Toplumsal uzlaşı için karar verme analizi: Politik bir lider olarak Mahatma Gandhi örneği
Decision-making analysis for social reconciliation: The case of Mahatma Gandhi as a political leader
- Tez No: 821993
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET NAZMİ ÜSTE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Liderlik, Toplumsal Uzlaşı Süreçleri, Mahatma Gandhi, Polihöristik Karar Verme Modeli, Leadership, Social Reconciliation Processes, Mahatma Gandhi, Polyheuristic Decision-Making Model
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 206
Özet
Liderlik çalışmaları ve liderlerin kararlarının analizi, politika biliminde ilgi duyulan alanlar arasındadır. Liderin nasıl karar verdiğinin analiz edilmesi, onun sonraki kararlarını tahmin etmede faydalı veriler elde edilmesine yardımcı olacaktır. Liderlerin kararlarını analiz ederken kullanılan modellerden biri, polihöristik modeldir. Bu modelde liderin kararını etkileyen boyutlar ve aldığı kararın alternatifleri analiz edilerek çeşitli yorumlarda bulunulmaktadır. Çalışmanın seçili örnek lideri Mahatma Gandhi, seçili örnek olayı ise Tuz Yürüyüşü kararıdır. Gandhi, birçok farklı boyutun ancak özellikle ekonomik boyutun etkisi altında rasyonel olarak bir karar almıştır. Fakat bunun öncesinde ona göre telafisi olmayan bir kararı sezgisel olarak karar seçenekleri arasından çıkarmıştır. Gandhi'nin kararı analiz edilirken post-kolonyal süreçler incelenmiştir. Ayrıca toplumsal uzlaşı bağlamında Gandhi'nin liderliği üzerinde durulmuştur. Gandhi ve kararları analiz edilirken onun yaşadığı ülkenin coğrafi, tarihi, kültürel, yönetsel ve toplumsal özellikleri derinlemesine açıklanmıştır. Gandhi'nin bireysel yaşamına dair bilgiler de çalışmada yer almıştır. Böylece Gandhi'nin kararlarını etkileyen arka plânın tümü ortaya konulmaya çalışılmıştır. Yapay zekâ uygulamalarının hızla geliştiği günümüzde, bilgisayar programları aracılığıyla mikro anlamda liderlerin ve makro plânda kitlelerin nasıl karar verdiklerini analiz etmede çalışmada test edilen modelden yararlanılarak başarılı sonuçlar alınabilir. Bu çalışma ile gerçekleştirilen Gandhi'nin şiddetsiz direniş modelinin başka bir perspektiften ayrıntılı analizinin, siyaset bilimi literatürüne katkı sağlaması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
Leadership studies and analysis of leaders' decisions are among the fields of interest in policy science. By analyzing how the leader makes decisions will help to obtain useful data in predicting his/her next decisions. One of the models used when analyzing the decisions of leaders is the polyheuristic model. In this model, the dimensions affecting the leader's decision and the alternatives of the decision taken are analyzed and various interpretations are made. The selected example leader of the study is Mahatma Gandhi, and the selected case study is the Salt March or Dandi March decision. Gandhi made a rational decision under the influence of many different dimensions, but especially the economic dimension. But before that, he heuristically removed a decision that, according to him, was noncompensatory from among the decision options (noncompensatory principle). While analyzing Gandhi's decision-making, post-colonial processes were examined. In addition, the leadership of Gandhi was emphasized in the context of social reconciliation. While analyzing Gandhi and his decisions, the geographical, historical, cultural, administrative and social characteristics of the country he lived in were explained in depth. Information about Gandhi's individual life is also included in the study. Thus, the whole background that influenced Gandhi's decisions was tried to be revealed. In today's world where artificial intelligence applications are developing rapidly, the model which is tested in this study may be used to analyze how leaders in the micro sense and the masses in the macro plan make decisions through computer programs. With this study, it is aimed to contribute to the political science literature by analyzing Gandhi's model of nonviolent resistance from another perspective.