Computer aided optimum dimensional design of beam profiles and critical deflection analysis of rectangular plates
- Tez No: 8226
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BİROL KILKIŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: bilgisayar yardımıyla tasarım, optimum kiriş profili, I kiriş, U kiriş, eğilme analizi, dikdörtgen tabla ANABILİM DALI KODU 625.02.07 -vi
- Yıl: 1989
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
ÖZET BİLGİSAYAR YARDIMIYLA OPTİMUM BOYÜTSAL KİRİŞ TASARIMI VE DİKDÖRTGEN TABLALARIN KRİTİK DEFORMASYON ANALİZİ YILMAZ, Serpil Yüksek Lisans Tezi, Mak. Müh. Bölümü Tez yöneticisi: Doç. Dr. Birol kilkiş Aralık 1989, 117 sayfa Bu çalışmada, kiriş profillerinin optimum boyutsal tasarımı ve dikdörtgen tablaların kritik deformasyon analizi gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla, GW-BASIC dilinde etkileşimli bir bilgisayar programı geliştirilmiş ve IBM - AT uyumlu mikrobilgisayar kullanılmıştır. Program iki kısımdan oluşmaktadır. Birinci kısım kiriş profillerinin boyutlarını optimize etmekte, ikinci kısım ise dikdörtgen tablaların kritik deformasyon analizini yapmaktadır. I ve U profilleri mümkün olan minimum kesit alan amacı ile optimize edilir. Müsaade edilebilir kiriş deformasyonu temel kısıt olarak alınır. Kullanıcı tarafından girilecek muhtemel boyutsal kısıtlar da program tarafından dikkate alınır. Program çıktısında hassas optimum boyutları elde etmek mümkün olmakla birlikte kullanıcının isteği üzerine en yakın standard optimal boyutlar da elde edilebilir.Bu Optimal boyutlar program tarafından ilgili Türk Standardlarından seçilir. -v-Programın ana amacı pres tablası tasarımcıları İçin etkileşimli bir yordam geliştirmek olup, dikdörtgen tabla deformasyon analizi de bilgisayar programının önemli bir kısmı olma durumundadır. Bu nedenle programın ikinci kısmı tipik kenar ve sınır koşullu dikdörtgen tablaların deformasyon analizine ayrılmıştır. Özetle, düzgün yayılmış, kısmi yayılmış veya merkezde yoğunlaşmış yükleme altındaki dikdörtgen tablaların basit desteklenmiş, kenetlenmiş ve iç içe geçmiş kenar koşullarında deformasyon analizi gerçekleştirilmektedir. Bilgisayar programı tamamiyle etkileşimli olup aynı zamanda grafik alt programlar yardımı ile gerçek zamanda tasarım esasına göre çalışmaktadır. Tezde, tabla deformasyon analizi ve optimizasyon yöntemleri ile ilgili teori verilmekte, ve geliştirilen algoritma sunulmaktadır. Tezde, örnek çalışmalar yapılmış ayrıca tasarım parametrelerinin genel eğilimi verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPUTER AIDED OPTIMUM DIMENSIONAL DESIGN OF BEAM PROFILES AND CRITICAL DEFLECTION ANALYSIS OF RECTANGULAR PLATES YILMAZ, Serpil M.S. in Mechanical Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Birol KILKIŞ December 1989, 117 pages In this study, computer aided optimum dimensional design of beam profiles and critical deflection analysis of rectangular plates have been carried out. For this purpose, an interactive computer program have been developed in GV-BASIC language, and IBM - AT compatible microcomputer was used. The program consists of two parts. First part optimizes beam profile dimensions, while the second part performs the deflection analysis of rectangular plates. In the beam profile optimization part of the program, I and U beam profiles are optimized with the objective of minimum possible cross sectional area. Allowable beam deflection is taken as the main constraint. Other dimensional constraints input by the designer are also satisfied during the program execution. It is possible to obtain the exact optimum dimensions as a program output. However, the nearest standard optimal dimensions as may be requested by the user is also possible to obtain. Such optimal dimensions are selected by the program from the relevant Turkish Standards..111-The main aim of the thesis being to develop an interactive tool for the press plate designers, rectangular plate deflection analysis is a crucial part of the program. For this reason the second part of the program is dedicated to the deflection analysis of typical press plates with typical constraints and boundary conditions. Specifically, rectangular plates accommodating uniformly distributed, partially distributed, concentrated center load can be analysed for simply supported, clamped and built in type conditions. The computer program is totally interactive and runs on a real time basis utilizing graphics routines also. The thesis gives the relevant theory of plate bending analysis, optimization and provides the algorithm being developed. Case studies have been carried out and general trend of the design parameters are discussed. Key words : computer aided design, optimum beam profiles, I beam, U beam, deflection analysis, rectangular plate. Science Code : 625.02.07 -iv-