Evaluating the English language curriculum at aprivate school in Ankara: A case study
Özel bir okuldaki İngilizce programlarının değerlendirilmesi konusunda bir çalışma
- Tez No: 82238
- Danışmanlar: PROF. DR. MERAL AKSU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Program değerlendirme, İngilizce dil programı, program geliştirme ve değerlendirme modeli, İngilizce programının temel boyutları: amaçlar, organizasyon, işleyiş, ve sonuçlar, Curriculum evaluation, English language (EL) curriculum, curriculum evaluation and development model, main dimensions of EL curriculum: Its goals, operations, organization, outcomes
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 301
Özet
öz ÖZEL BİR OKULDAKİ İNGİLİZCE PROGRAMLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ KONUSUNDA BİR ÇALIŞMA Erdem, Hikmet Esin Doktora, Eğitim Bilimleri Bölümü Tez Danışmanı: Prof. Dr. Meral Aksu Ocak 1999, 301 sayfa Bu çalışma, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Geliştirme Vakfı Ankara Okulu'ndaki İngilizce programının Bellon ve Handler (1982) modelinin uyarlanmış şekli kullanılarak değerlendirilmesidir. Çalışmaya öğrenciler, öğretmenler, müdürler ve bir vakıf üyesi katılmıştır. Kullanılan ölçek ve metotlar şu şekildedir: 1) Öğretmen ve öğrenci anketleri, 2) Öğretmen, müdür, ve vakıf üyesi görüşmeleri, 3) Sınıf gözlemleri, 4) İngilizce programına yönelik yazılı belgelerin incelenmesi. Anketler kanalıyla elde edilen veriler şimdiki durum ve istenen durum arasındaki benzerlik ve farklılıklar gözönüne alınarak frekans hesabı ile incelenmiştir Öğrenci anket formunun güvenirliliği istatistiksel olarak. 95'tir, ve öğrenci verileri tek yönlü varyans analizi ile incelenmiştir. Görüşmelerden elde edilen veriler niceliksel veVI niteliksel olarak incelenmiştir. Ölçeklerin geçerliliği eğitim ve İngilizce eğitimi alanlarındaki iki uzmandan alınan görüş ve değerlendirmelerle sağlanmıştır. Çalışma sonunda varılan görüşlerden bazıları şunlardır:; hizmet-içi-eğitim sistemi ve mekanizmaları yolu ile halen var olan öğretmen merkezli yaklaşım yerine öğrenci merkezli yaklaşım benimsenmelidir; okulda sürekli program değerlendirme sistemi kurulmalıdır.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT EVALUATING THE ENGLISH LANGUAGE CURRICULUM AT A PRIVATE SCHOOL IN ANKARA : A CASE STUDY Erdem, Hikmet Esin Ph.D., Department of Educational Sciences Supervisor: Prof. Dr. Meral Aksu January 1999, 301 Pages The present study explores the English Language curriculum at the Middle East Technical University Development Foundation Ankara School, based on an adapted version of the Bellon and Handler (1982) curriculum evaluation model. The participants of the study were teachers, students, school principals, and one top-management member. The instruments and methods were: 1) Questionnaires for teachers, and students, 2) Interviews with teachers, principals, and one top-management member, 3) Class observations, 4) Examination of written EL curriculum- related documents. The data collected through the questionnaires were analyzed in terms of frequency, and in terms of the degree of match and/or mismatch between the current and desired status. The internal reliability of the student questionnaire was statistically found as 0.95, and the student responses were analyzed by one-way analysis of variance. The data collected through the interviews and observations were analyzed both qualitatively and quantitatively. Internal validity of all the instruments wasIV achieved through obtaining views and judgements of two experts in the fields of education and foreign language teaching. Some conclusions drawn were: The current traditional teacher-centered set up of the EL curriculum needs to be replaced with the student-centered one; mechanisms and procedures for in-service training service should be offered, and an on-going curriculum evaluation system needs to be set up.