Edip Cansever'in 'Şahinin Kopardığı Elmas' isimli şiiri ile Scott Fitzgerald'ın 'Benjamin Button'ın Tuhaf Hikâyesi' isimli eserinin zaman ve algı yönünden karşılaştırılması
A comparison of Edip Cansever's poem 'Şahinin Kopardığı Elmas' and Scott Fitzgerald's 'The Curious Case of Benjamin Button' in terms of time and perception
- Tez No: 822129
- Danışmanlar: PROF. DR. KAMİL CAN BULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Karşılaştırmalı Edebiyat, Comparative Literature
- Anahtar Kelimeler: Zaman, Algı, Karşılaştırmalı Edebiyat Bilimi, Edip Cansever, Scott Fitzgerald, Felsefe, Sanat, Dil, Edebiyat, Fizik, Kuantum Mekaniği, Enerji, Elektrik, Işık, Renk, Time, Perception, Comparative Literary Science, Edip Cansever, Scott Fitzgerald, Philosophy, Art, Language, Literature, Physics, Quantum Mechanics, Energy, Electricity, Light, Colour
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Karşılaştırmalı Edebiyat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 185
Özet
Bu çalışma zaman kavramını ve zaman algısını disiplinler arası bakış açısıyla Karşılaştırmalı Edebiyat Bilimi bağlamında sorgulama amacını taşımaktadır. Evrenin varoluşuyla başlayan zaman kavramının sorgulanması felsefi düşünce ile başlar. Bu minvalde zaman kavramının ne olduğu ve nasıl algılandığı başta felsefe ve fizik olmak üzere birçok bilim dalı tarafından incelenmiş; birbirine zıt veya birbirini destekler nitelikte birçok düşünce açıklanmıştır. Beş bölümden oluşan bu çalışmanın içeriğini üç gruba ayırmak mümkündür. Birinci grupta zaman kavramı genel olarak incelenecektir. Zaman kavramına yönelik felsefi yaklaşımların tarihsel gelişiminin yanı sıra enerji, elektrik, ışık, renk, kuantum mekaniği gibi zaman ve zaman algısıyla bağlantılı olan kavramlar fizik biliminin yaklaşımı açısından incelenecektir. Sanat ve edebiyat kavramları açıklanarak dil ile edebiyatın zaman ve zaman algısıyla olan ilişkisi açıklanacaktır. İkinci grupta çalışmanın amacına uygun olarak seçilmiş olan Edip Cansever'e ait“Şahinin Kopardığı Elmas”isimli şiirde; Scott Fitzgerald tarafından kaleme alınmış olan“Benjamin Button'ın Tuhaf Hikâyesi”isimli eserde ve bu eserden esinlenilerek beyaz perdeye aktarılan aynı adlı filmde zamanın ve zaman algısının nasıl işlendiği Karşılaştırmalı Edebiyat Bilimi bağlamında incelenecektir. Üçüncü grupta inceleme sonucunda elde edilen bulgular ve çıkarılan sonuçlar değerlendirilecektir. Çalışmanın sonuç bölümünde ise sosyal bilimlerin bir dalı olan Karşılaştırmalı Edebiyat Biliminin pozitif bilimlerle olan ilişkisi zaman ve algı kavramları çerçevesinde incelenecektir. Böylece insanlığa ait ortak kavramlar söz konusu olduğunda farklı alanlarda faaliyet gösteren bilim dallarının yapmış olduğu araştırmaların ortak bir paydada buluşmasının mümkün olduğu vurgulanacaktır.
Özet (Çeviri)
This interdisciplinary study aims to investigate the concept of time and its perception in the context of Comparative Literature Science. Philosophical thought originated the inquiry into the concept of time, coinciding with the universe's creation. Various viewpoints that either support or contradict the concepts and perceptions of time in this context have been presented by several disciplines, primarily philosophy and physics. The study is divided into three sections, which are elaborated in five chapters. In the first section, the main analysis views time as a universal concept. Moreover, this investigation examines the historical evolution of time in philosophy and explores various notions and understandings of time in the field of physics. This covers concepts related to energy, electricity, light, colour, and quantum mechanics. Additionally, this study seeks to clarify the concepts of art and literature and examine the interrelationship among language, literature, perception, and the concept of time. The second section will analyse the presentation of time and time perception in Edip Cansever's poem, entitled“Şahinin Kopardığı Elmas”, and in Scott Fitzgerald's“The Curious Case of Benjamin Button”, including the film adaptation. The analysis will be contextualized within Comparative Literary Science. The third section will evaluate the conclusions and results of the examination. The conclusion will explore the relationship between Comparative Literary Science, a branch of Social Science, and Positive Sciences concerning the concepts of time and perception. The study focuses on how researchers from different scientific branches in diverse fields can understand the shared concepts of humanity.