Necîb el-Kîlânî'nin 'Er-Raculu'l-Lezî âmen' adlı romanının tahlili
The analysis of Naguib al-Kîlânî's novel 'Er-Raculu'l-Lezî âmen'
- Tez No: 583242
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Necîb el-Kîlânî, er-Raculu'l-lezî Âmen”, Roman, Tahlîl, Edebiyat, Naguib al-Kîlânî, er-Raculu'l-lezî Âmen”, Novel, Analysis, Literature
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışmada Çağdaş İslâmî Edebiyatın önde gelen temsilcileri arasında yer alan Mısırlı şair ve yazar Necîb el-Kîlânî'nin“er-Raculu'l-lezî Âmen”adlı romanı tahlil edilmiştir. Araştırma giriş, iki bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Girişte araştırmanın konusu, amacı, kapsamı, yöntemi, konuyla ilgili çalışmalar ve yararlanılan kaynaklar hakkında bilgi verildi. Birinci bölümde romanın müellifi ve künyesi hakkında temel bilgiler verildikten sonra roman detaylı bir şekilde özetlendi. İkinci bölümde roman, eserde geçen şahsiyetler, olay örgüsü, zaman, mekân, anlatım teknikleri, tematik kurgu, dil ve üslup açılarından tahlil edildi. Sonuç kısmında araştırmada ulaşılan bulgulara yer verildi.
Özet (Çeviri)
In this study, the novel“er-Raculu'l-lezî Âmen”in of Egyptian poet and writer Necîb al-Kîlânî, who is one of the leading representatives of Contemporary Islamic Literature is analyzed. The research consist of an introduction, two chapters and a conclusion. In the introduction, information was given about the subject, aim, scope, method, studies and sources of the research. In the first chapter, after giving basic information about the author and the mastership of the novel, the novel is summarized in detail. In the second part, the novel, the figures in the work, the plot, time, space, narrative techniques, thematic fiction, language and style were analyzed. In the conclusion part, the findings obtained in the study were included.