Dördüncü sınıf öğrencilerinin matematiksel okuryazarlık, rutin olmayan problemleri çözme ve matematik başarıları arasındaki ilişki
The relationship between fourth-grade students mathematical literacy, non-routine problems solving and academic success in mathematics
- Tez No: 822601
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YELİZ YAZGAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: İlkokul, matematik başarısı, matematik okuryazarlığı, rutin olmayan problemler, Primary school, mathematics academic achievement, mathematical literacy, non-routine problems
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu araştırma, dördüncü sınıf öğrencilerinin matematiksel okuryazarlık, rutin olmayan problemleri çözme ve matematik başarıları arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma nicel bir çalışma olup ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini Van İlinin İpekyolu İlçesinde bulunan devlet okullarının ilkokul kademesinde eğitim-öğretim gören dördüncü sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. İlçede bulunan 4 devlet okulunda 547 dördüncü sınıf öğrencisi araştırmaya dahil edilmiştir. Araştırma 8 hafta sürmüş, bir hafta arayla 4. sınıf öğrencilerine alt maddeleri ile birlikte 13 sorudan oluşan“Matematik Okuryazarlık Testi”ve her stratejiye uygun olarak hazırlanmış 8 sorudan oluşan“Rutin Olmayan Problemler Testi”uygulanmıştır. Öğrencilerin matematik başarıları için e-okul sisteminden alınan sene sonu matematik dersi puanları kullanılmıştır. Elde edilen verilere uygun istatistiksel analiz teknikleri kullanılarak çözümlemeler yapılmıştır. Çalışma sonucunda, dördüncü sınıf öğrencilerinin rutin olmayan problemleri çözme düzeylerinin düşük olduğu, matematik okuryazarlık sorularını çözmede ortalamaya yakın sonuçlar elde ettikleri görülmüştür. Matematik okuryazarlık içerik alanlarına göre belirsizlik ve veri alanında öğrenciler daha başarılı olunurken nicelik alanında zorlanmışlardır. Rutin olmayan problemlerin çözümünde kullanılan stratejilere bakıldığında tablo yapma, sistematik liste yapma stratejilerine yönelik soru maddesi daha çok çözülmüşken muhakeme etme, problemi basitleştirme stratejisine yönelik sorularda zorlanılmıştır. Öğrencilerin matematik başarıları ile rutin olmayan problemleri çözmeleri arasında, matematik başarıları ile matematik okuryazarlık sorularını çözmeleri arasında, rutin olmayan problemleri çözmeleri ile matematik okuryazarlık sorularını çözmeleri arasında anlamlı pozitif yönde ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This research is a quantitative study and a relational survey model was used. The sample of the study consists of fourth grade students studying at the primary school level of public schools in the İpekyolu District of Van Province. 547 fourth grade students in 4 public schools in the district were included in the study. The research lasted for 8 weeks, and the“Mathematics Literacy Test”consisting of 13 questions and the“Non-Routine Problems Test”consisting of 8 questions prepared in accordance with each strategy were applied to the 4th grade students with one-week intervals. The end-of-year mathematics course scores obtained from the e-school system were used for the students' academic achievement in mathematics. Analyzes were made by using statistical analysis techniques appropriate to the obtained data. As a result of the study, it was seen that the fourth grade students' level of solving non-routine problems was low and they achieved results close to the average in solving mathematical literacy questions. While students were more successful in the field of uncertainty and data compared to the content areas of mathematical literacy, they had difficulties in the field of quantity. Looking at the strategies used in solving non-routine problems, while the question item for making tables and making systematic lists was mostly solved, it was difficult for questions about reasoning and simplifying the problem. A significant positive correlation was found between students' mathematics academic achievement and solving non-routine problems, between their mathematics academic achievement and their ability to solve mathematical literacy questions, between solving non-routine problems and solving mathematical literacy questions.