Malatya yöresinde üretilen agregaların fiziko-mekanik özelliklerinin beton dayanımına etkilerinin belirlenmesi
Physico-mechanical properties of aggregates produced in malatya region determination of effects on concrete strength
- Tez No: 823095
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİDEM EREN SARICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Agrega, Beton, Dolomit, Kireçtaşı, Aggregate, Concrete, Dolomite, Limestone
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu tez çalışmasında Malatya ilinin Yeşilyurt ilçesine bağlı Gözene köyünde faaliyet gösteren kireçtaşı ve Doğanşehir ilçesinde faaliyet gösteren dolomit ocaklarından temin edilen malzemelerin beton agregası olarak kullanılabilirliği araştırılmıştır. Kireçtaşı ve dolomit birimlerinden alınan kayaç numunelerinden karotlar hazırlanarak; birim hacim ağırlığı, su emme, Schmidt çekici ile sertlik tayini, Brazilian (dolaylı) çekme dayanımı, tek eksenli basınç dayanımı belirlenmiştir. Kayaçların agrega özelliklerinin belirlenmesi için konkasör tesislerinden alınan farklı tane boyutlarındaki numuneler üzerinde elek analizi, yoğunluk ve ince madde tayini ve yüzey nemi oranı tayini deneylerinin yanı sıra Los Angeles parçalanma direnci tayini deneyleri yapılmıştır. Her iki tür kayaç uygun tane boyutu ve oranlarında agrega olarak hazırlanarak TS 802 standardına göre C30, C35, C40, C45 dayanım değerlerine sahip akışkanlaştırıcı ve dayanım artırıcı katkılı ve katkısız beton karışımları yapılmıştır. 15×15×15 cm3'lük kübik numuneler 7 ve 28 günlük kür sürelerinin sonunda tek eksenli basınç dayanımı deneyine tabii tutulmuştur. Agrega deneyleri sonuçlarının standart değerlere uygun olduğu belirlenmiştir. Katkı maddesi kullanılan ve kullanılmayan reçetelere ait sonuçlar karşılaştırılmış ve katkı maddesi ilavesiyle üretilen beton numunelerine ait sonuçların hedeflenen dayanım değerlerine ulaştığı görülmüştür. Böylelikle bu çalışmada kullanılan kireçtaşı ve dolomit kayaçlarının beton üretiminde agrega olarak kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the usability of the limestone in the Gözene village of Yeşilyurt district of Malatya and the materials obtained from the dolomite quarries operating in the Doğanşehir district of Malatya as concrete aggregate were investigated. In order to determine the physical and mechanical properties of samples of different grain sizes taken from the core and crusher plants taken from the rocks, sieve analysis, determination of density and water absorption rates, unit volume weight, fine matter determination and surface moisture ratio determination as well as hardness determination with a Schmidt Hammer, Brazilian indirect tensile strength, uniaxial compressive strength and Los Angeles fracture resistance determination tests were applied. Both types of rocks were prepared as aggregates in appropriate particle size and proportions, and different concrete mixtures were made with and without additives. Cubic specimens of 15x15x15 cubic centimeters were subjected to uniaxial compressive strength and ultrasound transmission velocity tests at the end of their seven and twenty-eight days. The results of the recipes with and without additives were compared and it was seen that the results of the concrete samples produced with the addition of additives reached the targeted strength values. Thus, it was concluded that the limestone and dolomite rocks used in this study can be used as aggregates in the concrete content.