İmplant destekli tek kron ve sabit köprü restorasyonlarının sağkalım, başarı ve komplikasyon oranlarının değerlendirilmesi: 5 yıla kadar retrospektif takip
Evaluation of survival, success and complication rates of implant-supported single cron and fixed dental prosthesis: Retrospective follow-up up to 5 years
  1. Tez No: 822912
  2. Yazar: BETÜL ESRA GÜLER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET ESAD GÜVEN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Dental implant sağkalımı, Protetik başarı, Mekanik komplikasyonlar, Biyolojik komplikasyonlar, Retrospektif çalışma, Dental implant survival, Prosthetic success, Mechanical complications, Biological complications, Retrospective study
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, hem implantların hem de implant destekli sabit protezlerin sağkalım ve başarı oranlarını belirlemek, yapılan protezlerin klinik olarak mekanik ve biyolojik komplikasyonlarını; restorasyon tipine, materyal tipine ve retansiyon tipine göre retrospektif olarak değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: NEU DHF Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı Kliniği'nde protetik tedavileri yapılmış 138 hasta (73 kadın, 65 erkek), 437 implant olmak üzere 110 tek kron restorasyonu (TK) ve 116 sabit köprü restorasyonu (SKR) dahil edildi. Sağkalım ve başarı oranları belirlenirken implant sağkalım kriterleri ve protezlerin değerlendirildiği Modifiye USPHS Kriterleri kullanıldı. Modifiye USPHS Kriterleri (seramik veneer kırığı, marjinal uyum, kontur, mesial kontak, renk uyumu, yüzey renklenmesi, hasta memnuniyeti) ile, alt yapı kırığı, vida kırığı, implant kaybı, vida gevşemesi, vida deliği sızdırmazlığı kaybı, desimantasyon gibi mekanik komplikasyonlar TK/SKR, vidalı/simante, metal porselen/zirkonya porselenler arasında karşılaştırıldı. Biyolojik komplikasyonlar değerlendirilirken Silness-Löe plak ve gingival indeks kriterleri, sondalamada kanama varlığı, eritem, ödem gibi klinik bulgularla beraber radyografik görüntüler incelendi. İstatistik analizler için IBM SPSS Statistics (Versiyon 26.0. Armonk, NY: IBM Corp.) kullanıldı. Kategorik değişkenlerin karşılaştırmasında Ki- kare analizi kullanıldı. Protez başarısı ve sağkalımını değerlendirmek üzere Kaplan-Meier sağkalım analizi uygulandı. Çalışmada istatistiksel anlamlılık düzeyi p0,05). TK restorasyonların protetik başarı oranı %50,91, SKR restorasyonların %60,34 bulundu (p>0,05). Seramik veneer kırığı (TK: %10, SKR: %20,7, p0,05), vida gevşemesi (TK: %7,3, SKR: %8,6, p>0,05), vida deliği sızdırmazlığı kaybı (TK: %1,8, SKR: %0,9, p>0,05), implant kaybı (TK: %0,9, SKR: %0,9 p>0,05) ve vida kırığı (SKR: %0,9) takip etti. Alt yapı kırığına ve dayanak kırığına rastlanmadı. TK restorasyonların %55,5'inde SKR restorasyonların %67,2'sinde mesial kontak kaybı görüldü. En sık görülen minör biyolojik komplikasyon yumuşak doku enflamasyonu (%54,2), ikinci olarak perimukozitis (%32,6) oldu. En sık görülen majör biyolojik komplikasyon ise periimplantitis (%19,2) oldu. Sonuç: Hem tek kron hem sabit köprü restorasyonlarının ve bunları destekleyen implantların sağkalım oranı yüksektir. Ancak klinik olarak yaklaşık 2 restorasyondan birinde, 5 yıl içinde başarısızlık olarak tanımlanabilecek bir komplikasyon olabileceği dikkate alınmalıdır. Özellikle zirkonya destekli vidalı restorasyonlarda seramik veneer kırığına dikkat edilmelidir. Herhangi bir mekanik komplikasyonla karşılaşma oranı sabit köprü restorasyonlarında kron restorasyonlarına göre yüksektir. Her 3 hastadan birinde biyolojik komplikasyonların en az 1 tanesinin olabileceği akılda tutulmalıdır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to retrospectively evaluate the survival and success rates of both implants and implant-supported fixed prostheses and their clinical mechanical and biological complications according to restoration type, material type, and retention type. Materials and Methods: The study includes 138 patients (73 females, 65 males) who underwent prosthetic treatment, including 437 implants, 110 single crown restorations (SC), and 116 fixed dental prosthesis (FDP) performed at the Department of Prosthetic Dentistry, NEU DHF. Survival and success rates were determined using implant survival criteria and the Modified USPHS Criteria, which evaluate mechanical and biological complications, including ceramic veneer fracture, marginal fit, contour, mesial contact, color matching, surface discoloration, and patient satisfaction, as well as substructure fracture, screw fracture, implant loss, screw loosening, loss of screw hole sealing, and disintegration, among others. Biological complications were evaluated using the Silness-Löe plaque and gingival indices and clinical findings such as bleeding on probing, erythema, edema, and radiographic images. IBM SPSS Statistics (Version 26.0. Armonk, NY: IBM Corp.) was used for statistical analyses. The chi-square test was used to compare categorical variables. Kaplan- Meier survival analysis was applied to evaluate prosthesis success and survival. The statistical significance level for the study was set at p0.05). The prosthetic success rate of SC restorations was 50.91%, while that of FDP restorations was 60.34% (p>0.05). Ceramic veneer fracture (SC: 10%, FDP: 20.7%, p0.05), screw loosening (SC: 7.3%, FDP: 8.6%, p>0.05), loss of screw hole sealing (SC: 1.8%, FDP: 0.9%, p>0.05), implant loss (SC: 0.9%, FDP: 0.9%, p>0.05), and screw fracture (FDP: 0.9%) followed this complication. No substructure or abutment fractures were observed. Mesial contact loss was observed in 55.5% of SC restorations and 67.2% of FDP restorations. The most common minor biological complication was soft tissue inflammation (54.2%), followed by perimucositis (32.6%). The most common major biological complication was peri-implantitis (19.2%). Conclusions: The survival rate of both single crown and fixed bridge restorations, as well as the implants supporting them, is high. However, it should be considered that approximately one in two restorations may have a complication that can be defined as a failure within 5 years. Ceramic veneer fracture should be paid attention to, especially in zirconia-supported screw-retained restorations. In the event of any mechanical complication, appropriate treatment should be performed. Proper oral hygiene and regular check-ups are important to prevent biological complications.