Comparison of bone mineral density of ex-elite volleyball players and sedentary women at the age of 40 and over
40 yaş ve üzeri sporu bırakmış voleybolcular ve sedenter bayanların kemik mineral yoğunluklarının karşılaştırılması
- Tez No: 82231
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FEZA KORKUSUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Kemik Mineral Yoğunluğu, Bayan Voleybolcular, Sedanter Bayanlar, Sut Kuvveti, Bacak Kuvveti, Pençe Kuvveti, Vücut Kompozisyonu, Bone Mineral Density, Ex-elite Volleyball Players, Sedentary Women, Back Strength, Leg Strength, Grip Strength, Body Composition
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
oz 40 YAŞ VE ÜZERİ SPORU BIRAKMIŞ VOLEYBOLCULAR VE SEDANTER BAYANLARIN KEMİK MİNERAL YOĞUNLUKLARININ KARŞILAŞTIRILMASI KÜÇÜKKUBAŞ, NİGAR Yüksek Lisans, Beden Eğitimi ve Spor Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Feza Korkusuz Ağustos 1999, 82 Sayfa Bu çalışmanın amacı, 40 yaş ve üzeri, genç yaşlarda elit düzeyde voleybol oynamışlar ile sedanter bayanların kemik mineral yoğunluğu, vücut kompozisyonu ve statik kas kuvvetleri karşılaştırılmasıdır. Total vücut (kollar, bacaklar, gövde, ve kaburga), non-dominant and dominant femur (boyun, wards, trochanter, shaft, total), dominant and non-dominant radiusun distal bölümü (UD), lumbar spine 1,2,3,4, Lunar marka DPX Dual X-Ray Absorptiometry (DEXA) kullanılarak ölçülmüştür. Vücut komposizyonu parametreleri için Holtain marka Skinfold Kaliper kullanılmıştır. Bacak, sırt, ve pençe kuvveti ölçümleri için Takei Kigi Kogyo marka dinamometreler kullanılmıştır. Bu çalışma ile sporu bırakmış voleybolcular ile sedanter bayanların boyları karşılaştırıldığında, voleybolcu grubun boyları istatistiksel olarak anlamlıuzun çıkmıştır. Voleybolcuların kol boyu/boy oranı ise sedanterlerden daha kısa çıkmıştır. DEXA ile ölçülen yağ oranları voleybolcuların sedanterlere göre istatistiksel anlamlı olarak daha düşük çıkmıştır. Tüm statik kuvvet ölçümleri ise sporu bırakmış voleybolcuların istatistiksel olarak daha yüksek çıkmıştır. BMI-Total Hip ortalama, kol uzunluğu-boy, vücut ağırlığı- dominant total hip ortalaması, vücut ağırlığı-non-dominant total hip ortalaması, skinfold yağ %- DEXA yağ %, yağlı kütle ağırlığı- DEXA yağ % değişkenleri arasında her iki grup içinde istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunmuştur. Bu korelasyonlara ek olarak, BMI-L2.4 and L2.4- hip total ortaması değişkenleri arasında sporu bırakmış voleybolcular içinde anlamlı ilişki bulunmuştur. Bu çalışmanın sonuçlarına göre, genç yaşlarda voleybol oynamanın kemik mineral yoğunluğunu pozitif yönde etkilediği söylenebilir. Elit düzeyde voleybol oynamış ve sedanter bayanların her yıl ölçümlerinin tekrarlanması önerilebilir. Böylece, yaşa bağımlı kemik kaybının ölçülmesi boylamsal bir karşılaştırma yapılmasını sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPARISON OF BONE MINERAL DENSITY OF EX-ELITE VOLLEYBALL PLAYERS AND SEDENTARY WOMEN AT THE AGE OF 40 AND OVER Küçükkubaş, Nigar M.S., Department of Physical Education and Sports Supervisor: Assist. Prof. Feza Korkusuz August 1999, 82 pages The present study aims at comparing the Bone Mineral Density (BMD) of 33 ex-elite volleyball players and 33 sedentary women at the age of 40 and over regarding to their body composition and muscle strength. Dual Energy X-Ray Absorptiometry (DEXA) (Lunar DPX Dual X-Ray Absorptiometry) was used to measure BMD of total body (arms, legs, trunk, and ribs), non-dominant and dominant femur (neck, wards, trochanter, shaft, total), dominant and non-dominant distal part of radius (UD), lumbar spine 1,2,3,4. Body composition parameters were measured by Holtain Skinfold Caliper. Takei Kigi Kogyo Dynomometers were used to measure subjects' leg, back and hand grip static strength. The result revealed that ex-elite volleyball players were significantly taller and their armspan/height wassignificantly higher than that of sedentary women. Ex-elite volleyball players' DEXA fat %, measured through DEXA, was also significantly lower than sedentaries. All static strength measurements of ex-elite volleyball players were significantly higher than sedentary women. There were significant correlations between BMI-Hip Total mean, arm span-height, body weight-dominant hip total mean, body weight-non- dominant hip total BMD, skinfold fat %- DEXA fat %, fat weight- DEXA fat % for both groups. In addition, BMI-L2_4 and L2Jl-hip total mean were also examined for ex- elite volleyball players. In light of the results, it could be concluded that volleyball playing could be regarded as weight-bearing activity and have a positive effect on bone mineral density. It could be recommended that age related bone loss must be monitored and measured on an annual basis. This would allow making comparisons longitudinally for selected groups.