Yeni nesil üniversiteler ve üniversite sanayi iş birliği mekanizmaları: Savunma sanayisi için bir model önerisi
New generation universities and university-industry cooperation mechanisms: A model proposal for the defense industry
  1. Tez No: 822724
  2. Yazar: HÜSAMETTİN TAHA ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL AKDEVE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Savunma ve Savunma Teknolojileri, Science and Technology, Defense and Defense Technologies
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgi Yönetimi, Savunma Sanayi, Üniversite-Sanayi İş Birliği, Yeni Nesil Üniversiteler, Defense Industry, Knowledge Management, University-Industry Cooperation, New Generation Universities
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Teknoloji Politikaları ve İnovasyon Yönetimi (Disiplinlerarası) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Köklü bir geçmişe sahip olan üniversite kavramı, tarih boyunca birinci nesil, ikinci nesil ve üçüncü nesil olarak adlandırılmıştır. Günümüzde ise bilimsel araştırmaların yürütüldüğü üniversiteler ve üretimin yapıldığı sanayi sektörünün iş birliği içerisinde bulunduğu dördüncü nesil üniversiteler faaliyetlerini sürdürmektedir. Bu tezde, yeni nesil üniversiteler ile Türkiye'de savunma sanayi sektörünün gelişimi ve bu sektör ile üniversiteler arasındaki iş birlikleri incelenerek, gözlenen eksik yönlerin ve karşılaşılan zorlukların belirlenmesi ve sorunlara çözüm önerileri sunabilmek amaçlanmıştır. Araştırmada, savunma şirketleriyle iş birlikleri içerisinde bulunan akademisyenler ve savunma şirketlerinde üniversitelerle iş birlikleri süreçlerinde çalışmış mühendisler örneklem olarak seçilmiştir. Akademisyenlere ve mühendislere yöneltilen sorular betimsel içerik analizi yöntemi ile değerlendirilerek bulgular sunulmuştur. Nihayetinde üniversite-sanayi iş birliği mekanizmasının geliştirilmesi için politika önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
University, which has a deep-rooted history, has been classified throughout history as first generation, second generation, and third generation. Today, fourth generation universities are operating, which involve the collaboration between universities engaged in scientific research and the industrial sector involved in production. In this thesis, the development of the defense industry sector in Turkey and the collaborations between these sectors and universities are examined to identify the observed shortcomings and challenges, and to provide solutions and recommendations for these issues. The sample for the research consists of academicians involved in collaborations with defense companies and engineers who have worked with universities in collaboration processes with defense companies. The questions posed to academicians and engineers are evaluated using the descriptive content analysis method, and the findings are presented. Ultimately, policy recommendations are provided for the improvement of university-industry collaboration mechanisms.