Lise öğrencilerinde bilişsel esneklik ve algılanan sosyal desteğin mutlulukla ilişkisinin incelenmesi
Examination of the relationship between cognitive flexibility perceived social support and happiness in high school students
- Tez No: 822557
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMED ÇİFTÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: ergenlik, mutluluk, bilişsel esneklik, algılanan sosyal destek, adolescence, happiness, cognitive flexibility, perceived social support
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, lise öğrencilerinde bilişsel esneklik, algılanan sosyal destek ve mutluluk arasındaki ilişkileri incelemektir. Yöntem: Bu araştırma nicel araştırma desenine ve ilişkisel modele uygun olarak kurgulanan bir araştırmadır. Araştırmanın evrenini, Muş Merkez'de bulunan Milli Eğitim'e bağlı liseler oluşturmaktadır. Örneklem, bu liselerden tabakalı örnekleme yöntemi ile seçilen liselerde eğitim gören 255 kız ve 294 erkek olmak üzere toplam 549 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada öğrencilerin demografik özelliklerini belirlemek amacıyla Kişisel Bilgi Formu, bilişsel esneklik yeteneklerini belirlemek amacıyla Bilişsel Esneklik Ölçeği, algıladıkları sosyal destek düzeyini ölçmek amacıyla Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği ve mutluluk düzeylerini belirlemek amacıyla da Ergen Mutluluk Ölçeği uygulanmıştır. Bulgular: Korelasyon analizleri sonucunda bilişsel esneklik, algılanan sosyal destek ve mutluluk arasında pozitif yönde anlamlı ilişki bulunmuştur. Algılanan sosyal destek ölçeğinin toplam puanı, arkadaş ve aile boyutları ile mutluluk arasında pozitif yönde anlamlı, orta düzey bir ilişki bulunurken algılanan sosyal desteğin diğer alt boyutu ile mutluluk arasında pozitif yönde anlamlı, düşük düzeyde bir ilişki bulunmuştur. Yapılan regresyon analizleri sonucunda da bilişsel esneklik ve algılanan sosyal desteğin mutluluğu yordadığı görülmüştür. Bilişsel esneklik ve algılanan sosyal destek birlikte mutluluk değişkeninin %31'ini açıklamaktadır. Sonuçlar: Araştırmadan çıkan genel sonuca göre, ergenlik döneminde bulunan lise öğrencilerinin bilişsel esneklik ve algılanan sosyal destek düzeyleri arttıkça mutluluk düzeyleri de artmaktadır. Yani bilişsel esneklik ve algılanan sosyal destek düzeyleri onların mutluluğunun anlamlı bir yordayıcısıdır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study was to examine the relationships between cognitive flexibility, perceived social support and happiness in high school students. Method: A quantitative and correlational research design was used in this study. The population of the study consisted of high schools affiliated to the National Education in Muş Center. The sample consisted of a total of 549 students, 255 female and 294 male students, who were selected from these high schools by stratified sampling method. In the study, Personal Information Form was used to determine the demographic characteristics of the students, Cognitive Flexibility Scale was used to determine their cognitive flexibility abilities, Multidimensional Perceived Social Support Scale was used to measure the level of social support they perceived and Adolescent Happiness Scale was used to determine their happiness levels. Findings: As a result of correlation analyses, a significant positive relationship was found between cognitive flexibility, perceived social support and happiness. While there was a positive, significant, medium-level relationship between the total score of the perceived social support scale, friends and family dimensions and happiness, a positive, significant, low-level relationship was found between the other sub-dimension of perceived social support and happiness. As a result of the regression analyses, it was seen that cognitive flexibility and perceived social support predicted happiness. Cognitive flexibility and perceived social support together explain %31 of the happiness variable. Conclusions: According to the general conclusion of the study, as the cognitive flexibility and perceived social support levels of high school students in adolescence increase, their happiness levels also increase. In other words, cognitive flexibility and perceived social support levels are significant predictors of their happiness.