The Effect of social skills training on perceived dimensions of social skills and sociometric status of primary school students
Sosyal beceri eğitiminin ilköğretim öğrencilerinin algılanan sosyal beceri boyutlarına ve sosyometrik statülerine etkileri
  1. Tez No: 82229
  2. Yazar: ZEYNEP SÜMER HATİPOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜL AYDIN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Beceri, Sosyal Beceri Eğitimi, Sosyometrik Statü, İlköğretim Okulu Öğrencileri vı, Social Skill, Social Skills Training, Sociometric Status, Primary School Students. IV
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 192
Özet
oz SOSYAL BECERİ EĞİTİMİNİN İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN ALGILANAN SOSYAL BECERİ BOYUTLARINA VE SOSYOMETRİK STATÜLERİNE ETKİSİ Sümer Hatipoğlu, Zeynep Doktora, Eğitim Bilimleri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Gül Aydın Mayıs 1999, 181 sayfa İki aşamadan oluşan bu çalışmanın üç amacı vardır. Bunlar, ilköğretim 6. ve 7. sınıf öğrencilerinin sosyal beceri boyutlarım öğrenciler, öğretmenler ve velilerin algılarına göre belirlemek; öğrencilerin sosyal becerileri ile sosyometrik statüleri arasında bir ilişki olup olmadığım araştırmak; ve sosyal beceri eğitiminin öğrencilerin sosyal becerileri ve sosyometrik statüleri üzerindeki etkisini araştırmaktır. Çalışmanın birinci aşamasının örneklemini Ankara ilindeki 4 devlet ilköğretim okulundan seçilmiş 382 öğrenci, velileri ve öğretmenleri oluşturmuştur. Veriler Sosyal Beceri Derecelendirme Ölçeği- Öğrenci, Öğretmen ve Veli Formları, ve Sosyometrik Test kullanılarak toplanmıştır.Verilerin analizinde açıklayıcı faktör analizi ve Pearson momentler çarpımı korelasyonu tekniği kullanılmıştır. Bulgular, akademik, duygu, atılganlık ve çatışma yönetimi sosyal beceri boyutlarının öğrenciler, öğretmenler ve veliler tarafindan ortak olarak algılanan boyutlar olduğunu göstermiştir. Ayrıca, bulgular bazı sosyal beceriler ile öğrencilerin arkadaşları tarafindan kabul görmesi arasında zayıf bir ilişki olduğunu göstermiştir. Çalışmanın ikinci aşamasında,“Sosyal Beceri Eğitimi Programı”nın etkililiğini araştırmak üzere 3x2, öntest-sontest kontrol grup deney deseni kullanılmıştır. Beklentinin aksine, Kruskal-Wallis H Test analizi, Sosyal Beceri Eğitimi Programının sosyal becerisi yetersiz deneklere sosyal becerileri öğretmede ve sosyometrik statülerini arttırmada etkili bir yöntem olmadığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECT OF SOCIAL SKILLS TRAINING ON PERCEIVED DIMENSIONS OF SOCIAL SKILLS AND SOCIOMETRIC STATUS OF PRIMARY SCHOOL STUDENTS Sümer Hatipoğlu, Zeynep Ph. D., Department of Educational Sciences Supervisor: Prof. Dr. Gül Aydm May 1999, 181 pages The purpose of the present study, which consists of two phases, is threefold: to determine the dimensions of social skills of 6th and 7th grade level primary school students as perceived by students, their teachers, and parents; to test whether a relationship exists between social skills and sociometric status of the students; and to investigate the effect of a social skills training program on the students' social skills and sociometric status. The sample of the first phase of the study, consisted of 382 students, their parents and teachers from 4 public primary schools in Ankara. The Social Skills Rating System- Student, Teacher, Parent Forms, and the Sociometric Test were used to collect the survey data. mPrincipal Components Analysis and Pearson Product Moment Correlation technique were used to analyze the data. The survey results revealed that academic, emotion, assertion, and conflict management were the common dimensions perceived by the students, their teachers, and parents. The results provided rather a weak evidence concerning the relationship between specific social skills and the development of preadolescent's peer acceptance. In the second phase of the study, an experimental 3x2 design with one treatment and two control groups, and two measurements was used in order to investigate the effectiveness of the“Social Skills Training Program”. Contrary to expectation, the results of the Kruskal-Wallis H Test demonstrated that the“Social Skills Training Program”was not an effective intervention method for teaching social skills to skill deficit subjects and did not improve their sociometric status.