An Evaluation of analytic writing criteria from the perspectives of native-nonnative and novice-expert teachers
Çözümsel yazma kriterlerinin Türk-yabancı ve deneyimli-deneyimsiz okuyucular açısından değerlendirilmesi
  1. Tez No: 82223
  2. Yazar: HALE UNAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜLKER VANCI OSAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çözümsel Yazma Kriteri, Yabancı-Türk, Deneyimli-Deneyimsiz M, Analytic Writing Criteria, Native-Nonnative, Novice-Expert IV
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Öz ÇÖZÜMSEL YAZMA KRİTERİNİN TÜRK-YABANCI VE DENEYİMLİ-DENEYİMSİZ OKUYUCULAR AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ Unat, Hale Yüksek Lisans, ingiliz Dili Öğretimi Tez Danışmanı: Assoc. Prof. Dr. Ülker Vancı-Osam Haziran 1999, 97 sayfa Bu çalışmanın başlıca amacı öğretmenlerin milliyeti ya da öğretmenlik deneyimi gibi faktörlerin, onların Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili Meslek Yüksek Okulu' nda öğrenci komposizyonlarını değerlendirmede kullanılan çözümsel yazma kriteri aracıyla notlandırdıkları komposizyonlar üzerinde etkili olup olmadığını araştırmaktır. Bu amaçla, iyi, orta ve zayıf düzeyde 3 öğrenci komposizyonu Bilkent Üniversitesi Hazırlık Bölümü' nden 10' u yabancı ve deneyimli, 10' u Türk ve deneyimli ve 10'u Türk ve deneyimsiz olmak üzere toplam 30 öğretmen tarafından çözümsel yazma kriteri kullanılarak okunmuş ve değerlendirilmiştir. Daha sonra, okuyucular arası farklılıkları anlayabilmek için her komposizyona ve her komposizyonun alt unsurlarına (yani, içerik, düzen, gramer, kelime ve yazım biçimine) verilen toplam notlar arasındaki ilişki, bağımsız t-testitekniğiyle hesaplanmıştır. Elde edilen veriyi yorumlamakta yardımcı olmak üzere çalışmaya katılan öğretmenlere bir de anket uygulanmıştır. Sonuçta, en zayıf olan ikinci komposizyonun 'gramer* ve 'yazım biçimi' bölümlerine Türk ve yabancı öğretmenler tarafından verilen notlar hariç, iki grup arasında da istatiksel açıdan herhangi anlamlı bir fark bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN EVALUATION OF ANALYTIC WRITING CRITERIA FROM THE PERSPECTIVES OF NATIVE-NONNATIVE AND NOVICE-EXPERT TEACHERS Unat, Hale M.A., English Language Teaching Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ülker Vancı-Osam June 1999, 97 pages This study primarily aims to examine whether factors like nationality and years of experience in teaching can have an impact on teachers' composition grading through the use of analytic writing criteria used at BUSEL (Bilkent University School of English Language) as an instrument for marking student compositions. In order to do this, 3 student essays which differed in quality in terms of being good, average, and poor were read and marked by using the analytic writing criteria by 30 BUSEL teachers, 10 of whom were native and experienced, 10 of whom were nonnative and expert, and 10 of whom were nonnative and novice. In order to help interpret the data, a teacher questionnaire was also administrated to the teachers who participated in the study. Subsequently, the correlation between the total grades given to each essay as well as to its sub-scales 111(that is, content, organization, grammar, vocabulary and mechanics) were computed by means of independent t-test technique so as to compute the differences. As a result, no statistically significant differences were found between the two parties of the readers, except for marking of two sub components, i.e., 'grammar" and 'mechanics', of the poor quality essay by native and nonnative teachers.