Estetik bölgede yapılan implant tedavilerinde farklı dişeti şekillendirme materyalleri kullanımının değerlendirilmesi: Klinik ve biyokimyasal çalışma
The assessment of different gingival management materials for the immediate implant treatment in the esthetic zone: A clinical and biochemical study
- Tez No: 566254
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAYDAR ALBAYRAK
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: İmmediat implant, PEEK, İmplant destekli sabit geçici kron, RANKL, OPG, Immediate implant, PEEK, Implant supported fixed interim crown, RANKL, OPG
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
İmplant diş hekimliği, 20. yüzyıldan bu yana istikrarlı bir şekilde ilerlemiştir ve peri-implant bölgedeki yumuşak - sert dokular arasındaki biyolojik etkileşimle ilgili çalışmalar arttıkça gelişmektedir. Günümüzde implant destekli sabit geçici protezlerle estetik bölgedeki yumuşak doku yönetimi üzerine yapılan araştırmalar oldukça popüler hale gelmiştir. Bununla birlikte, literatürde protez materyali seçimi ile ilgili sınırlı veri bulunmaktadır. Amacımız implant destekli sabit geçici kronlarda kullanılabilecek farklı protez materyallerinin (Polimetil metakrilat [PMMA] ve akışkan kompozit [AK]) marjinal kemik kaybı, sitokin seviyeleri (RANKL, OPG) ve pembe estetik skor (PES) üzerine farklı bir etkisinin olup olmadığı araştırmaktır. 47 hasta (33 kadın, 14 erkek), diş çekimi sonrası immediat implant protokolü ile tedavi edildi. Standardizasyon için, her hastada sadece maksiller premolar diş restore edildi, ayrıca komşu dişlerin her ikisi de diş arkında mevcuttu. Daha sonra hasta başı yaklaşımla implant destekli sabit vida tutuculu geçici kron hazırlandı. Cerrahi seansta biyotip ve yerleştirilen implant ile çekim soketi arasında kalan boşluk değerleri kaydedildi. Ameliyat öncesinde kronlar iki farklı malzeme ile (26 PMMA, 21 AK) hastanın modellerinde hazırlandı. Ameliyat prosedürünü takiben, polietereterketon (PEEK) abutmentler üzerine sentrik ve eksentrik hareketlerde fonksiyonel olmayacak şekilde ayarlanan geçici protez hazırlandı. Ameliyattan sonra hastalar üç ay boyunca aylık olarak değerlendirildi. Her takip seansında modifiye plak indeksi (mPI), modifiye dişeti indeksi (mGI), sondlamada kanama ve keratinize gingiva genişliği ölçüldü. Buna ek olarak; fotoğraf, paralel teknikle elde edilen periapikal radyografi ve peri-implant oluk sıvısı (PİOS) düzenli olarak toplandı. 5 hasta (PMMA'dan 4, AK grubundan 1), 1. ayda implant kaybı nedeniyle çalışma dışı bırakıldı. Pembe estetik puanlama yapıldı. Marjinal kemik kaybı, mezial ve distalde ayrı ayrı hesaplandı. Sitokin seviyeleri PICF'den analiz edildi. İstatistiksel analizler (Shapiro-Wilk, Tekrarlanan ölçümlerde iki yönlü ANOVA, Student-t testi, Eşleştirilmiş t testi, α = 0,05) tamamlandı. PES değerleri grup içi değerlendirmelerde her iki materyal için de anlamlı olarak arttı (p 0,05). Boşluk ve biyotip, Student t-testi ile değerlendirildi. Gruplar arasında anlamlı fark bulunmadı. Sondlamada kanama, mPI ve mGI parametrelerinin üçüncü ay değerleri, Student t-testi ile analiz edildi ve istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı. Keratinize diş eti genişliği, Eşleştirilmiş t testi sonuçlarına göre her iki grupta da zamana göre istatistiksel olarak anlamlı olarak arttı (p< 0,05). İmmediat implantasyon protokolüyle tek implant yerleştirildiğinde, implant destekli sabit vida tutuculu geçici kron, yumuşak dokuları korumak ve estetik sonuçları geliştirmek için rutin olarak uygulanabilir. Hem PMMA hem de AK, implant destekli sabit vida tutuculu geçici kron malzemesi olarak uygulanma potansiyeline sahiptir.
Özet (Çeviri)
Implant dentistry has been improved steadily since the 20th century, and it has been growing with the studies about the biological interaction between surrounding soft - hard tissues. In addition, researches on the soft tissue management in the esthetic zone with implant-supported fixed interim prosthesis have become quite popular. However, there are still limited data about prosthetic material selection in the literature. We aimed to observe the effect of the different prosthetic materials (Polymethyl methacrylate [PMMA] and flowable composite [FC]) which could be used in the interim implant-supported fixed crown, on marginal bone loss, cytokine levels (RANKL, OPG) and pink esthetic score (PES). 47 patients (33 women, 14 men) were treated with immediate implant therapy after tooth extraction. For standardization, only the maxillary premolar tooth of each patient was restored, and both of the adjacent teeth were present in the dental ark. Patients were then received an interim implant-supported fixed dental crown by chair-side. Biotype and gap values were recorded in the surgery session. Interim crowns were prepared before the surgery on patient's models with two different materials (26 PMMA, 21 FC). Following the surgery procedure, interim prostheses adjusted on polyetheretherketone (PEEK) abutments as non-functional in centric and eccentric movements. After the surgery, patients were evaluated monthly for three months. On each follow-up session modified plaque index (mPI), modified gingival index (mGI), bleeding on probe and keratinized gingiva width were measured. In addition to that, photograph, periapical radiography obtained by parallel technique and peri-implant crevicular fluid (PICF) were collected regularly. Five patients (4 from PMMA, 1 from FC group) were excluded from the study due to the implant loss in the 1st month. Pink esthetic scoring was made. Marginal bone loss was calculated for mesial and distal separately. Cytokine levels were analyzed from PICF. Statistical analyses (Shapiro-Wilk, Repeated Measures two-way ANOVA, Student's t-test, Paired Sample t-test, α = 0.05) were completed. PES was increased significantly within groups (p < 0,01). However, there was no statistically significant difference between groups in each month. According to the Student's t-test, no statistically significant difference was found for the marginal bone loss both within groups and between groups (p > 0,05). Gap and biotype were assessed with the Student's t-test, which resulted in no difference between groups. Third month values of bleeding in probe, mPI and mGI were analyzed via Student's t-test and no statistically significant difference was found. In contrast to that, keratinized gingiva width was increased statistically significant by time in both groups according to the results of Paired sample t-test. When a single implant is placed immediately, the interim implant-supported fixed crown could be routinely applied to preserve the soft tissues and to enhance the esthetic results. Both the PMMA and the FC have the potential to be applied as an interim implant-supported fixed crown material.