntemimiz; literatürün taranması, anket yoluyla veri toplama ve bu verilerin çeşitli istatistiksel yöntemlerle analizi şeklinde gerçekleşmiştir. Araştırmamız, hipotezlerimizi desteklemiştir.Çalışmamızın daha sonra yapılacak bilimsel çalışmalara faydalı olacağını umuyoruz.
Özet (Çeviri)
Leadership is a social phenomenon that has existed since the establishment of first human societies and it has always been widely questioned and researched. And it has been subject to academic studies in our terms for more than a hundred year. Each and every study has focused on different aspects, specifics and results of leadership with regards to its own conditions and they have yielded certain outputs accordingly.The objective of our study is to study two new types of leadership, namely Servant Leadership and Authentic Leadership, which emerged in transformation from industrial society to information society as the old models of leadership were no longer sufficient, and to explain their effects on employees and company?s performance through scientific data.Within the scope of the study, the effects of these two leadership types on organizational identification have been analyzed as it is an important parameter for maintaining qualified labor force and increasing employees? performance. The result presents to what extent these leadership types and organizational identification are effective on the qualitative and quantitative performance of the company.The research methods used are literature review, data collection through survey and analysis of these data through certain statistical methods. The research supported our hypothesis.We hope that this study will serve useful for future scientific studies.