Kamerun'un uluslararası ortaklıkları: Türkiye, İsrail ve Almanya örnekleri
Cameroon's international partnerships: Examples of Türkiye, Israel and Germany
  1. Tez No: 822196
  2. Yazar: YASİN ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜRSEL BAYRAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kamerun, Ortaklık, Türkiye, Almanya, İsrail, Cameroon, Partnership, Türkiye, Germany, Israel
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Bölge Çalışmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Afrika Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 183
Özet
“Kamerun'un Uluslararası Ortaklıkları: Türkiye, İsrail ve Almanya Örnekleri”Uluslararası ilişkilerde ikili ve çok taraflı ilişkiler aktörlerin vizyonu ve ihtiyaç durumuna göre farklı şekillerde gelişebilmektedir. İttifak ve koalisyon gibi güvenlik faktöründen kaynaklı konseptlerin varlığına paralel olarak yine güvenlik işbirliğini de kapsayan ancak bir ittifaktan daha kapsamlı olan ortaklıklar devletler arasında çok yönlü ilişkilerin geliştirilmesinde önemli bir ilişki biçimi olarak karşımızda durmaktadır. Siyasi ve ekonomik alanlarla birlikte kalkınma işbirliğinin öne çıktığı ortaklık ilişkisi, tek taraflı olmaktan öte eşitler ilkesinin zorunlu hale geldiği bir ilişki şekli olup bunun daha kapsamlı hali ise stratejik ortaklıktır. Bu ilişki türlerine güçlü veya güçsüz birçok aktör etkinliğini arttırmak için önem vermektedir. Afrika kıtası da gelişmiş ve yükselen aktörler için kalkınma yardımı anlayışından kalkınma işbirliğine, salt diplomatik ilişki boyutundan ise daha farklı alanlarda da yakınlaşmayı öngören ortaklık boyutuna geçilen ve hatta kimi kıta ülkeleriyle stratejik ortaklık boyutuna dahi geçilebilen bir coğrafyadır. Sömürge geçmişinden kurtulup bağımsız bir şekilde varlığını sürdürmeyi ve gerek bölgesel gerekse de uluslararası boyutta daha etkili olmayı hedefleyen kıta ülkeleri bunu gerçekleştirmek için öncelikle çeşitli kalkınma vizyonları ortaya koymaktadır. Ancak zayıf ekonomileri ve yetersiz kapasitelerinden dolayı çoğu devlet kendinden daha gelişmiş olan devletlerle kalkınma işbirliği yaparak bu handikapı aşmak ve kurulan ortaklıklar suretiyle ülkesini müreffeh hale getirmeyi arzu etmektedir. Nitekim ortaklık ve işbirliği anlayışından yola çıkılarak yapılan bu çalışmada kıta geneli yaklaşımından ziyade ülke bazında ortaklık ve kalkınma işbirliği ilişkileri ele alınmıştır. Bu anlamda bir Orta Afrika ülkesi olan Kamerun'un mevcut siyasi, ekonomik, kalkınmışlık ve gelecek vizyonu gibi durumlarından yola çıkılarak uluslararası ortaklıkları kapsamında Türkiye, Almanya ve İsrail ile olan ilişkileri siyasi, ekonomik ve kalkınma işbirliği itibariyle ele alınmıştır. İlgili üç aktörün de ayrı ayrı ele alındığı çalışmanın sonucunda bir karşılaştırma yapılmış ve ardından da konuyla alakalı sonuçlarla birlikte tartışma ve önerilerle çalışma nihayete erdirilmiştir.
Özet (Çeviri)
“Cameroon's International Partnerships: Examples of Türkiye, Israel and Germany”In international relations, bilateral and multilateral relations can develop in different ways according to the vision and needs of the actors. In parallel with the existence of concepts originating from the security factor such as alliance and coalition, partnerships that also include security cooperation, but which are more comprehensive than an alliance, stand before us as an important form of relationship in the development of multifaceted relations between states. The partnership relationship, in which development cooperation comes to the fore along with political and economic fields, is a relationship where the principle of equals becomes mandatory rather than being unilateral, and the more comprehensive version of this is strategic partnership. Many actors, strong or weak, attach importance to these types of relationships to increase their effectiveness. The African continent is also a geography where a transition from the understanding of development assistance to development cooperation for developed and emerging actors, from the dimension of purely diplomatic relations to the dimension of partnership, which envisages convergence in different fields, and even to the dimension of strategic partnership with some continental countries. Continental countries, which aim to get rid of their colonial past and continue their existence independently and to be more effective both regionally and internationally, first put forward various development visions in order to achieve this. However, due to their weak economies and insufficient capacities, most states want to overcome this handicap by making development cooperation with the more developed states and to make their country prosperous by establishing partnerships. As a matter of fact, in this study, which is based on the understanding of partnership and cooperation, partnership and development cooperation relations are discussed on a country basis rather than the continent-wide approach. In this sense, the relations of Cameroon, which is a Central African country, with Türkiye, Germany and Israel within the scope of its international partnerships, based on its current political, economic, development and future vision, are discussed in terms of political, economic and development cooperation. At the end of the study, in which all three relevant actors were handled separately, a comparison was made and then the study was concluded with the relevant results, discussion and suggestions.