Yükseköğretim yöneticilerinin kurumsal iletişimde sosyal medya kullanımı: Türkiye-Hollanda karşılaştırması
Social media usage by higher education administrators for institutional communication: A comparison between Turkey and The Netherlands
  1. Tez No: 821964
  2. Yazar: BEYZA AKIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ERSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital dönüşüm, Sosyal medya kanalları, Kurumsal iletişim, Yükseköğretim yöneticileri, Digital transformation, Social media channels, Institutional communication, Higher education administrators
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yükseköğretimin Yönetimi ve Politikası Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yükseköğretimin Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Amaç: Yükseköğretim kurumları, ana bileşenlerini insanların oluşturması nedeniyle iletişim akışının ve sosyalliğin yoğun olduğu yapılardır. İletişim şekilleri, hemen her kurumsal yapıda olduğu gibi yükseköğretim kurumlarında da dijital dönüşümün etkisi altına girmiştir. Sosyal medya kanalları, iletişimde en sık tercih edilen dijital platformların başında yer almaktadır. Bu çalışma, Türkiye'de ve Hollanda'da görev yapan yükseköğretim yöneticilerinin, kurumsal iletişimde sosyal medya kullanımına ve sosyal medya kanallarının iletişimdeki rolüne yönelik düşüncelerini yansıtmaktadır. Her iki ülkedeki yöneticilerin, kurumlarında dijital odaklı sosyalliği artırmaya yönelik önerdikleri yol haritaları incelenmektedir. Çalışmanın belirtilen süreçteki amacı, Türkiye'de ve Hollanda'da yükseköğretim kurumlarındaki iletişim sürecinde sosyal medya kullanımlarını karşılaştırmaktır. Yöntem: Çalışma, nitel araştırma desenlerinden olgubilim çerçevesinde gerçekleştirilmiştir. Verilerin çözümlenme sürecinde ise içerik analizi işe koşulmuştur. Bulgular: Araştırmanın amacı ve hedefi doğrultusunda, her iki ülkeden yöneticilerle görüşmeler yapılmış, Hollanda'daki kurumların sosyal medya yönetiminde paydaşlar arası iş birliğine dayalı bir sistem benimsediğini ortaya koymuştur. Sonuç ve Öneriler: Yükseköğretim kurumlarına, dijital odaklı sosyalliği artırmaya yönelik tavsiyeler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: Higher education institutions are structures where communication flow and sociability are intense due to the involvement of individuals as the main components. Communication methods, like in any other organizational structure, have been influenced by digital transformation in higher education institutions. Social media channels are among the most preferred digital platforms in communication. This study reflects the thoughts of higher education administrators working in Turkey and the Netherlands regarding the use of social media in institutional communication and the role of social media channels in communication. The roadmaps proposed by administrators in both countries to increase digital-oriented sociability in their institutions are examined. The aim of the study in the specified period is to compare the use of social media in the communication process of higher education institutions in Turkey and the Netherlands. Method: The study was conducted as a phenomenology design, and data were realized through content analysis processes. Results: The study directionally addressed its aims through interviews, which were conducted with administrators from both countries revealing that the institutions in the Netherlands have adopted a stakeholder-based collaboration system in social media management. Conclusion and Suggestions: Recommendations were provided to increase digital- oriented sociability in higher education institutions.