Kronik inmeli hastalarda gastroknemius kas mimarisi ile fonksiyonel kapasite arasındaki ilişkinin belirlenmesi
Determining the relationship between gastrocnemius muscle architecture and functional capacity in patients with chronic stroke
  1. Tez No: 822091
  2. Yazar: SİNAN TUNA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CİHAN CANER AKSOY, DR. ÖĞR. ÜYESİ SEVDA ADAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: İnme, Kas mimarisi, Fonksiyonel kapasite, Yürüme hızı, Denge, Stroke, Muscle architecture, Functional capacity, Walking
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, inmeli hastaların gastroknemius kas mimarisi parametreleri ile fonksiyonel kapasiteleri ve tanımlayıcı özellikleri aralarındaki ilişkinin belirlenmesidir. Gereç – Yöntem: Çalışmamız kronik inmeli 33 bireyle gerçekleştirilmiştir. Kas mimarisi değerlendirmesi için ultrasonografik görüntülemeden yararlanılmıştır. Gonyometrik ölçümle dorsifleksiyon hareket açıklığı, modifiye ashworth skalası ile spastisite değerlendirilmesi, süreli kalk ve yürü testi, fonksiyonel uzanma testi ve berg denge ölçeği ile denge değerlendirmesi ve 10 metre yürüme süresi ile yürüme hızı değerlendirmesi gerçekleştirilmiştir. Parametreler arasındaki ilişkiler uygun istatistiksel yöntemler kullanılarak incelenmiştir. Bulgular: Yapılan analizlerde bireylerin yaşları ile gastroknemius kas mimari parametrelerinden kas kalınlıkları arasında orta düzeyde (p0,05). Sonuç: Yaş arttıkça kas mimarisi parametrelerinden kas kalınlığı azalmakta, yürüme hızı ile statik ve dinamik denge kötüleşmektedir. İnmeden itibaren geçen süre uzadıkça kas mimarisi parametrelerinden fasikül uzunluğu artmakta ve pennasyon açısı daralmaktadır. Kas mimarisi parametreleri ile fonksiyonel kapasite arasında ilişki belirlenmemiş olmasının inmenin kas mimarisi üzerindeki etkilerinin zaman içinde fonksiyonel açıdan kompanse edilmesinden kaynaklandığını düşünmekteyiz. Mevcut yayınlar erken dönemde kas mimarisinin değiştiğini belirtmekte fakat uzun vadede kas mimarisi fonksiyonlara göre yeniden şekillenmektedir. Bu nedenle uzun vadede kas mimarisi değişiklikleri tekrar değişime uğradığı için fonksiyonların bir göstergesi olmaktan çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to determine the relationship between gastrocnemius muscle architecture parameters and functional capacities and descriptive features of stroke patients. Materials and Methods: Our study was carried out with 33 individuals with chronic stroke. Ultrasonographic imaging was used for the evaluation of muscle architecture. Dorsiflexion range of motion with goniometric measurement, spasticity evaluation with Modified Ashworth Scale, balance evaluation with Timed Up and Go Test, Functional Reach Test and Berg Balance Scale, and walking speed with 10 meters walking time were evaluated. The relationships between the parameters were examined using appropriate statistical methods. Results: In the analyzes performed, there was a moderate level between the ages of the individuals and the muscle thickness, which is one of the gastrocnemius muscle architectural parameters (p0.05). Conclusion: As age increases, muscle thickness, one of the muscle architecture parameters, decreases, and walking speed and static and dynamic balance deteriorate. As the time elapsed since the stroke increases, the fascicle length, which is one of the parameters of muscle architecture, increases and the pennation angle narrows. We think that the lack of a relationship between muscle architecture parameters and functional capacity is due to the functional compensation of the effects of stroke on muscle architecture over time. Current publications indicate that muscle architecture changes in the early period, but in the long term, muscle architecture is reshaped according to functions. For this reason, in the long term, changes in muscle architecture cease to be an indicator of functions, as they change again.