Chiropractic & therapeutic exercises and massage efficiency for the lumbar disc herniation in yemen
Yemen'de lomber disk fıtık hastalarımda kayropraktik, terapötik egzersizler ve masaj etkinliği
- Tez No: 822594
- Danışmanlar: PROF. DR. ERKUT TUTKUN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Kayropraktik, Lomber Disk Fıtıklaşması, Terapötik Egzersizler, Yaralanmalar, Chiropractic, Lumbar Disc Herniation, Therapeutic Exercises, Injuries
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışma, Yemen'deki Lomber Disk Fıtık Yaralanmalarında Kayropraktik & Terapötik Egzersizler ve Masaj Etkinliğini araştırmayı amaçlamıştır. Bu tezde araştırmacı, omurgada lomber disk herniasyonu olan 40 hasta üzerinde deneysel bir program kullanmıştır. Otuz hasta deney grubu, 10 hasta ise kontrol grubu olarak seçilmiştir. Önerilen program, yıllardır bu alanda çeşitli profesyonellerle çalışan araştırmacı tarafından kullanılmıştır. Araştırmacı, bu tür ağrıların önemli sayıda vakasını keşfettiğinden, önerilen bir program tasarlayarak uzmanlara sunmuştur. Bu programın içinde yer alan bazı noktalar değiştirilmiş ve daha sonra 12 hafta boyunca deney grubuna uygulanmıştır, kontrol grubu ise 12 hafta boyunca hastanenin normal programına katılmıştır. Her hafta altı oturum olmak üzere toplam 72 oturumda iki grubun programda nispeten tutarlı olduğu fark edilmiştir. Deney grubu tedavisinin üç bileşeni bulunmaktadır: birincisi, kayropraktik yöntemle omurga düzeltme, kaymış diskleri tedavi etmek, İkincisi disk basıncından etkilenen organlara aktivite ve kan dolaşımını yeniden sağlamak için masaj uygulamasıdır. Son olarak sırt ve karın başta olmak üzere fıtıklaşmış disk çevresindeki kasları, bağları ve dokuları güçlendirmek için terapötik aktiviteler uygulanmıştır. Kontrol grubunda, araştırmacı hastanenin standart programına göre uzmanlarında kullandığı masaj, spinal traksiyon, ultrason, tenis ve kızılötesi gibi programlar eş zamanlı olarak uygulamıştır. Program uygulanmadan önce ve sonra çeşitli değişkenler aynı koşullar ve araçlar kullanılarak iki gruba aşağıdaki gibi değerlendirildi: Ağrı düzeyi, deney grubunda % 71.029, kontrol grubunda ise % 18.760 iyileşme göstermiştir. Hareket açıklığı ön omurga için deney grubunda % 60,65 iken, kontrol grubunda % 5,23 olarak saptanmıştır. Arka omurga için hareket açıklığı deney grubunda % 62,73 oranında iyileşirken, deney grubunun sağ taraftaki omurga hareket açıklığı değişkenine göre kontrol grubunda % 7.455 oranında düzelme göstermiştir. İyileşme oranına bakıldığında deney grubunda % 41.64, kontrol grubunda ise % 2.45 olarak saptanmıştır. Omurganın sol tarafındaki hareket açıklığı, deney grubunda % 41.16 oranında düzelme gösterirken, kontrol grubunda bu oran % 4.56 olarak belirlenmiştir. Sırt kas kuvveti ise, deney grubunda % 71.029 gelişme gösterirken, kontrol grubu için gelişme oranı %16 saptanmıştır. Bu araştırmada, aritmetik ortalama, standart sapma, çarpıklık katsayısı, yüzdelik gelişme oranı ve Wilcoxon testi yoluyla SP tabanlı bir program kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to investigate the Chiropractic & Therapeutic Exercises and Massage Efficiency for Lumbar Disc Herniation Injuries in Yemen. In this thesis, the researcher utilized an experimental program on 40 patients with lumbar disc herniation of the spine. Thirty patients were chosen as participants or experimental groups, while 10 were selected as control groups. The proposed program was employed by the researcher, who has been working in this field with various professionals for years. Since the researcher discovered a considerable number of such cases of this type of pain, he devised a proposed program and presented it to certain specialists. Some points were modified and then applied to the experimental sample for 12 weeks, while the control sample was arranged in the hospital's regular program for 12 weeks. It was noticed that the two groups were relatively consistent in the program, with six sessions each week for a total of 72 sessions. The experimental group treatment had three components: first, chiropractic spinal straightening and adjustment to treat the slipped discs. Second, massage was employed to restore activity and blood circulation to the organs impacted by disc pressure. Finally, therapeutic activities were applied to strengthen the muscles, ligaments, and tissues around the herniated disc, particularly the back and abdomen. In the control group, the researcher applied the program simultaneously through the hospital's standard program of experts, where they used massage, spinal traction, ultrasound, tennis, and Infrared. Various variables were assessed before and after the two groups underwent the two programs, using the same conditions and instruments, as follows: Variable pain level, with the experimental group showed 71.029 % improvement and the control group showed 18.760 % improvement,variable range of motion for the front spine, with the experimental group improving at a rate of 60.65 % and the control group improving at a rate of 5.23 %, variable range of motion for the back spine, the experimental group improved at a rate of 62.73 %, while the control group improved at a rate of 7.455 %, in terms of the experimental group's variable range of motion of the spine on the right side, the percentage of improvement was 41.64 %, whereas the rate of improvement for the control group was 2.45 %, variable range of motion of the spine on the left side, with the experimental group improving at a rate of 41.16 % and the control group improving at a rate of 4.56 %, the percentage of improvement in variable back muscular strength for the experimental group was 71.029 %, whereas the rate of improvement for the control group was 16 %. In this thesis, the researcher used an SP-based program via the arithmetic mean, standard deviation, skew coefficient, percentage improvement rate, and Wilcoxon test.