Dijital halkla ilişkiler kapsamında sağlıkta şiddet başlıklı Instagram paylaşımlarının analizi
Violence in health within the scope of digital public relations analysis of Instagram hashtags
  1. Tez No: 822387
  2. Yazar: SERRA KOÇAK ALGÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYTEN ÖVÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Halkla İlişkiler, Dijital Halkla İlişkiler, Sağlıkta Şiddet, Instagram, Public Relations, Digital Public Relations, Violence in Health, Instagram
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Sağlıkta şiddet vakaları son yıllarda artış gösteren, toplumsal sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Sağlık çalışanlarının uğradıkları şiddet nedeniyle ya mesleklerini bıraktıkları ya da yurt dışına gittikleri çeşitli raporlarda belirtilmektedir. Yetişen insan kaynağının kaybı ise, değer kaybı olarak ülke kaynaklarının doğru kullanılmaması sorununu karşımıza çıkarmaktadır. Çalışma kapsamında ortaya çıkan bu toplumsal sorunun dijital ortama nasıl yansıdığı ele alınmaktadır. Tez çalışması kapsamında öncelikle sağlık iletişimi ve sağlıkta şiddet içeren tez çalışmalarına yönelik içerik analizi gerçekleştirilmiş sonrasında, özellikle son yıllarda toplum tarafından yaygın tercih edilen, kamuoyu oluşturma ve fikir beyan etmede etkin dijital ortam olan Instagram'daki sağlıkta şiddet, sağlıkta şiddete hayır'a ilişkin hashtag paylaşımları içerik analiziyle incelenmiştir. Yazılan tezlere ait içerik analizi, toplumsal bir sorunun çeşitli boyutlarının ele alındığı akademik çözüm arayışının yeterli seviyede gerçekleşmediğini göstermektedir. Gerçekleşen sağlıkta şiddet vaka sayıları ile iletişim alanına yönelik yapılan alan yazın arasında yetersiz düzeyde ilişki olduğu, gerçekleştirilen tez çalışmalarının kamuoyu ve farkındalık oluşturma amaçlı, dijital ortamda neler yapılması gerektiğini vurgulamadığı ve şiddetin oluşmasında önleyici sağlık okuryazarlık kampanyalarına değinilmediği ortaya çıkmıştır. Sağlıkta şiddet ve sağlıkta şiddete hayır hashtaglerine yönelik gerçekleştirilen içerik analizi ise, sağlıkta şiddete hayır'ı destekler nicelikte çok sayıda paylaşım yapıldığını, ancak yapılan paylaşımların çok dağınık olduğunu, görsel ve metin alanlarının bir bütün olacak şekilde kullanılmadığını, paylaşımların çok sesli, dağınık bir görsel ve metin dilinden oluştuğunu, görsel ve metin içeriğinde kullanılan metin dilinin kamuoyu oluşturma, kamuoyunu bilgilendirme niteliği taşımadığını, link ve mention kullanımının yeterli düzeyde olmadığını, kamuoyu oluşumunu sağlayacak toplum tarafından kabul gören önemli kişi, medya, örgütlenmiş topluluk gibi unsurların yeterince değerlendirilemediğini ortaya koymaktadır. Araştırma sonucu, kurumsal seviyede sağlık alanına ilişkin okuryazarlığın arttırılması amacıyla, dijital halkla ilişkiler kampanyaları, uygulamalarının öncelikle kamu, sonrasında da özel kurumlar dâhilinde süreklilik sağlayacak şekilde ele alınması, sahiplenilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Incidents of violence in health care have been on the rise in recent years and have emerged as a social problem. It is stated in various reports that health workers either leave their professions or go abroad due to the violence they are subjected to. The loss of trained human resources, on the other hand, poses the problem of not using the country's resources correctly as a loss of value. This study examines how this social problem is reflected in the digital environment. Within the scope of the thesis study, firstly, a content analysis was carried out for thesis studies on health communication and violence in health, and then, hashtag posts on violence in health and no to violence in health on Instagram, which is an effective digital media in forming public opinion and expressing opinions, which has been widely preferred by the society in recent years, were analyzed through content analysis. The content analysis of the theses shows that the search for academic solutions addressing various dimensions of a social problem is not realized at a sufficient level. It has been revealed that there is an insufficient relationship between the number of cases of violence in health and the literature on communication, that the thesis studies do not emphasize what should be done in the digital environment to raise public opinion and awareness, and that preventive health literacy campaigns are not mentioned in the occurrence of violence. The content analysis of the hashtags“violence in health”and“no to violence in health”revealed that there were many posts supporting“no to violence in health”, but the posts were very scattered, visual and text areas were not used as a whole, and the posts consisted of a polyphonic, scattered visual and text language, the study reveals that the textual language used in visual and textual content does not have the quality of forming public opinion and informing the public, that the use of links and mentions is not at an adequate level, and that elements such as important people, media and organized communities that are accepted by the society that will ensure the formation of public opinion are not sufficiently evaluated. The results of the research reveal that digital public relations campaigns and practices should be handled and owned by public and then private institutions to ensure continuity in order to increase health literacy at the institutional level.