Damgalama eğilimleri ile Suriyelilere yönelik tutumlarda etno-kültürel empatinin rolünün incelenmesi
Examining the role of ethno-cultural empathy between stigmatization tendencies and attitudes towards Syrians
  1. Tez No: 821963
  2. Yazar: ZEYNEP BÜYÜKÇORAK KANAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HANDE TASA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Damgalama, Tutum, Etno-kültürel empati, Stigmatization, Attitudes, Ethno-cultural empathy
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bireylerin Damgalama eğilimleri ile yerel halkın Suriyelilere yönelik tutumlarında etno-kültürel empatinin rolünün incelendiği bu çalışmada, nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmaya kolayda/erişilebilir yolu ile ulaşılan 18-65 yaş arası İstanbul ilinde ikamet eden yetişkin 267 kişi katılmıştır. Katılımcılardan 8 sorudan oluşan demografik bilgi formu, Damgalama Ölçeği, Yerel Halkın Suriyelilere Yönelik Tutum Ölçeği Etno-kültürel empati Ölçeği aracılığıyla veri toplanmıştır. Yapılan Pearson korelasyon analizi sonucunda, bireylerin Suriyelilere yönelik tutumları ile damgalama eğilimleri ve damgalama eğilimleri ile etno-kültürel empati becerileri arasında negatif yönlü anlamlı bir ilişki olduğu bulunmuştur. Ek olarak, etno-kültürel empatinin damgalama eğilimleri ile Suriyelilere yönelik tutumlar arasında düzenleyici etkisinin olduğu bulunmuştur. Bunun yanında ANOVA sonuçlarına göre 31-40 yaş arası katılımcıların empatik bakış açısı alma ve kültürel farklılıkların kabulü alt boyutlarında, 41 yaş üstü bireylerden anlamlı düzeyde yüksek puan aldıkları görülmüştür. Temasın tutumlarda bir farklılık yaratıp yaratmadığını incelemek amacıyla katılımcılara Suriyeli göçmenler ile arkadaşlık, romantik ilişki, komşuluk ve profesyonel iş ilişkisi olup olmadığı sorulmuştur. Profesyonel iş ilişkisi bulunmayanların, ilişkisi bulunanlara göre önyargı alt boyut toplam puanlarının; komşuluk ilişkisi bulunanların ise komşuluk ilişkisi bulunmayanlara göre empatik farkındalığının daha yüksek olduğu bulunmuştur. Suriyeli bireylerle arkadaşlık ilişkisinde bulunanların etiketleme, kabul ve tutum toplam puanlarının da arkadaşlık ilişkisi olmayanlardan anlamlı şekilde yüksek olduğu görülmüştür. Sonuç olarak, yerel halkın Suriyeli göçmenlere yönelik tutumlarının bu bireylerle olan temasına göre farklılaştığı, empati becerileri ve damgalama eğilimleri ile de ilişkili olduğu söylenebilir. Bulgular ilgili literatür ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, which examines the role of ethno-cultural empathy in individuals' tendencies of stigmatization and the attitudes of the local population towards Syrians, a quantitative research method using a correlational survey model was employed. A total of 267 adult participants aged between 18 and 65, residing in Istanbul, were accessed through convenience sampling for the study. Data were collected through a demographic information form consisting of 8 questions, the Stigmatization Scale, the Attitudes of the Local Population Towards Syrians Scale, and the Ethno-Cultural Empathy Scale. The results of the Pearson correlation analysis revealed a significant negative relationship between individuals' attitudes towards Syrians and stigmatization tendencies, as well as between stigmatization tendencies and ethno-cultural empathy skills. Additionally, it was found that ethno-cultural empathy had a moderating effect on the relationship between stigmatization tendencies and attitudes towards Syrians. Furthermore, according to the ANOVA results, participants between the ages of 31 and 40 scored significantly higher than participants aged 41 and above in the sub-dimensions of taking an empathic perspective and accepting cultural differences. To examine whether contact made a difference in attitudes, participants were asked about their friendships, romantic relationships, neighborly relationships, and professional relationships with Syrian immigrants. It was found that participants without a professional relationship had significantly higher scores on the prejudice subscale compared to those with a professional relationship, and participants with a neighborly relationship had higher levels of empathic awareness compared to those without a neighborly relationship. Participants who reported having friendships with Syrian individuals also had significantly higher scores on the labeling, acceptance, and overall attitude subscales compared to those without friendships. In conclusion, it can be stated that the attitudes of the local population towards Syrian immigrants vary depending on their contact with these individuals, and are also related to empathy skills and stigmatization tendencies. The findings were discussed in light of the relevant literature.