İzleyicilerin televizyonda yayınlanan farklı program türlerindeki sağlık içeriklerine yönelik tutumu
Attitudes of the audience towards health content in different types of shows broadcasted on television
- Tez No: 823093
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİMET ERSİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Dizi, Güven, Sağlık, Şov Programları, Televizyon, Series, Reliability, Health, Shows, Television
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Medya ve İletişim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Ülkemizde özel televizyon kanallarının yaygınlaşmasıyla birlikte artan ticari kaygılar ve reyting savaşlarıyla birlikte farklı ve popüler program formatlarına ihtiyaç artmıştır. Bu bağlamda sağlık konusu tüm kitle iletişim araçlarında olduğu gibi televizyonda da popülerliği artan bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Halkın olumlu sağlık davranışı geliştirme ve sağlıklı yaşam pratiği kazanma konularına ilgisi arttıkça televizyonda işlenen sağlık içerikli farklı format ve türlerde yayınlar çeşitlenmeye başlamıştır. Çeşitlilik artıkça izleyicinin sağlık içeriklerine yönelik tutumu, programlarda aktarılan bilgilerin ve mesajların doğruluğu ve inandırıcılığı tartışmalı bir konu haline gelmiştir. Araştırmada izleyicinin farklı formatlardaki sağlık içeriklerine yönelik tutumunun karşılaştırılması ve televizyon programlarında edinilen bilgilerin izleyici nezdinde güvenilirliğinin ölçümlenmesi amaçlanmaktadır. Araştırma kapsamında televizyonda farklı program türünde yayınlanan sağlık içerikli şov programları ve diziler ele alınmıştır. Sağlık içerikli şov programlarından“Doktorum”programı ve“Dr. Feridun Kunak Show”incelenirken, medikal dizilere örnek olarak ise“Hekimoğlu”dizisi ve“Mucize Doktor”dizisi incelenmiştir. Araştırmanın evrenini Türkiye'de yaşayan 15-70 yaş arası 66.518.051 insan oluşturmaktadır. 5'li likert ölçek kullanılarak hazırlanan sorular online anket yöntemiyle hedef kitleye ulaştırılmış olup, ortaya çıkan veriler SPSS yöntemiyle analiz edilmiştir. Analiz sonucunda, araştırmaya konu olan her iki tür programı izlemiş 15-70 yaş arası 168 katılımcıdan elde edilen verilere göre; izleyicilerin çoğunluğunun sağlık içerikli şov programlarını medikal dizilere oranla daha güvenilir bulduğu sonucuna varılmıştır. Ayrıca 168 katılımcıya yöneltilen sorulara verilen cevapların ayrıntılı analizine göre; izleyiciler sağlık içerikli şov programlarında verilen bilgileri daha geçerli, kapsamlı ve doğru bulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Soaring commercial concerns and ratings wars with the spread of private television channels in our country have raised the need for different and popular program formats. The fact that the theme of health is an increasingly popular topic on television, as in all mass media, can be evaluated in this context. As the public's interest in developing positive health behaviors and gaining healthy living practices has increased, different formats and genres of health content on television have started to diversify. As the diversity has increased, the attitude of the audience towards health content, the accuracy and credibility of the information and messages conveyed in the shows have become a controversial issue. The aim of the study includes comparing the audience's attitude towards health content in different formats and measuring the reliability of the information obtained in television programs in the eyes of the audience. Health content shows and series broadcasted in different program types on television were discussed within the scope of the research. The programs“Doktorum”and“Dr. Feridun Kunak Show”were examined among the shows with health content, and the series“Hekimoğlu”and“Mucize Doktor”were examined among the medical-themed series. The population of the research consists of 66.518.051 people aged 15-70 living in Turkey. The questions prepared using a 5-point Likert scale were delivered to the target audience via online survey method and the resulting data were analyzed by SPSS method The analysis of the data obtained from 168 participants between the ages of 15-70 who watched both types of programs subject to the research showed that the majority of the viewers found the health shows more reliable than the medical series. In addition, a detailed analysis of the answers given to the questions asked to 168 participants revealed that viewers found the information given in health shows more valid, comprehensive and accurate.