An Agricultural sector model for the southern GAP region
Güney GAP bölgesi için tarımsal bir sektör modeli
- Tez No: 82241
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EROL ÇAKMAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: GAP, matematiksel programlama, kalibrasyon, üretim modeli. vı, GAP, mathematical programming, calibration, production model. IV
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
oz GÜNEY GAP BÖLGESİ İÇİN TARIMSAL BİR SEKTÖR MODELİ Soysal, Talat Y. Lisans, İktisat Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Erol Çakmak Eylül 1999, 67 sayfa Bu tez iki amaç üzerine kurulmuştur. İlk olarak, Güneydoğu Anadolu Projesi'nin günümüzdeki durumu fınanssal pozisyonu üzerinde önemle durularak sunulmuştur. Projeden beklentiler tartışılmıştır. İkinci olarak, Harran Ovası için bölgesel bir sektör modeli geliştirilip, tarımsal ekonomik üretim modellerinin kalibrasyonunda kullanılan yeni bir metot uygulanmıştır. Bu tip bir yaklaşım modeli ürün deseninde, üretimde ve girdi kullanımında kalibre etmekle birlikte doğrusal veya ikinci dereceden programlama modellerine kıyasla daha esnek bir üretim fonksiyonu sınıflandırma yapısına da sahiptir. Doğrusal ve kısıtlı bir programlama modelinin kurulması ile başlayan bu metot üç aşamadan oluşur. Doğrusal modelleme için gerekli olan bilgi seti kullanılarak üretim fonksiyonu sabit ikame esnekliğine sahip bir bölgesel model eldeedilmiştir. Bu bölgesel modelin girdi kullanımında ve üretimde, ilk aşamada kullanılan kalibrasyon kısıtlarına gerek kalmaksızın, gözlenen değerlere ulaştığı gösterilmiştir. Sulama projelerinin bölgeye olan getirilen modelin 2003 yılına izdüşümü alınarak tahmin edilmiştir. Buna ek olarak, üretim maliyetleri ve girdi fiyatları üzerinde oluşabilecek politika senaryolarının simulasyonları denemiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN AGRICULTURAL SECTOR MODEL FOR THE SOUTHERN GAP REGION Soysal, Talat M.S., Department of Economics Supervisor: Ass. Prof. Dr. Erol Çakmak Septemper 1999, 67 pages This thesis has two main purposes. First, the present situation of the Southeastern Anatolia Project is presented with a specific emphasis on its financial position. Expectations of the project are discussed. Secondly, a regional sector model for the Harran Plane is developed and a new method of calibrating agricultural economic production models is applied. This calibration approach has a more flexible production specification than linear or quadratic programming models and calibrates the model in terms of crop pattern output and input use. The method is implemented in three stages and initiated by a constrained linear program. Using the general data requirements for a linear specification a regional production model with a CES production function is obtained. Without incorporating any arbitrary constraints, the resulting model is 111shown to calibrate in resource use and output that are actually observed. The results of the irrigation scheme for the region is examined by projecting the model to the year 2003. Additional simulation experiments are carried out by considering policy scenarios based on alternative input and output prices.