Evaluation of prevalence and length of the anterior loop of mental nerve using cone beam computed tomography
Nervous mentalisin ön halkasının prevalansı ve uzunluğunun değerlendirilmesi: Koni ışınlı bilgisayarlı tomografi çalışması.
  1. Tez No: 822977
  2. Yazar: THEKRA SARDI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL CAN PELİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: For. mentale, n. mentalis, ön halka, CBCT, implant, Mental foramen, metnal nerve, anterior loop, CBCT, implant
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
GİRİŞ: A.v.n. alveolarisinferior'un distal kısmının for. mentale alt sınırı altından geçerek mediale doğru ilerledikten sonra geri dönerek for.mentale'den çıkmak için oluşturduğu kıvrım“anteriorloop”olarak tanımlanır. Söz konusu yapı premolar bölgede uygulanması planlanan implantların konumlarının hesaplanması açısından önem taşımaktadır. Aynı zamanda for. mentale n. mentalis'e yönelik anestezinin hangi bölgeye uygulanacağı açısından önemli bir referans noktası olmanın yanı sıra mandibula üzerinde premolar bölgeye yönelik cerrahi girişimler sırasında sinirin zarar görmemesi için de önem taşımaktadır. ConeBeam CT (CBCT) önemli anatomik yapıların konumları, sınırları ve çevre yapılarla komşuluklarına ilişkin önemli ve güvenilir bilgiler sağlar. Dolayısıyla diş hekiminin“anteriorloop”uzunluğu gibi detaylı anatomik bilgiye ihtiyaç duyduğu durumlarda CBCT görüntülerinin değerlendirilmesi önerilmektedir. Bu çalışmanın amacı farklı yaş gruplarında yer alan dişli ve dişsiz hastalarda for. mentale'ninmandibula üzerinde dikey ve yatay doğrultudaki konumunun değerlendirilmesinin yanı sıra“anteriorloop”bulunma insidansı, bulunduğu durumlarda uzunluğu ve n. Mentalistiplerinin değerlendirilmesidir. GEREÇ VE YÖNTEM: Retrospektif olarak planlanmış olan bu çalışmadamandibula'dan alınan 260 CBCT görüntüsü üzerinde for. mentale konumu, n. mentalis tipleri“anteriorloop”görülme sıklığı, bulunduğu durumlarda uzunluğu yaş, cinsiyet, taraf farklılıkları ve bireylerin diş durumları göz önünde bulundurularak değerlendirilmiştir. BULGULAR: N. Mentalistiplendirmesinde Tip 1, Tip 2 ve Tip 3 görülme oranı sırasıyla %7.7, %20.8 ve %75.1 olarak saptanmıştır.“Anteriorloop”ortalama uzunluğu 2.75mm olup minimum 0.6mm, maksimum 6.7mm olarak saptanmıştır. Farklı yaş grubunda yer alan ve farklı diş durumuna sahip bireyler arasında“anteriorloop”görülme sıklığı açısından anlamlı farklılıklar saptanmıştır.“Anteriorloop”uzunluğu da farklı yaş, cinsiyet ve diş durumu grupları arasında anlamlı farklılıklar göstermiştir. For. mentale dikey konumu ile“anteriorloop”bulunma olasılığı ve uzunluğu arasında bir ilişkinin varlığı da ortaya konulmuştur. SONUÇ: Çalışmanın sonuçları toplumda“anteriorloop”görülme olasılığının oldukça yüksek olduğunu ve maksillofasial cerrahi girişimlerden önce uzunluğunun değerlendirilmesi gerektiğini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION: The anterior loop is defined as where the mental neurovascular bundle passes inferior and in front of the mental foramen then turns back to exit the mental foramen. This anatomical feature is crucial in evaluating the best location of dental implants in the mandibular premolar area. Also, the mental foramen is a significant landmark. Knowing where it is essential to block the mental nerve's anesthesia or to prevent nerve damage when performing surgery on the premolar region of the mandible. CBCT allows for better observation of key anatomical features, such as their location, exact delineation, and relationships to other nearby structures. Therefore, CBCT should be suggested when the clinician determines that more anatomical information is necessary such as differentiating the AnL of the mental nerve AIM: Our study was conducted in order to assess the vertical and horizontal location of mental foramen, the visibility, length and types of anterior loop on CBCT in dentate and edentate patients of various age groups. MATERIALS AND METHODS: This retrospective study evaluated 260 mandibular CBCT scans for the location of mental foramen, anterior loop prevalence, length and types. The effect of age, gender, side of the mandible and dental state of subjects on these variables was also analyzed. RESULTS: There were found to be 7.7%, 20.8%, and 71.5% total frequencies of type 1, type 2, and type 3 respectively. The mean length of AL was 2.75 mm with minimal and maximal length of 0.6mm and 6.7mm. Significant differences were observed in prevalence between age and dental state groups. Significant differences were observed in length between gender, age and dental state groups. A relation was observed between vertical position of mental foramen and prevalence and length of anterior loop. CONCLUSIONS: The results of this study showed that there is a significant likelihood of AnL in instances, and that AnL length should be assessed before to maxillofacial surgical treatments.