The use of Islamic finance practices as central bank monetary policy instruments
İslami finans uygulamalarının merkez bankası tarafından para politikası aracı olarak kullanılabilmesi
  1. Tez No: 822729
  2. Yazar: SELAHATTİN BİNGÖL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDURRAHMAN YAZICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: İslami Ekonomik Sistem, İslami Para Politikası, Merkez Bankası, Para Politikası, Fiyat İstikrarı, Islamic Financial System, Islamic Monetary Policy, Central Bank, Monetary Policy, Price Stability
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: İslami Araştırmalar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Ekonomisi ve Finansı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
İslami finans son zamanlarda Müslüman ülkelerdeki sermaye birikiminden ötürü giderek popüler hale gelmiş bir kavramdır. Konvansiyonel iktisadın hüküm sürdüğü ekonomilerin sürekli şekilde kriz doğuracak işlemler gerçekleştirmesinden ötürü tüm dünya ekonomik bir alternatif arayışındadır. İslami finans; faizi direkt olarak iktisadi denklemlere sokmaması, tam rezerv uygulanması sebebiyle kaydi para oluşumuna izin vermemesi, belirsizlik içeren işlemlerden uzak durulması sebebiyle spekülatif atakları hoş karşılamaması gibi sebeplerden ötürü konvansiyonel iktisada alternatif olarak görülmektedir. Bununla beraber İslami finansı uygulayan çok sayıda ülkede piyasayı konvansiyonel iktisat esaslarına uygun olarak kurulan Merkez Bankaları yönetmektedir. Bu piyasalarda ise hem katılım bankaları hem de faiz hassasiyeti bulunan yatırımcılar Merkez Bankası tarafından para politikası amaçlarına varmak için belirlenen araçları kullanamamaktadırlar. Merkez Bankası, para politikasını genelde fiyat istikrarını sağlamak amacıyla sürdürmektedir. Belirlenen politikanın başarılı olması ise piyasada yer alan tüm aktörlerin bu politikaya bağlı olarak hareket etmesine bağlıdır. Uygulamada katılım bankaları ile faiz hassasiyeti bulunan yatırımcıların faizli piyasada yer almamasından ötürü para politikası amaçlarına varabilmek için seçilen ülkelerde Merkez Bankası tarafından para politikası aracı olarak kullanılan ürünleri belirtmek bu tez çalışmasının temel amacını oluşturmaktadır. Bu kapsamda öncelikle para politikasının tanımına, tarihçesine, amacına ve araçlarına önce konvansiyonel iktisat sonrasında da İslami finans açısından yer verilecek, iki iktisadi sistemin dayandığı esaslar ve aralarındaki farklar belirtildikten sonra seçilen OIC ülkelerinde uygulanan bazı para politikası araçları değerlendirilecek ve İslami finans uygulamalarının başarılı olması için Merkez Bankası tarafından kullanılabilecek bazı para politikası araç önerilerine yer verilecektir.
Özet (Çeviri)
Islamic finance is a concept that become increasingly popular due to the accumulation of capital in Islamic countries. The whole world is in search of an economic alternative, as economies dominated by conventional economics are constantly engaged in crisis-inducing transactions. Islamic finance seen as an alternative to conventional economics for reasons such as not introducing interest directly into economic equations, adopting a full reserve system, not tolerating speculative attacks due to the avoidance of uncertain transactions. However, in many countries practicing Islamic finance, the market is managed by Central Banks established in accordance with the principles of conventional economics. In these markets, both participation banks and interest rate-sensitive investors cannot use the instruments determined by the Central Banks to achieve monetary policy objectives. The Central Banks generally pursue monetary policy with the aim of achieving price stability. The success of the determined policy depends on all actors in the market to act in accordance with this policy. In practice, since participation banks and interest-sensitive investors do not participate in the interest-bearing market. The main purpose of this thesis is to determine existing practices which used as monetary policy instruments by the Central Banks in order to achieve monetary policy objectives. In this context, firstly, objectives and instruments of monetary policy will be given in terms of conventional economics and then Islamic finance and after the principles on which the two economic systems are based and the differences between them are stated and finally the monetary policy instruments in selected OIC countries that can be used by the Central Bank for the success of Islamic finance practices will be given.