Necîb el-Kîlânî'nin et-Tarîku't-Tavîl adlı romanının tahlili
The Analysis Necin Al Kilani's Et-Tarîku't-Tawîl
- Tez No: 766478
- Danışmanlar: DOÇ. MEHMET NAFİ ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Religion, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Arap Dili ve Belagâtı, Necîb el-Kîlânî, Roman, Tahlil, Edebiyat, Arabic Language and Eloquence, Najib al-Kilani, Novel, Analysis, Literature
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Siirt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışmamızda Necîb el Kîlânî'nin et-Tarîku't-Tavîl adlı romanı tahlil edilmiştir. Çalışmamız daha önce çalışılmadığından bizce önem arz etmektedir. et-Tarîku't-Tavîl romanı, yazarın hapishanede iken 3 hafta içerisinde yazdığı ilk romanı olmasına rağmen büyük ustalıkla kaleme alınmıştır. el-Kîlânî, Mısır'da doğmuş ve hayatını çeşitli ülkelerde geçirmiş İslamî edebiyatın öncülerinden olan büyük bir edebiyatçıdır. Mısır'da yaşadığı süre içinde İhvani Müslimin teşkilatına yakınlık göstermiş ve neticesinde hapishane süreci yaşamıştır. Onun bu süreci yaşaması kalemini durdurmamış aksine orada iken bile birçok eser yazmasına vesile olmuştur. Onun hapishanede yazdığı eserlerden biri olan et-Tarîku't-Tavîl adlı roman ise Mısır'ın bir köyünde yaşayan iki aileyi anlatmaktadır. İki aile anlatılırken Mısır'daki mevcut siyasi olaylar da romanı şekillendirmiştir. Eserin dili son derece sade, akıcı ve anlaşılırdır. Eserini, edebî sanatlara boğmayarak her türlü okuyucuya açık hale getirmiştir. Bu eseri 1957 yılında Mısır Eğitim ve Öğretim Bakanlığı tarafından birincilik ödülü kazanmıştır. 1959 yılında da aynı eseri Bakan Fethi Rıdvan'dan ödül almıştır. Günümüz yazarları bir eser yazdıklarında eserini aylarca bekletirken el-Kîlânî'nin kısa sürede eserini bitirip ödüller kazanması elbette takdire şayandır.
Özet (Çeviri)
In this study, Necib al Kilani's novel et-Tarikut-Tawil has been analyzed. Our study is important to us, as it has not been studied before. Although the novel of et- Tarikut-Tawil was the first novel of the author, which had been written within 3 weeks while he was in prison, it was written with a great mastery. al-Kilani who was born in Egypt and spent his life in various countries is a great man of letters and one of the pioneers of Islamic literature. During his time in Egypt, he was close to the Muslim Brotherhood organization and because of this closeness, he went through the prison process. However, his experience of this process did not stop his pen, on the contrary, it enabled him to write many more works. The novel of et-Tariku't-Tawil, one of the works that he wrote in prison, tells about two families living in a village, in Egypt. While the story of two families is being told, the political events of that time in Egypt also shape the novel. The language of this work is extremely simple, fluent, and understandable. The author made his work open to all kinds of readers by not drowning it in literary arts. This work was awarded the first prize by the Egyptian Ministry of Education and Training in 1957. The same work also received an award from Minister Fethi Rıdwan, in 1959. It is certainly admirable that al-Kilani finished his work in a short time and won awards, while today's writers keep their work waiting for months when writing.