Avrupa Birliği'nin Türkiye üzerinde dönüştürücü gücü
The transformative power of the European Union on Türkiye
- Tez No: 822463
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALTUĞ GÜNAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Dönüştürücü Güç Mekanizmaları, Türkiye, Ortak Politikalar, Reformlar, The European Union, Türkiye, The Mechanisms of Transformative Power, Reforms, Common Policies of European Union
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki ilişkiler Soğuk Savaş döneminde, Türkiye'nin 1959 yılında yaptığı ortaklık başvurusu ile başlamış; Türkiye'nin, komünizmin yayılmasına karşı uyguladığı“denge politikası”, bu başvuru ile resmen sona ermiştir. Ortaklık müzakerelerinin ardından, 1963 yılında taraflar arasında ekonomik ve hukuki bütünleşme temelinde bir ortaklık kurulması amacıyla Ankara Anlaşması imzalanmış; ancak oluşturulan işbirliği, ortaklık hukuku dışında ilerlemiştir. Dolayısıyla, hem uluslararası arenada hem de Türkiye ile Birlik ülkeleri arasında yaşanan sorunlar göz önüne alındığında taraflar arasındaki ilişkiler, karşılıklı çıkarlar doğrultusunda devam etmektedir. Bu bağlamda çalışmanın amacı, ortaklık ilişkilerinin başladığı tarihten itibaren, Birliğin Türkiye üzerindeki dönüştürücü gücünü ve bu gücün sorunlar, dönüşüm faaliyetleri, müzakere fasılları ve ortak politikalar kapsamında ne ölçüde kullanıldığını analiz etmektir. Bu değerlendirme yapılırken, çeşitli kaynaklardan ve resmi raporlardan elde edilen bilgiler doğrultusunda, tezde ulaşılan hipotez; taraflar arasındaki ilişkilerin hukuki, ekonomik ve politik yönden ayrışmaya uğradığı ve Türkiye'nin Birliğe katılım sürecinin AB'nin mevcut yakınsama yöntemlerinin ötesine geçerek özgün bir durum aldığıdır. Bu nedenle tezde, devam etmekte olan süreçte, Türkiye'nin müzakere fasılları ve seçilen üç ortak politikaya ne ölçüde uyum sağladığı ön plana çıkarılmıştır. Tezin temel bulguları, diğer ülkelerin katılım süreçlerinden farklı olarak; ilişkilerin katılım müzakereleri, Avrupalılaşma ve siyasi koşulluluk yoluyla değil, dış mekanizmalar aracılığıyla ilerlediği ve bunlara rağmen Türkiye'nin AB ile yakın ilişkiler içerisinde olmaya devam edeceğidir. Tez, ilişkilerin ortaklık hukuku dışında ilerlemesine ve Türkiye'nin belirli dönemlerde Avrupa Birliği'nden uzaklaşmasına rağmen, Birliğin Türkiye üzerinde dönüştürücü gücü olduğu sonucuna varmaktadır.
Özet (Çeviri)
The relations between Turkey and the European Union started during the Cold War period with Turkey's application for association in 1959 and Turkey's“balance policy”against the spread of communism officially ended with this application. Following the association negotiations, the Ankara Agreement was signed in 1963 with the aim of establishing a partnership between the parties on the basis of economic and legal integration. Therefore, considering the problems experienced both in the international arena and between Turkey and the Union countries, the relations between the parties continue in line with mutual interests. In this context, the aim of this study is to analyse the transformative power of the Union over Turkey since the beginning of the partnership relations and to what extent this power has been used in the context of problems, transformation activities, negotiation chapters and common policies. The hypothesis of this thesis, based on the information obtained from various sources and official reports, is that the relations between the parties have undergone a legal, economic and political divergence and that Turkey's accession process to the Union has gone beyond the EU's existing convergence methods and has taken on a unique situation. Therefore, in this thesis, the extent to which Turkey has converged in terms of negotiation chapters and selected common policies in the ongoing process is emphasised. The main findings of the thesis are that, unlike the accession processes of other countries, relations have progressed not through accession negotiations, Europeanisation and political conditionality, but through external mechanisms and that Turkey will continue to have close relations with the EU despite these. The thesis concludes that the Union has a transformative power over Turkey, despite the fact that relations have progressed outside the association law and Turkey has moved away from the European Union at certain periods.