Ortaokul öğrencilerinin bitkilerin beslenmesine ilişkin algıları
Secondary school students' perceptions about plant nutrition
  1. Tez No: 822665
  2. Yazar: CEMİLE MERVE ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FEYZİ OSMAN PEKEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bitkilerin beslenmesi, ortaokul öğrencileri, öğrenci algıları, Nutrition of plants, secondary students, student perceptions
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışmada ortaokul öğrencilerinin bitkilerin beslenmesine ilişkin algılarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubu 2021-2022 eğitim öğretim yılında Isparta İl merkezinde MEB'e bağlı bir devlet ortaokulunun 5., 6. ve 7. sınıf düzeyinde öğrenim gören 378 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırma örnekleminin belirlenmesinde seçkisiz olmayan örnekleme yöntemlerinden uygun örnekleme yönteminden yararlanılmıştır. Nitel araştırma desenlerinden olgubilim (fenomenoloji) deseninin kullanıldığı bu araştırmada veri toplama aracı olarak“çizim tekniğine dayalı doküman incelemesi”ve“yarı yapılandırılmış mülakatlar”kullanılmıştır. Çizim verilerinin çözümlenmesinde nitel veri analiz yöntemlerinden olan içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Görüşme verilerin çözümlenmesinde ise betimsel analiz yöntemi kullanılmıştır. Yarı yapılandırılmış mülakatlar sonucunda ortaokul öğrencilerinin“Bitkiler su ile beslenir, Bitkiler güneş ile beslenir. Bitkiler güneşten C vitamini alır. Bitkiler güneş ışınlarını köküyle alır. Bitkiler güneş ışınından beslenir. Bitkiler toprak ile beslenir. Bitkiler topraktan besin olarak vitamin alır. Bitkiler topraktan yiyecek alır. Bitkiler mineraller ile beslenir.”şeklinde dokuz kavram yanılgısına sahip oldukları belirlenmiştir. Bunlardan“Bitkiler güneşten C vitamini alır. Bitkiler güneş ışınlarını köküyle alır”şeklinde ifade edilen iki kavram yanılgısı daha önce alan yazında belirtilmediğinden ilk defa bu araştırmada tespit edildiği söylenebilir. Araştırma sonuçları ışığında daha iyi bir fen öğretimi için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to determine the perceptions of secondary school students about plant nutrition. The study group of the research consists of 378 students studying at the 5th, 6th and 7th grades of a state secondary school affiliated to the Ministry of National Education in the city center of Isparta in the 2021-2022 academic year. Convenience sampling method, which is one of the non-random sampling methods, was used to determine the research sample. Phenomenology, one of the qualitative research designs, was used in the research.“Document analysis based on drawing technique”and“semi-structured interviews”were used as data collection tools. Content analysis method, which is one of the qualitative data analysis methods, was used in the analysis of the drawing data. Descriptive analysis method was used to analyze the interview data. As a result of semi-structured interviews, following nine misconceptions were revealed in secondary school students:“Plants feed on water. Plants are fed by the sun. Plants get vitamin C from the sun. Plants receive the sun's rays with their roots. Plants are fed by the sun's rays. Plants feed on the soil. Plants take vitamins from the soil as nutrients. Plants get food from the soil. Plants are fed with minerals.”Since the following two misconceptions were not mentioned in the literature before, it can be said that they were detected for the first time in this study:“Plants get vitamin C from the sun. Plants receive the sun's rays with their roots.”In the light of the research results, suggestions were made for a better science teaching.