Dijital sanatta eser-mekân ilişkisi ve sergileme yöntemleri
Artwork-space relationship and exhibition methods in digital art
- Tez No: 822562
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEYDA ERASLAN TAŞPINAR
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Dijital Sanat, Dijital Okuryazarlık, Eser Mekan, Sergileme Yöntemi, Digital Art, Digital Literacy, Artwork-Space, Exhibition Methods
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Plastik Sanatlar Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Dijital teknolojilerin heralanda kullanıldığı günümüzde sanatın teknoloji ile olan gelişimi de paralel bir bağlamda ilerlemektedir. Bu gelişim ve değişim sanatın tüm alanlarında kendini göstermektedir. Klasik yani geleneksel diye adlandırılan sanat artık yeni sanat formları ile büyük bir değişime uğramış durumdadır. Teknoloji kullanımı ile sınırlarını aşan sanat, yeni dijital sanat formlarının kullanımı ile beraberinde bu formlarının sunumu, sergilenmesi ve paylaşımında da değişikler oluşturmuştur. Dijital sanatta eser-mekân ilişkisi, geleneksel sanat eserlerine göre farklı mekânlarda farklı şekillerde sergilenebilmektedir. Dijital teknolojiler sanat eserlerine, mekânlara özgürlük sağlayarak sanatçıların eserlerini istedikleri her yerde sergilemelerine olanak sunarak sanat dünyasına yeni bir özgürlük kazandırmaktadır. Dijital sanat eserleri, mekânın bir parçası olarak da tasarlanmıştır. Bu yaklaşımda, eser, belirli bir mekâna özel olarak üretilir ve bu mekânla bütünleşir. Bu yöntem, dijital sanat eserlerinin mekâna uyum sağlamasını sağlar ve izleyicilere eserin mekâna özgürlüğünü hissettirmiştir. Amaç: Bu çalışmada teknoloji – sanat ve dijital sanat arasındaki ilişkiyi, ortaya çıkan yeni sanat formlarını ve bu yeni formlarının dijital sanat eserlerinde eser ve mekân ilişkisinin hangi değişkenlere göre kurgulandığını belirlemek ve dijital sanat eserlerinin bu bağlamda nasıl sergilendiğini incelemek amaçlanmıştır. Yöntem: Bu çalışma literatür tarama yöntemi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Verilerin toplanması literatür ile ilgili yazınsal-görsel yayınların taranması yoluyla gerçekleşmiştir. Sonuç: Dijital teknolojinin sanat dünyasına getirdiği yenilikler ve olanaklar sayesinde dijital sanat eserlerinin sergilenmesi için farklı mekânlar ve yöntemlerin kullanılabileceğini ortaya konulmuştur. Eserlerinin sergilenmesi konusunda farklı mekânlar ve yöntemler kullanılarak, dijital sanatın potansiyeli artırılabilmektedir. Dijital sanatta eser-mekân ilişkisi, sanat dünyasında yeni bir yaklaşım oluşturmuş ve dijital sanat eserlerinin farklı yöntemlerle sergilenmesi, izleyicilere farklı deneyimler yaşatmada ve sanatın evrensel dilini daha geniş kitlelere ulaştırmada yeni kapılar açmıştır. Ancak, dijital teknolojinin hızla gelişmesi ve değişmesi, dijital sanatın sergilenmesinde yeni fırsatlar sunarken, aynı zamanda yeni zorluklar da ortaya çıkarmaktadır. Bu nedenle, dijital sanatta eser-mekân ilişkisi ve sergileme yöntemleri konusunda araştırmaların devam etmesi ve yeniliklerin takip edilmesi önemlidir.
Özet (Çeviri)
In today's world, where the use of digital technology is increasing, the development of technology and art is progressing in a parallel context. This development and change have manifested itself in all areas of art. The art that is called classical, that is traditional, has now changed with new art forms. Art, which has crossed its borders with the use of technology, has created changes in the presentation, exhibition, and sharing of these forms along with the use of new digital art forms. The work-space relationship in digital art is different from traditional works of art. Digital artworks can be exhibited in different ways in different places. Digital technologies bring new freedom to the art world by providing freedom to works of art and spaces, allowing artists to exhibit their works wherever they want. Digital artworks can also be designed as part of the space. In this approach, the work is produced specifically for a certain space and integrates with this space. This method allows digital artworks to adapt to the space and makes the viewers feel the freedom of the work to the space. Purpose: In this study, it is aimed to determine the relationship between technology, art, and digital art, the emerging new art forms, and the variables according to which the relationship between work and space is constructed in digital art works of these new forms and to examine how digital art works are exhibited in this context. Method: This study was carried out using the literature review method. Data collection was carried out by scanning the literary-visual publications related to the literature. Conclusion: Thanks to the innovations and opportunities that digital technology has brought to the art world, it has been revealed that different spaces and methods can be used for the exhibition of digital artworks. The potential of digital art can be increased by using different venues and methods for the exhibition of their works. The work-space relationship in digital art has created a new approach in the world of art and the exhibition of digital art works in different ways has opened new doors in providing different experiences to the audience and conveying the universal language of art to wider masses. However, the rapid development and change of digital technology present new opportunities in displaying digital art, while also presenting new challenges. For this reason, it is important to continue research and follow innovations in the work-space relationship and exhibition methods in digital art.