The effects of political ideologies on book reading behaviors
Siyasi ideolojilerin okuma davranışları üzerinde etkisi
- Tez No: 822646
- Danışmanlar: PROF. DR. İPEK ALTINBAŞAK FARİNA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, İşletme, Political Science, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Okuma Davranışları, Siyasi Ideoloji, Kitap Endüstrisi, Kitap Sektörü, Okuma Alışkanlıkları, Siyasi Tutumlar, Siyasi Kimlikler, Reading Behaviors, Political Ideology, Book Industry, Book Sector, Reading Habits, Political Attitudes, Political Identification
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
Bu araştırma, okuyucuların siyasi ideolojilerinin kitap okuma davranışlarını nasıl etkilediğini, tüketici davranışları disiplini ve işletme bilimi perspektifiyle incelemeyi amaçlamaktadır. Tez, okuyucuların kitap sektöründeki tüketim kalıpları ile siyasi ideolojileri, siyasi tutumları ve siyasi kimlikler arasındaki ilişkiyi araştırmaktadır. Tezin ilk bölümünde siyasi ideoloji ve ilgili teoriler tarihselci yaklaşımla incelenerek muhafazakârlık, sosyalizm, liberalizm ve milliyetçilik kapsamlı bir şekilde ele alınmaktadır. İkinci bölüm, kitap endüstrisinin ve yayıncılığın tarihsel gelişimini ve mevcut durumunu analiz etmeye, özellikle de tüketici olarak okuyucuları anlamaya odaklanmaktadır. Bu bölümde Türkiye'de ve dünyada kitap üretimi ve tüketimine ilişkin veriler analizler sunulmaktadır. Son olarak kitap okuma davranışları ve ideolojiler arasındaki ilişkiyi araştırmak üzerine geliştirilen nitel araştırmanın bulguları sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This research aims to examine how readers' political ideologies affect their book reading behavior from the perspective of consumer behavior discipline and business science. The thesis investigates the relationship between readers' consumption patterns in the book sector and their political ideologies, political attitudes and political identities. In the first part of the thesis, political ideology and related theories are analyzed with a historicist approach and conservatism, socialism, liberalism and nationalism are comprehensively discussed. The second part focuses on analyzing the historical development and current state of the book industry and publishing, with a particular focus on understanding readers as consumers. In this section, data on book production and consumption in Turkey and the world are analyzed. Finally, the findings of a qualitative study on the relationship between reading behaviors and ideologies are presented.