Investigation of the motion of a rocket inside its launcher
Roketin lançer içindeki hareketinin incelenmesi
  1. Tez No: 8229
  2. Yazar: OSMAN MERTTOPÇUOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL ÖZGÖREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Roketin Lançerden Fırlatılması, Si- lindirik Lançer, Roketlerde 'Hedeften Sapma, Lançerin Sınırlama Kuvvetleri, itme Kuvvetindeki Sapma, Burun Düşme si 625.01.02 -VI, Launching of a.Rocket, Tubular Launcher, Dispersion of a Rocket, Constraint Forces Due to Launcher, Thrust Misalignment, Tip-off. 625.01.02 -IV
  7. Yıl: 1990
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
ROKETİN LANCER İÇİNDEKİ HAREKETİNİN İNCELENMESİ MERTTOPÇUOGLU, Osman I Mühendislik Fakültesi Makina Mühendisliği Bölümü, Y. Lisans Tezi Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Kemal Ö7.GÖRF.N 98 Sayfa, Ocak 1990 ÖZET Roketin silindirik lançerden atıldığı esnadaki hareketini gösteren matematiksel bir model hazırlanmıştır. Bu modeldeki dinamik denklemler, itme kuvveti, yer çekimi, sürtünme ve basınç, etkilerini içerecek biçimde elde edilmişlerdir. Model, iki hedeften sapma (dispersion) faktörünü de (itme kuvvetindeki sapmayı ve itme kuvveti büyüklüğündeki belirsizliği) göz önüne alacak biçimde düzenlenmiştir. Sistemin simulasyo- nu için, bu modelin esas alındığı bir FORTRAN programı hazırlanmıştır. Simulasyon aşağıda belirtilen iki husus ta yararlı olmaktadır. i) Roketin lançer içindeki davranışlarım incele meye olanak tanımaktadır.ii) Roketin serbest uçuş probleminde ilk değer ola rak kullanılmak üzere, çıkış özelliklerini (doğrusal hızları, Euler açılarını ve bunların değişim hızlarını) vermektedir. Program kullanılarak birçok fırlatış durumu canlan- dırılmıştır. Bu canlandırmalarda, önce, değme noktalarının konumlarının, Euler açılarının, reaksiyon kuvvet lerinin ve roketle lançer arasındaki açıklıkların zaman içerisindeki değişimleri incelenmiştir. Daha sonra da hedeften sapma faktörlerinin, çıkış değerleri üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF THE MOTION OF A ROCKET INSIDE ITS LAUNCHER MERTTOPÇUOGI.U, Osman Faculty of Engineering Department of Mechanical Engineering, M.S. Thesis Supervisor : Prof. Dr. Kemal ÖZGÖREN 98 Pages, January 1990 ABSTRACT A mathematical model is prepared which represents the motion of a rocket during its launching phase through a tubular launcher. Dynamic equations based on this model include, the effects of thrust, gravity, friction and pressure. Two dispersion factors (thrust misalignment and uncertainties in thrust magnitude) are also considered in the model. Using this model, a Fortran program is developed to perform the simulation of the system- The simulation serves in the fol] owing ways : i) It enables to examine the time history of the rocket, as it is inside the launcher, ii) It supplies the exit properties (linear velocities, Euler angles and angular -iii-velocities) as initial values for the free flight problem of the rocket. By means of the program several test cases are simulated. In these simulations; first, time variation of position of contact points, Euler angles, reaction forces and clearances are examined. Then, effects of dispersion factors on the exit properties are analysed.