The Effect of using the native culture as a means of improving students academic speaking skills and increasing motivation in the EFL classroom
Öğrencilerin kendi kültürlerinin yabancı dil derslerinde konuşma becerilerini geliştirmek ve motivasyonlarını artırmak amacıyla kullanımının sonuçları
- Tez No: 82224
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. JOSHUA BEAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğrencilerin kendi kültürleriyle ilgili materyallerin kullnımı, İngilizce konuşmada akıcılık, motivasyon vı, Using topics about the native culture, fluency in spoken English, motivation IV
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
oz öğrencilerin kendi kültürlerinin yabancı dil derslerinde konuşma becerilerini geliştirmek VE MOTİVASYONLARINI ARITRMAK AMACIYLA KULLANIMININ SONUÇLARI Mutlu, Berna Yüksek Lisans Tezi, İngiliz Dili Eğitimi Öğretimi Tez Yöneticisi: Joshua Bear Temmuz 1999, 121 sayfa Dil öğretiminde kültürün yeri ve hangi kültürün öğretileceği sorunu araştırmacılar için önemli bir araştırma konusu olmuştur. Bu bağlamda, İngiliz dili öğretiminde ana kültürün rolü de sürekli tartışılmaktadır. Bu tezin amacı öğrencilerin akademik konuşma dilindeki akıcılıklarını ve motivasyonlarım arttırmak için derste kendi kültürlerini içeren materyaller kullanıldığında ortaya çıkacak sonuçların araştırılmasıdır. Bu amaçla ODTÜ Yabancı Diller Eğitimi Bölümü'nün birinci sınıfları arasından iki grup seçilmiştir. Bu gruplardan birinde dersler öğrencilerin ana kültürleriyle ilgili konulan içeren bir uygulama ile işlenmiştir. Diğerinde ise geleneksel tarzda bir uygulama izlenmiştir. Her iki uygulama da sekiz hafta sürmüştür. Uygulamalarda gruplara biri uygulamadan önce ve ikisi uygulamadan sonra olmak üzere üç sunu yaptırılmıştır. Bu sunulardan birincisi ve sonuncusu genel konular üzerine, ikincisi de öğrencilerin kendi kültürleriyle iligili konular üzerine olmuştur. Bunun yanında, uygulamanın sonunda öğrencilere ana kültürlerinden konulan içeren bu tür bir uygulamaya ve dil öğreniminde ana kültürün önemine karşı tutumlannı ölçen bir anket verilmiştir. Bu çalışma sırasında, her iki gruptaki öğrencilerin üç sunudan aldıklan notlar uygulamadan sonra bağmsız Mesti kullanılarak değerlendirilmiştir. Ayncaanketlerdeki sorulara verilen yanıtlardan bir sonuca ulaşmak için cevapların frekans tabloları oluşturulmuş ve kıyaslamalar yapılmıştır. Bütün bu istatistiksel hesaplamalardan sonra, kendi kültürleriyle ilgili konular içeren bir uygulamayla öğretilen grubun geleneksel bir uygulamayla öğretilen gruptan daha yüksek notlar aldığı gözlemlenmiştir. Anket sonuçlan da deney grubunun daha olumlu bir yaklaşım sergilediğini göstermiştir. Bu araştırmadan elde edilen sonuçlar ana kültürün İngilizce öğreniminde konuşmadaki akıcılığı geliştirici olumlu bir etkisi olduğunu deneysel olarak da kanıtlamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECT OF USING MATERIALS FROM STUDENTS' NATIVE CULTURE AS A MEANS OF IMROVING STUDENTS' SPEAKING SKILLS AND INCREASING MOTIVATION Mutlu, Berna MA, in English Language Teaching Supervisor: Assoc.Prof. Dr. Joshua M. Bear July 1999, 121 pages The place of culture in language teaching has always been an important concern for the researchers in the field as to the issue of whose culture to teach. In this context, the role of the native culture is a controversial issue in English Language Teaching. The purpose of this thesis was to investigate the effect of using materials from the native culture as a means of improving the fluency component of students' academic speaking skills and increasing motivation. With this purpose, two object groups from the freshman classes in the Department of Foreign Language Education at METU were chosen and exposed to the native culture-incorporated treatment and the traditional treatment, both of which lasted eight weeks. The groups were assigned three presentations, one before the treatment and two after the treatment. The first of these three presentations was on topics of common interest, the second on topics about the native culture, and the final one on topics of common interest. Besides, the students were given a questionnaire about their attitudes toward such a treatment and the place of the native culture in language learning. 1UDuring this procedure, the grades of the students from the three presentations after the treatment were compared using an independent f-test. Also, the frequency tables were analysed to draw a conclusion from the responses to the items in the questionnaires. After all the statistical computations, it was observed that the experimental group exposed to the native culture-incorporated treatment outperformed the control group exposed to the traditional treatment. Also, the questionnaire results showed that the experimental group had a more positive attitude towards the idea of incorporating topics about the native culture in the list of topics in Spoken English courses. The results from the study provided empirical evidence as to the positive effect of the native culture of the students in language learning in terms of improving students' fluency in Spoken Eglish.