Necîb el-Kîlânî'nin Ardu'l-enbiyâ adlı romanının tahlili
Analysis of Najip al-Kîlânî's novel Ardu'l-anbiyâ
  1. Tez No: 823153
  2. Yazar: MERYEM ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Necîb el-Kîlânî, Ardu'l-enbiyâ, Modern Arap Romanı, Filistin, Najib al-Kîlânî, Ardu'l-anbiyâ, Modern Arabic Novel, Palestin
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Necîb el-Kîlânî edebiyatın bir çok dalında eserler kaleme almış ve modern Arap edebiyatına önemli katkılarda bulunmuş bir yazardır. Edebiyatın farklı alanlarında eserler vermiş olsa da daha çok roman alanında tanınmıştır. Romanlarında işlediği konular nedeniyle İslâmî edebiyatın öncü isimlerinden kabul edilmiştir. Necîb el-Kîlânî, eserlerinde İslâm tarihine, Müslümanların yaşadığı sorunlara ve İslâm'ı algılama ve yaşama biçimleriyle ilgili konulara yer vermiştir. Bu çalışmada Necîb el-Kîlânî'nin Ardu'l-enbiyâ adlı romanının tahlili yapılarak, el-Kîlânî'nin hayatı, edebî kişiliği ve eserleri hakkında bilgi verilecektir. Ardu'l-enbiyâ romanının konusu Filistin işgaliyle ilgili olduğu için Filistin'in tarihinden de kısaca bahsedilecektir. Ayrıca romanın, Arap coğrafyasındaki tarihi gelişimine ve tarihi seyir içerisinde Mısır'ın öncü konumuna değinilecektir.
Özet (Çeviri)
Najib al-Kîlânî is a writer who has made significant contributions to modern Arabic literature by writing literary works in many fields of literature. Although he has produced works in different fields of literature, he is mostly known in the field of novels. Due to the subjects he mentioned about in his novels, he was accepted as one of the pioneer names of Islamic literature. In his works, Najib al-Kîlânî has mentioned about the history of Islam, the problems faced by Muslims, and the issues related to the way Muslims perceive and live Islam. In this study, the information about Najib al-Kîlânî's life, literary personality and literary works will be given by analyzing the novel called Ardu'l-anbiyâ of Najib al-Kîlânî. Since the subject of the novel Ardu'l-anbiyâ is related to the occupation of Palestine, the history of Palestine will be briefly mentioned. The historical development of the novel in the Arab geography and the leading position of Egypt in the historical course will be mentioned.