Covıd-19'un yerel yönetim çalışanlarının çalışma ilişkilerinde yarattığı değişim: Ordu Büyükşehir Belediyesi örneği
The impact of Covid-19 on the working relationships of local government employees: The case of Ordu Metropolitan Municipality
- Tez No: 822913
- Danışmanlar: PROF. DR. SEBİHA KABLAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Covid-19 pandemisi, yerel yönetim, Ordu Büyükşehir Belediyesi
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 207
Özet
Bu yüksek lisans tezi, COVID-19 salgınının yerel yönetim çalışanlarının çalışma ilişkilerindeki değişimleri incelemektedir. Odak noktası, Ordu Büyükşehir Belediyesi'ndeki deneyimler üzerinden bu değişimleri analiz etmektir. Salgın, dünya çapında sağlık, sosyal ve ekonomik açıdan önemli etkiler yaratmıştır. Yerel yönetimler, salgınla mücadelede önemli bir rol oynamış ve çalışanlarının iş deneyimleri salgından etkilemiştir. Bu çalışmanın amacı, Ordu Büyükşehir Belediyesi'nde çalışanların COVID-19 salgınıyla birlikte yaşadıkları değişimleri belirlemek ve analiz etmektir. Niteliksel araştırma yöntemi çerçevesinde“yüz yüze görüşme”tekniği kullanılarak derinlemesine görüşmeler yapılmış ve çalışanların salgın dönemindeki deneyimleri, duygusal tepkileri, çalışma ortamı, ev yaşantısı ve iletişim süreçleri anlamak amaçlanmıştır. Elde edilen bulgular, COVID-19 salgınının yerel yönetim çalışanlarının çalışma ilişkilerinde çeşitli değişimlere yol açtığını göstermektedir. Salgın sürecinde çalışma ortamı önemli ölçüde değişmiş, bazı işler uzaktan çalışma, tele çalışma ile yapılmaya başlanmış ve çalışanların uyum sağlaması gereken birçok yeni durum ortaya çıkmıştır. Bu çalışma, Ordu Büyükşehir Belediyesi'nde çalışan 50 kişiyle gerçekleştirilen yüz yüze görüşmeler sonucunda, çalışanların çalışma ilişkilerinin büro çalışanları için değiştiği, uzaktan çalışma ve esnek çalışma modelleriyle tanıştıkları görülmüştür. Araştırmada, pandemi koşullarında bireylerin sosyalleşme imkanının sınırlı olduğu tespit edilmiştir. Aynı zamanda sürekli ev içinde faaliyet gösteren bireylerin elektrik, su, ısınma gibi rutin giderlerinin arttığı ve evde daha fazla zaman geçirmeleri nedeniyle tüketimlerinin arttığı gözlemlenmiştir. Kadın çalışanlar pandemi sürecinden genellikle daha olumsuz etkilenmiş, iş hayatındaki sorumluluklar ve sürekli ev içinde bulunmanın getirdiği ev işleri kadınlar üzerinde ciddi bir baskı unsuru oluşturmuştur. Ayrıca, bu dönemde çocukların bakımını üstlenen kreş ve anaokulu gibi kurumların kapalı olması, kadınların iş yükünü daha da artıran faktörlerden biri olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This master's thesis examines the changes in the working relationships of local government employees due to the COVID-19 pandemic. The focus is to analyze these changes based on the experiences at Ordu Metropolitan Municipality. The pandemic has had significant health, social, and economic impacts worldwide. Local governments have played a crucial role in combating the pandemic, which has affected the work experiences of their employees. The aim of this study is to identify and analyze the changes that employees at Ordu Metropolitan Municipality have experienced during the COVID-19 pandemic. In-depth interviews were conducted using the qualitative research method with a“face-to-face”approach to understand the employees' experiences, emotional reactions, work environment, home life, and communication processes during the pandemic. The findings indicate that the COVID-19 pandemic has led to various changes in the working relationships of local government employees. The work environment has undergone significant transformations, with some tasks transitioning to remote work and telecommuting, leading to the emergence of new situations that employees needed to adapt to. Based on face-to-face interviews with 50 employees at Ordu Metropolitan Municipality, it was observed that the working relationships of employees have changed, especially for office workers who have encountered remote work and flexible work arrangements. The study also revealed that individuals had limited opportunities for socializing during the pandemic. Moreover, those who spent more time at home experienced increased routine expenses such as electricity, water, and heating, as well as higher overall consumption. The pandemic had a more negative impact on female employees. Balancing work responsibilities and the additional burden of household chores due to staying at home put significant pressure on women. Additionally, the closure of childcare facilities like kindergartens and nurseries during this period further increased the workload on women. Overall, this research sheds light on the changes in the working relationships of local government employees during the COVID-19 pandemic and highlights the importance of remote work and flexible work arrangements in adapting to the new circumstances. It also emphasizes the need to address the challenges faced by female employees during the pandemic. Key Words : Covid-19 pandemic, local government, Ordu Metropolitan Municipality