The relationship between Egypt and Hamas after the Arab uprisings: From ideological discrepancies to reconciliation
Arap ayaklanmaları sonrası Mısır Hamas ilişkileri: İdeolojik anlaşmazlıklardan uzlaşmaya
  1. Tez No: 822733
  2. Yazar: YAZAN M.K. QUNİS
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHİTTİN ATAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Mısır, Hamas, Ortadoğu, Müslüman Kardeşler, Realpolitik, Egypt, Hamas, Middle East, Muslim Brotherhood, Realpolitik
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Mısır ile Hamas arasındaki ikili ilişkiler, iniş ve çıkışlarla karakterize edilen oldukça karmaşık ve çok yönlü bir ilişki olmuştur. Hamas'ın 2007'de Gazze'yi ele geçirmesi, Arap ayaklanmaları ve 2013'te Mısır'da ordunun yönetime el koyması bu ilişkideki en önemli dönüm noktaları arasında yer almıştır. Arap ayaklanmaları sonrası dönemde 2017'den itibaren gerçekleşen yakınlaşma dışında ilişkiler beklenen seyri takip etmiştir. İki taraf arasındaki bu yakınlaşmanın gizemini çözmek amacıyla bu çalışma, ampirik kapsamlı analiz ve açıklamalarla ikili ilişkilerin tarihinin izini sürmüştür. Bu yakınlaşmanın realpolitik ile açıklanabileceğini savunmuştur. Bu çalışma yakınlaşmanın iki tarafın kendi ve ortak çıkarlarını benimsemesiyle sağlandığını savunmuştur. Ancak güven inşa etmek için Hamas'ın duruşunda ve siyasi vizyonunda bazı değişiklikler yapılması gerekiyordu. Hamas, Gazze'deki jeopolitik çıkmazdan ve insani krizden tek çıkış yolu olduğu ve rakipleriyle en uygun müzakere kanalı olduğu için Mısır ile yakınlaşmayı arzulamıştır. Öte yandan Mısır da bölgedeki liderlik konumunu yeniden tesis etmek ve Hamas'la koordineli bir şekilde ulusal güvenliğini pekiştirmek için bu yakınlaşmayı benimsemiştir.
Özet (Çeviri)
The bilateral relations between Egypt and Hamas have been very complex and multifaceted, and characterized by ups and downs. The Hamas takeover of Gaza in 2007, the Arab uprisings, and the military takeover in Egypt in 2013 were among the most important turning points in this relationship. Relations followed the expected course, except for the rapprochement that took place in the post-Arab uprisings period since 2017. To unravel the mystery of this rapprochement between the two sides, this study traced the history of bilateral relations through empirical comprehensive analysis and explanation. It argued that this rapprochement can be explained by realpolitik. It argued that the rapprochement was achieved by both sides embracing their own and common interests. However, to build trust, Hamas had to make some changes in its stance and political vision. Hamas desired the rapprochement with Egypt because it is the only way out of the geopolitical deadlock and humanitarian crisis in Gaza, and the most viable negotiation channel with its rivals. On the other hand, Egypt embraced it to restore its leadership position in the region and consolidate its national security with coordination with Hamas.