İki farklı adeziv siman ile simante edilmiş implant destekli CAD/CAM monolitik kron restorasyonların dinamik yükleme sonrası kırılma dayanımlarının değerlendirilmesi
Evaluation of fracture resistance after dynamic loading of implant supported CAD/CAM monolithic crown restorations with two different adhesive cements
  1. Tez No: 626086
  2. Yazar: KAAN CEVAT ŞALVARLI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA TALAY ÇEVLİK
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: CAD/CAM restorasyon, implant destekli sabit protez, zirkonya ile güçlendirilmiş cam seramik, polimer infiltre seramik, adeziv siman, kırılma dayanımı, CAD/CAM restoration, implant supported fixed prosthesis, zirconia reinforced glass ceramic, polymer infiltrated ceramic, adhesive cement, fracture strength
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Günümüzde materyal çeşitliliğinin ve dayanıklılığının artmasıyla polimer infiltre seramikler ve zirkonya ile güçlendirilmiş cam seramikler, CAD/CAM sistemi kullanılarak monolitik yapıda üretilip molar bölgede çiğneme kuvvetlerine karşı koyabilmektedirler. Bu çalışmanın amacı farklı simantasyon işlemleri uygulanan, termomekanik yaşlandırılan implant destekli monolitik CAD/CAM restorasyonların kırılma dayanımını değerlendirmektir. Kırk adet implant analogu (T44020 Tpure, NucleOSS, İzmir, Türkiye) dik bir şekilde akrilik rezin içerisine gömülmüş ve bu analoglara standart titanyum dayanaklar (T44802 Tpure, NucleOSS) bağlanmıştır. Ağıziçi tarayıcı Trios3 (3Shape A/S, Kopenhag, Danimarka) ile dijital ölçü alınıp maksiller ikinci premolar diş tasarımı yapıldıktan sonra polimer infiltre seramik VITA Enamic (VITA Zahnfabrik, Bad Säckingen, Almanya) ve zirkonya ile güçlendirilmiş cam seramik VITA Suprinity (VITA Zahnfabrik) CAM ünitesi S1 (vhf camfacture AG, Ammerbuch, Almanya) ile kazınmıştır. Restorasyonlar, 3M RelyX Ultimate + Singlebond Universal Adhesive (3M Dental Products Division, St. Paul, MN, ABD) ile Panavia SA Cement Plus + Clearfil Ceramic Primer Plus (Kuraray Co., Osaka, Japonya) kombinasyonları ile simante edilmiştir. Örnekler EP, ER, SP ve SR olarak isimlendirilen 4 grupta incelenmiştir (n=10). Termomekanik yaşlandırma sağlamak amacıyla çiğneme simülatöründe (SD Mechatronik Chewing Simulator CS-4, Willytech, Münih, Almanya) 480.000 döngü dinamik yükleme uygulanmıştır. Daha sonra kırılma dayanımı testi bir üniversal test cihazı (Instron 3345 Tester, Instron, Norwood, MA, ABD) ile Newton (N) cinsinden hesaplanmıştır. Normal dağılım gösteren verilerin gruplar arası karşılaştırılmasında tek yönlü ANOVA analizi kullanılmıştır (p ˂ 0,05). Çalışmanın bulgularına göre ortalama kırılma dayanımı değerleri EP grubu için 892,3 ± 46,95 N, ER grubu için 867,5 ± 84,85 N, SP grubu için 944,5 ± 77,8 ve SR grubu için ise 949,5 ± 62,14 N şeklindedir. Çalışmada değerlendirilen kron materyalleri ve simanlar arasında kırılma dayanımı açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark izlenmemiştir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, polymer infiltrated ceramics and zirconia reinforced glass ceramics are produced in monolithic structure by using CAD/CAM system and can resist the chewing forces in the molar region with the increase of material variety and durability. The aim of this study was to evaluate the fracture strength of aged implant supported polymer infiltrated ceramic and zirconia reinforced glass ceramic monolithic CAD/CAM restorations with different cementation processes. Forty implant analog (T44020 Tpure, NucleOSS, Izmir, Turkey) embedded in acrylic resin and titanium abutments (T44802 Tpure, NucleOSS) were linked to these analogs. Following digital impression with intraoral scanner Trios3 (3Shape A/S, Copenhagen, Denmark), maxillary second premolar tooth design was performed. Polymer infiltrated ceramic VITA Enamic (VITA Zahnfabrik, Bad Säckingen, Germany) and zirconia reinforced glass ceramic VITA Suprinity (VITA Zahnfabrik) were milled with CAM unit S1 (vhf camfacture AG, Ammerbuch, Germany). The crowns are cemented with 3M RelyX Ultimate + Singlebond Universal Adhesive (3M Dental Products Division, St. Paul, MN, USA) and Panavia SA Cement Plus + Clearfil Ceramic Primer (Kuraray Co., Osaka, Japan). The samples were examined in 4 groups named EP, ER, SP and SR (n=10). Then samples were subjected to 480000 cycles of dynamic loading in the chewing simulator (SD Mechatronic Chewing Simulator CS-4, Willytech, Munich, Germany) to provide thermomechanical aging. The fracture strength test was calculated with a universal tester (3345 Tester, Instron, Norwood, MA, USA). One-way ANOVA analysis was used to compare the normal distribution of data between groups (p ˂ 0.05). According to the results of the study, the mean fracture strength values were 892.3 ± 46.95 N for EP group, 867.5 ± 84.85 N for ER group, 944.5 ± 77.8 N for SP group and 949.5 ± 62.14 N for SR group. No statistically significant difference was observed between the crown materials and cements evaluated in the study in terms of fracture resistance.