Enerji verimliliği açısından bina enerji performansı gereklerinin analiz edilmesi
Analysis of building energy performance requirements in terms of energy efficiency
  1. Tez No: 823067
  2. Yazar: ESRA NUR İÇME
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NAZİLE YILANKIRKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Energy, Energy Efficiency, Energy Efficiency in Buildings, Artificial Neural Networks
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Enerji Bilimleri ve Teknoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Dünya genelinde nüfus artışıyla birlikte artan enerji talebi, enerji talebinin ağırlıklı olarak fosil yakıtlardan karşılanması, fosil yakıt tüketiminin küresel ısınmaya sebep olması gibi hususlardan dolayı enerji verimliliği çalışmaları büyük bir önem kazanmaya başlamıştır. Bu tez çalışmasında, enerji tüketiminin fazla olduğu sektörlerden bina sektöründe enerji verimliliğinin daha etkin yapılabilmesi amacıyla neler yapılabilir konusu araştırılmıştır. Binalarda enerjinin hangi alanlarda harcandığı, bina enerji performansı kavramı ve enerji verimliliği standartları incelenmiştir. Bina enerji performansı gereklerinden, ısıtma, soğutma, havalandırma, aydınlatma ve elektrikli cihazların enerji tüketimleri incelenmiştir. Türkiye'nin son 20 yıldaki nüfusu, Gayri Safi Yurtiçi Hasılası, Bina sayısı verileri ve Binalarda enerji tüketimi miktarları kullanılarak yapay sinir ağı ile geleceğe yönelik enerji tüketimi tahmini yapılmıştır. Yapılan analiz neticesinde 2030 yılında Türkiye'de Bina sektöründe 37.114 bin TEP (Ton Eşdeğer Petrol) enerji tüketimi olacağı tahmin edilmiştir. Bu miktarda enerjinin ülke ekonomisine ve küresel ısınmaya getireceği olumsuz etkilerin azaltılmasının önemi belirtilmiş ve enerji verimliliğinin sağlanabilmesi konusunda önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Energy efficiency studies have started to gain great importance due to issues such as increasing energy demand with population growth worldwide, the fact that energy demand is mainly met from fossil fuels, and the fact that fossil fuel consumption causes global warming. In this thesis, it has been investigated what can be done to make energy efficiency more effective in the building sector, one of the sectors with high energy consumption. The areas in which energy is spent in buildings, the concept of building energy performance and energy efficiency standards are examined. Among the building energy performance requirements, energy consumption of heating, cooling, ventilation, lighting and electrical appliances are analyzed. Using the data on Turkey's population, Gross Domestic Product, number of buildings and energy consumption in buildings in the last 20 years, an artificial neural network was used to predict future energy consumption. As a result of the analysis, it is estimated that there will be 37.114 thousand TOE energy consumption in the building sector in Turkey in 2030. The importance of reducing the negative effects of this amount of energy on the country's economy and global warming has been stated and suggestions have been made to ensure energy efficiency.