Predicting inflation in Turkey: Leading indicators approach
Türkiye'deki enflasyonun kestirimi: Öncü göstergeler yaklaşımı
- Tez No: 82239
- Danışmanlar: PROF. DR. HALUK ERLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Enflasyon, öncü göstergeler, devresel hareketler, trendden arındırma yöntemleri. vı, Inflation, leading indicators, cyclical movements, detrending methods. IV
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
öz TÜRKİYE'DEKİ ENFLASYONUN KESTİRİMİ: ÖNCÜ GÖSTERGELER YAKLAŞIMI Uğur, Gamze Yüksek Lisans, Ekonomi Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Haluk Erlat Haziran 1999, 99 sayfa Bu çalışmanın amacı Türkiye'de fiyatlar devresel hareketi ve enflasyondaki dalgalanmaların dönüm noktalarının kestirimidir. Öncü gösterge yaklaşımı, ekonomi teorisince enflasyonu etkilemesi beklenen bir grup değişkene uygulanmıştır. Bir referans serisi için öncü göstergelerin ortaya çıkarılmasında en önemli etken, kullanılan serilerin uzun dönemli trend bileşeninden arındırılmalarıdır. Elde edilen sonuçlar, kullanılan trendden arındırma yönteminin öncü göstergeler belirlenmesinde farklılıklar yarattığını göstermektedir. Bu nedenle bu gibi çalışmalarda tek bir yönteme bağlı kalınarak elde edilen bulguların yanıltıcı olabileceği sonucuna varılmıştır. Burada, bu amaçla Hodric-Prescot, Beveridge- Nelson ve ara-geçiren filtre yöntemleri uygulanmış ve bulguları tartışılmıştır.Ampirik bulgular, fiyatlar devresel hareketi ve enflasyon için öncü göstergeler elde edilebildiğini göstermektedir. Fiyatlar devresel hareketi ve enflasyon ile yüksek korelasyona sahip, uzun dönemli önceleme özelliği olan göstergeleri, ara-geçiren filtre yöntemi ortaya çıkarmıştır. Kullanılan farklı trendden arındırma yöntemleri ile ortak öncü göstergeler kümesine ulaşılması bulguların güvenilirliğini arttırmaktadır. Belirlenen öncü göstergelerden, ağırlıklandırmama, çapraz-korelasyon ağırlıklandırması ve temel bileşenler analizi ile elde edilen faktör yükü ağırlıklandırması kullanılarak bileşik öncü göstergeler endeksleri oluşturulmuştur. Birleşik öncü göstergelerin fiyatlar devresel hareketi ve enflasyon kestirimine katkısını araştırmak amacıyla Granger-nedensellik testi kullanılmıştır. Analiz bulguları birleşik öncü göstergeler endekslerinin fiyatlar devresel hareketi ve enflasyon kestiriminde faydalı olabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PREDICTING INFLATION IN TURKEY: LEADING INDICATORS APPROACH Uğur, Gamze M.S., Department of Economics Supervisor: Prof. Dr. Haluk Erlat June 1999, 99 pages The purpose of this study is to foresee the turning points of fluctuations of price cycle and inflation in Turkey. Leading indicator approach is applied to a group variable theoretically defined to be potential factors of inflation. The main issue on identification of the leading indicators of a reference series is, to filter the long term trend components of the related series, where different detrending methods can yield diverse results which may be misleading in cases. Hence this work suggests applying multiple methods. In this respect, Hodrick-Prescott, Beveridge-Nelson and band-pass methods are utilised and the results are discussed. Empirical results of the analysis show that leading indicators of price cycle and inflation can be achieved. Long term, strongly inflation correlated indicators are iiimostly identified by the band-pass filter. The common set of leading indicators derived using suggested detrending methods increases reliability of the results. Using the without weighting, cross-correlation coefficient weighting and factor loading weighting of principal component analysis, composite leading indices are constructed from the leading indicators. Granger-causality test is used to investigate the contribution of composite leading indicators to the prediction of price cycle and inflation. The results indicate that composite leading indices may help to predict price cycle and inflation.