Sanatta gerçeklik ve sanallık üzerine bir çözümleme
An analysis on reality and virtuality in art
  1. Tez No: 822561
  2. Yazar: FATİH TAŞCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERHAT ERDEM
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: gerçeklik, sanallık, sanal gerçeklik teknolojileri, dijital sanat, nft sanatı, metaverse, sanal mekân, sanal beden, sanal nesne, estetik, reality, virtuality, virtual reality technologies, digital art, nft art, metaverse, virtual space, virtual body, virtual object, aesthetics
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 216
Özet
Amaç: Bilim ve teknolojinin sanatla olan ilişkisi, sanayi devrimiyle başlamasıyla birlikte, bilgisayar teknolojilerinin ortaya çıkışıyla ifade edilebilir. Bu bağlamda, tez çalışmasında, sanatta gerçekliğin dijital teknolojiler ile birlikte geçirdiği dönüşüme odaklanılmıştır. Bu çerçevede, Baudrillard'un Hiper-Realizm kuramı bağlamında, sanat üzerinde ortaya çıkan simülasyon etkisi ve gerçeğin yerini alan sanallık üzerine çalışmanın yürütülmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Nitel araştırma yöntemlerinde yer alan içerik çözümleme tekniği kullanılarak çalışma gerçekleştirilmiştir. Evren ve örneklemini, Gerçeklik ve sanallık ilişkisi çerçevesinde ortaya çıkan sanatsal eylemler veya dönemler, sanat nesnesi, beden, sanat pazarı, estetik, izleyici ve mekân üzerinden ortaya çıkan eserler oluşturmuştur. Çeşitli yerli ve yabancı kitap, dergi, makale vb. kaynaklardan yararlanılarak, alanyazın taramasında elde edilen verilerin içerik analizi yapılmıştır. Bulgular: Yapılan kapsamlı araştırma neticesinde sanatta gerçeklik ve sanallık bağlamında ortaya çıkan, sanat pazarı üzerinde yaygınlık kazanan nft sanatı örneği, sergileme yöntemi olarak metaverse ve sanal gerçeklik teknolojileriyle sunulan sanal müzeler-sergiler, sanat alanında sanal mekân, sanal beden, sanal nesne ve estetiğin sanat üzerinde kullanım alanlarının dönüşüme uğradığı, bu bağlamda gerçekliğin yerini alan sanallık sanat alanında ikinci bir yaşam ortaya çıkarmıştır. Sonuçlar: Sonuç olarak sanatta gerçeklik ve sanallık üzerine bir çözümle olarak geçen bu çalışmada, sanatın teknolojiyle birlikte, sanat eseri, sanatta mekân, beden, izleyici, sanatçı, sanat pazarı ve estetik üzerine yaşadığı dönüşümle ilgili ortaya çıkan sonuçlara odaklanılmıştır. Bu bağlamda sanatın dijitalleşmesi, sanatta sanal olgusunun yer almasına ve gerçeklikle ilişkilendirilmesine sebep olmuştur. Bu sebeple de sanatın yeni aracı olan sanallık, sanat üzerinde ikinci bir dünya yaratarak sanat eserin sanal olarak üretilmesine, mekân, beden, estetik gibi yeni kavram ve olguları, sergileme, yöntem ve kullanım alanlarını genişletmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The relationship of science and technology with art can be expressed with the emergence of computer technologies, starting with the industrial revolution. In this context, the thesis focuses on the transformation of reality in art with digital technologies. In this framework, it is aimed to conduct a study on the simulation effect on art and virtuality that replaces reality in the context of Baudrillard's Hyper-Realism theory. Method: The study was carried out using the content analysis technique, which is included in the qualitative research methods. The universe and its sample consisted of artistic actions or periods that emerged within the framework of the relationship between reality and virtuality, works that emerged through the art object, body, art market, aesthetics, audience, and space. Various domestic and foreign books, magazines, articles, etc. The content analysis of the data obtained in the literature review was made by using the sources. Findings: As a result of the extensive research, the example of nft art that emerged in the context of reality and virtuality in art and became widespread on the art market, virtual museums-exhibitions presented with metaverse and virtual reality technologies as an exhibition method, the use of virtual space, virtual body, virtual object and aesthetics on art in the field of art. In this context, virtuality, which has replaced reality, has created a second life in the field of art. Conclusions: As a result, this study, which is considered a solution on reality and virtuality in art, focuses on the results of the transformation that art has experienced with technology, on the work of art, space in art, the body, the audience, the artist, the art market and aesthetics. In this context, the digitalization of art has caused the virtual phenomenon to take place in art and to be associated with reality. For this reason, virtuality, which is the new tool of art, has created a second world of art, expanding new concepts and phenomena such as space, body, aesthetics, exhibition, method, and usage areas to the virtual production of the work of art.