Colourstrings yaklaşımının başlangıç düzeyi keman eğitiminde kullanılabilirliğine ilişkin eğitimci görüşlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of educator's views on the usability of the colourstrings approach in elementary level amateur violin education
- Tez No: 822476
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AJDA ŞENOL SAKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
- Anahtar Kelimeler: Colourstrings yaklaşımı, Colourstrings metodu, Géza Szilvay, keman eğitimi, özengen çalgı eğitimi, Colourstrings approach, Colourstrings method, Géza Szilvay, violin education, amateur instrument education
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu araştırma Colourstrings yaklaşımının Türkiye'de başlangıç düzeyi özengen keman eğitiminde kullanılabilirliğini belirlemeye yönelik yapılmıştır. Araştırmanın amacı özengen keman eğitimi veren eğitimciler ile görüşülerek Colourstrings yaklaşımı ve metotlarının Türkiye'de kullanılabilirliğine yönelik görüşlerini belirlemektir. Keman eğitimi yöntemleri arasında yer alan Colourstrings yaklaşımının ülkemizdeki keman eğitimcilerine tanıtılması ve kullanımının yaygınlaştırılması önemli görülmektedir. Bu amaç ve önem doğrultusunda Colourstrings yaklaşımı ve metotlarının içeriğine ilişkin gerçekleştirilen araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden fenomenolojik (olgubilim) araştırma modeli benimsenmiştir. Araştırmanın çalışma grubu belirlenirken amaçlı örnekleme yöntemi kullanılmış ve bu doğrultuda altı farklı şehirden küçük yaş düzeyinde ile özengen keman eğitimi gerçekleştirmekte olan 9 eğitmen ile çalışma grubu oluşturulmuştur. Bu kapsamda Colourstrings yaklaşımına, felsefesine ve keman eğitim sürecinin ilk yılında kullanılan Violin A ve Violin B kitaplarının içeriği ile uygulanışına yönelik ayrıntılı anlatımların gerçekleşebilmesi için öğretmenlere yönelik dört haftalık etkinlikler düzenlenmiştir. Metotlarda yer alan teknik ve yöntemler hakkında katılımcıların görüşlerini belirlemek amacıyla yarı yapılandırılmış görüşme formu hazırlanmış ve katılımcılar ile görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Yapılan görüşmeler içerik analizi yöntemi ile çözümlenmiş, temalar ve kodlar belirlenmiştir. Elde edilen bulgular ile keman eğitimcilerinin görüşleri doğrultusunda Colourstrings yaklaşımının sağ el ve sol el kazanımlarına yönelik olduğu, müzik kulağını geliştirdiği, somutlaştırıcı, kalıcı ve kolay öğrenmeye katkı sağlayıcı, deşifre ve transpoze becerisini geliştirici ve bu yönleri ile özellikle küçük yaş grubu öğrenciler için uygun bir yaklaşım olduğu bunun yanı sıra yaklaşımda kullanılan nota öğretim sisteminin Türkiye'deki genel müzik eğitiminde kullanılan sistemden farklı olmasının bazı zorluklar yaratabileceği sonucuna varılmıştır. Tüm bu sonuçlar doğrultusunda Colourstrings yaklaşımının ülkemizdeki kullanımının yaygınlaşması için eğitmen eğitimlerinin düzenlenmesi, Colourstrings metotlarının daha ulaşılabilir hale gelmesi, metot içerisinde yer alan şarkıların Türkçeleştirilmesi ve metotların kültüre adaptasyonları açısından Türkçe şarkıların bu metotta yer alan nota öğretim sistemine göre düzenlenmesi, yaklaşımın müzik eğitimi veren kurumlarda yaygınlaştırılması hatta profesyonel müzik eğitimi veren kurumların küçük yaş başlangıç düzeyinde de kullanılması önerilmektedir. Bu tez, Bursa Uludağ Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi tarafından Yüksek Lisans Tez Projesi olarak desteklenmiştir. Proje numarası SYL-2023-1345'dir.
Özet (Çeviri)
This research was carried out to determine the usability of the Colourstrings approach in elementary level amateur violin education in Turkey. The aim of the research is to determine their views on the usability of Colourstrings approach and methods in Turkey by interviewing the educators who teach the amateur violin. It is considered important to introduce the Colourstrings approach, which is among the violin training methods, to violin educators in our country and to popularize its use. In line with this purpose and importance, in this research on the content of Colourstrings approach and methods, a phenomenological research model, one of the qualitative research methods, was adopted. In this context, four-week activities were organized in order to provide detailed explanations on the Colourstrings approach, philosophy, and the content and application of Violin A and Violin B methods, which were used in the first year of the violin education process. While determining the study group of the research, purposive sampling method was used and a study group was formed with 9 instructors from six different cities, who are practicing amateur violin training with young age groups in their professional lives. In order to determine the opinions of the participants about the techniques and methods in the methods, a semi-structured interview form was prepared and interviews were held with the participants. The interviews were analyzed by content analysis method, themes and codes were determined. In line with the findings and the opinions of violin educators, the Colourstrings approach is suitable for right-hand and left-hand acquisitions, develops the musical ear, concretizes, contributes to permanent and easy learning, improves sight-reading and transpose skills, and with these aspects, it is a suitable approach especially for younger students. Besides, it has been concluded that the notation teaching system used in the approach is different from the system used in general music education in Turkey, which may create some difficulties. In line with all these results, in order to spread the use of the Colourstrings approach in our country, it is recommended that organizing teacher-training program, making Colourstrings methods more accessible, making the songs in the method Turkish and arranging Turkish songs according to the musical notation teaching system in this method in terms of the adaptation of the methods to the culture, dissemination of the approach in music education institutions. It is even recommended that institutions providing professional music education be used at the young beginner level. This thesis is supported by Bursa Uludağ University Scientific Research Projects Coordination Unit as a Master's Thesis Project. Project number is SYL-2023-1345.