Vasiyyetü'l-Ârifîn (Giriş-inceleme-metin-dizin)
Vasiyyetü'l-Ârifîn (Introduction-analysis-text-index)
- Tez No: 822664
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ OSMAN YALKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Vasiyyetü'l-Ârifîn, Klasik Osmanlı Türkçesi, 18. Yüzyıl, Dil Bilgisi İncelemesi, Vasiyyetü'l-Ârifîn, Classical Ottoman Turkish, 18th Century, Grammar Analysis
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 541
Özet
Bu çalışmada, Klasik Osmanlı Türkçesi Dönemi'ne ait olan, 18. yüzyılda Abdu'r-Rahmân-ı Darîr tarafından yazılan Vasiyyetü'l-Ârifîn adlı eser incelenmiştir. Bu eser, tek nüsha olarak Millî Kütüphane Yazmalar Koleksiyonu'nda 06 Mil Yz A 6393/2 arşiv numarası ve 388 DVD numarası ile kayıtlıdır. Vasiyyetü'l-Ârifîn, basit bir dil kullanılarak İslam dininin öğretilmesi amacıyla yazılmıştır. Eserin harekeli olması, Klasik Osmanlı Türkçesi Dönemi'nin belirgin bir dil özelliği olan dudak uyumu sürecinin takip edilebilmesini sağlamaktadır. Çalışma, iki ciltten ve beş bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında yazar ve eser hakkında bilgiler verilmiştir. Ardından ilk bölüm olan“Yazım Özellikleri”bölümünde, eserde bulunan Türkçe kelimelerdeki ünlü ve ünsüzlerin yazımı incelenmiştir. Ayrıca bazı ek, sözcük ve biçimlerin yazımı da detaylı bir şekilde ele alınmıştır.“Ses Bilgisi Özellikleri”bölümünde, Türkçe sözcükler, Eski Anadolu Türkçesi Dönemi'ndeki biçimleri ile alıntı sözcükler asıl biçimleri temelinde değerlendirilmiştir.“Şekil Bilgisi Özellikleri”bölümünde ise metinde kullanılan ekler ayrıntılı bir şekilde ele alınmıştır.“Metin”bölümünde, eserin çeviri yazı işaretleriyle ve Latin harflerine aktarılmış hâli verilmiştir. Ayrıca, eserin tıpkıbasımı da sunulmuştur. Son olarak,“Dizin”bölümünde metinde kullanılan Türkçe kökenli ve yabancı kökenli kelimeler anlamlarına göre düzenlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the work titled“Vasiyyetü'l-Ârifîn”which belongs to the Classical Ottoman Turkish period and was written by Abdu'r-Rahmân-ı Darîr in the 18th century, is examined. This work is registered as a single copy in the National Library Manuscripts Collection with the archive number 06 Mil Yz A 6393/2 and DVD number 388.“Vasiyyetü'l-Ârifîn”is written in a simple language with the purpose of teaching the teachings of the Islamic religion. The presence of diacritics in the text allows for the observation of the labiyal harmony process, a distinctive language feature of the Classical Ottoman Turkish period. The study consists of two volumes and five sections. The introduction provides information about the author and the work. Following that, the first section, titled“Spelling”examines the spelling of vowel and consonant sounds in Turkish words in the text. Additionally, the spelling of certain affixes, words, and forms is discussed in detail. In the section on“Phonology”Turkish words, their forms in Old Turkish and Old Anatolian Turkish periods, and loanwords are evaluated based on their original forms. The“Morphology”section comprehensively examines the affixes used in the text. In the“Text”section, the translated version of the work with translation marks and in Latin script is presented. Additionally, a facsimile of the work is also provided. Lastly, in the“Index”section, Turkish and loanwords used in the text are organized according to their meanings.