Cerrahi kliniklerinde çalışan hemşirelerin tıbbi hata deneyimlerinin incelenmesi: Nitel çalışma
Investigation of medical error experiences of nurses working in surgery clinics: Qualitative research
  1. Tez No: 822090
  2. Yazar: HİLAL ÇAKMAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞEGÜL SAVCİ, DR. ÖĞR. ÜYESİ SAADET ÇÖMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Cerrahi Klinikler, Hemşirelik, Nitel Araştırma, Tıbbi Hata, Medical Error, Nursing, Qualitative Research, Surgical Clinics
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Bilimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Giriş: Sağlık hizmetlerinde bakım kalitesinin artırılabilmesi için en önemli konulardan biri hasta güvenliğidir. Hasta güvenliğinin temel amacı ise tıbbi hataları olabildiğince azaltabilmektir. Tıbbi hatalar birçok komplikasyonlara, morbidite ve mortalitelere neden olmaktadır. Ayrıca kurumlar ve çalışanlar için de olumsuz sonuçları vardır. Amaç: Bu araştırma, cerrahi kliniklerinde çalışan hemşirelerin tıbbi hata deneyimlerini incelemek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma, nitel araştırma yöntemlerinden tanımlayıcı olgubilim (fenomenolojik) araştırma tasarımı kullanılarak yürütülmüştür. Araştırma 01.01.2022- 01.07.2022 tarihleri arasında, Kütahya ili sınırları içinde bulunan Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi cerrahi klinik ve yoğun bakım ünitelerinde çalışan 35 hemşire ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma verileri yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla bireysel derinlemesine yüz yüze görüşme yöntemiyle toplanmıştır. Araştırma verileri içerik analizi yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışma“COREQ (Consolidated criteria for Reporting Qualitative Research) kriterleri doğrultusunda yapılmış ve raporlanmıştır. Bulgular: Araştırma verilerinden 4 tema ve 13 kategori elde edilmiştir; ”Ne Oldu? (Tıbbi Hataları Çeşitleri)“, ”Neden Oldu? (Tıbbi Hataların Nedenleri)“, ”Şimdi Ne Olacak? (Tıbbi Hataların Sonuçları)“, ”Ne Yapmalıyız? (Tıbbi Hataların Çözümleri)" dir. Bakım hataları, transfüzyon hataları, ilaç hataları ve cerrahi uygulama hataları katılımcıların deneyimlediği hatalardır. Tıbbi hataların nedenleri; bilgi eksikliği, personel yetersizliği, acemilik, dikkatsizlik/yorgunluk/acelecilik ve iletişim sorunları olarak açıklanmıştır. Karşılaşılan tıbbi hataların sonuçları incelendiğinde, hataların hastalar üzerinde komplikasyonlara (enfeksiyon, hematom, emboli, pnömotoraks, arrest), hemşireler üzerinde ise panik, korku, duygusal yük, üzüntü, empati, pişmanlık, motivasyon kaybı gibi durumlara neden olduğu görülmüştür. Katılımcıların tıbbi hatalarla ilgili çözümlerinin tamamı tıbbi hata sonrası hemen farkedilen durumlarda yapılan akut girişimleri kapsamaktadır. Katılımcılar öneri olarak; hasta kimliklendirme uygulamalarına ve ilaç uygulama ilkelerine uyma, kontrol mekanizmalarının olması, ekip içi iletişimin güçlendirilmesi, iş yükünün azaltılması gerektiğini ifade etmişlerdir. Sonuç: Cerrahi kliniklerde saptanan tıbbi hataların birçoğunun önlenebilir hatalar olduğu saptanmıştır. Hataların önlenebilmesi için hemşireler ve diğer sağlık çalışanları için kontrol listeleri, uyarı tabelaları ve algoritmalar oluşturulması, ekip içi iletişimin artırılması, hasta güvenliği konusunda kurum politikalarının belirlenmesi önerilmektedir. Ayrıca klinik iş yüküne uygun oranda hemşire istihdam edilmesi, sağlık ekibi üyelerinin hata bildirimleri konusunda motive edilmesi de oldukça önemlidir. Klinikte yapılan tıbbi hataların kök-neden analizlerinin ekip içinde paylaşılması ve önleyici girişimlerin ekip ile birlikte planlanması da önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: One of the most important issues in increasing the quality of care in health services is patient safety. The main purpose of patient safety is to reduce medical errors as much as possible. Medical errors cause many complications, morbidity and mortality. It also has negative consequences for institutions and employees. Aim: This research was conducted to examine the medical error experiences of nurses working in surgical clinics. Materials and Methods: The research was carried out between 01.01.2022 and 01.07.2022, with 35 nurses working in the surgical clinic and intensive care units of Kütahya Health Sciences University Evliya Çelebi Training and Research Hospital located in the province of Kütahya. The research data were collected by the“Semi-structured In-depth Interview”method. The research data were analyzed using the content analysis method. The study was conducted and reported in accordance with the“COREQ (Consolidated criteria for Reporting Qualitative Research) criteria. Results: 4 themes and 13 categories were obtained from the research data; ”What happened? (Types of Medical Errors)“, ”Why Did It Happen? (Causes of Medical Errors)“, ”What Now? (Consequences of Medical Errors)“, ”What Should We Do? (Solutions of Medical Errors)". Care errors, transfusion errors, medication errors and surgical application errors are the errors experienced by the participants. Causes of medical errors; lack of information, lack of personnel, inexperience, carelessness/fatigue/hurryness and communication problems. When the results of the medical errors encountered were examined, it was seen that the errors caused complications (infection, hematoma, embolism, pneumothorax, arrest) on the patients, and panic, fear, emotional burden, sadness, empathy, regret, loss of motivation on the nurses. All of the participants' solutions for medical errors include acute interventions in situations that are immediately noticed after medical errors. As participants suggest; They stated that it is necessary to comply with patient identification practices and drug administration principles, to have control mechanisms, to strengthen communication within the team, and to reduce the workload. Conclusion: It has been determined that most of the medical errors detected in surgical clinics are preventable errors. In order to prevent mistakes, it is recommended to create checklists, warning signs and algorithms for nurses and other healthcare professionals, to increase communication within the team, and to determine institutional policies on patient safety. In addition, it is very important to employ nurses in accordance with the clinical workload and to motivate health team members about error notifications. It is also recommended that root-cause analysis of medical errors made in the clinic be shared within the team and preventive interventions should be planned together with the team.