Obsesif kompulsif bozukluk tanılı hastalarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu komorbiditesi
In patients diagnosed with obsessive compulsive disorder attention deficit and hyperactivity disorder comorbidity
- Tez No: 823181
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT BAHÇECİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Obsesyon, Dikkat Eksikliği, Hiperaktivite, Obsession, Attention Deficit, Hyperactivity
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Amaç:Çalışmamızda Obsesif kompulsif bozukluğu (OKB) olan hastalarda erişkinde komorbid Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) ile ilgili çok az sayıda çalışma mevcut olup, hastalığın çocukluk ve ergenlik sonrası da devam edebileceği göz önünde bulundurularak; OKB'de DEHB belirtilerinin sorgulanıp hastalık seyri, cinsiyet ve semptom profili üzerine olan farklılıkların tespit edilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Bu çalışmada 92 OKB tanılı hasta dahil edilmiştir. Hastalara tarafımızdan DSM-5 Yapılandırılmış Klinik Görüşmesi-Klinik Versiyonu (SCID-5), Yale Brown Obsesif Kompulsif Bozukluk Ölçeği (YBOKÖ), Erişkin Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Kendi Bildirim Ölçeği (ASRS) uygulanmıştır. Edinilen bulgular SPSS for Windows 26.0 veri tabanı programına aktarılarak değerlendirilmiştir. Bulgular: OKB tanılı hastaların en sık görülen obsesyon türünün ardışık olarak kirlenme, en az görülen obsesyonun ise cinsel obsesyon olduğu saptanmıştır. En sık görülen kompulsiyonunsa kontrol etme kompulsiyonu olduğu en az ise biriktirme/toplama kompulsiyonu olduğu saptanmıştır. OKB tanılı hastalarda DEHB toplam ölçek puanı yüksek olan hastalarda ise en fazla görülen obsesyon saldırganlık obsesyonu olduğu tespit edilmiştir. Hiperaktivite puanı yüksek olan OKB hastalarında saldırganlık obsesyonu, somatik obsesyon ve kontrol kompulsiyonu daha sık gözlenmiştir. Dikkat eksikliği puanı yüksek olan OKB hastalarında saldırganlık, diğer, düzen/simetri obsesyonlarının ve sıralama/düzenleme, törensel, sayma kompulsiyonlarının daha fazla görüldüğü saptanmıştır. Sonuç: OKB'li hastalarda DEHB komorbiditesi ile yaş ilişkisinde negatif korelasyon saptanmıştır. Çalışmamızda OKB hastalarında dikkat eksikliği skorları hiperaktivite skorlarından daha fazla miktarda anlamlıdır. Ancak her iki alt tip de OKB ile pozitif korele bulunmuştur. OKB hastalarındaki obsesyon toplam puanı hiperaktivite ile %5, dikkat eksikliği ile %16 ilişkili olduğu tespit edilmiştir. Bu durum OKB hastalarındaki dikkat ve odaklanma güçlüğünü açıklamaktadır. Kompulsiyonların hiperaktivite ile %8, dikkat eksikliği ile %17 ilişkili olduğu saptanmıştır. OKB'de hastalık şiddeti ile DEHB belirtileri arasındaki ilişki korele saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: In our study, there are very few studies on adult comorbid Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) in patients with obsessive compulsive disorder (OCD), and considering that the disease may continue after childhood and adolescence; It is aimed to question the symptoms of ADHD in OCD and to determine the differences in the course of the disease, gender and symptom profile. Method: In this study, 92 OCD patients were included. DSM-5 Structured Clinical Interview-Clinical Version (SCID-5), Yale Brown Obsessive Compulsive Disorder Scale (YBOCS), Adult Attention Deficit Hyperactivity Disorder Self-Report Scale (ASRS) were administered to the patients by us. The findings were evaluated by transferring them to the SPSS for Windows 26.0 database program. Results: It was determined that the most common obsession type of OCD patients was sequentially dirty, and the least common obsession was sexual obsession. It was determined that the most common compulsion was checking compulsion, and the least was the hoarding/collecting compulsion. It was determined that the most common obsession in OCD patients with high ADHD total scale score was aggression obsession. Aggressive obsession, somatic obsession and control compulsion were observed more frequently in OCD patients with high hyperactivity score. Aggression, other, order/symmetry obsessions, and ordering/arranging, ritualistic, counting compulsions were found to be more common in OCD patients with high attention deficit scores. Conclusion: A negative correlation was found between ADHD comorbidity and age in patients with OCD. In our study, attention deficit scores were more significant than hyperactivity scores in OCD patients. However, both subtypes were positively correlated with OCD. Obsession total score in OCD patients was found to be associated with 5% hyperactivity and 16% with attention deficit. This explains the attention and focus difficulties in OCD patients. Compulsions were associated with 8% of hyperactivity and 17% of attention deficit. The correlation between disease severity in OCD and ADHD symptoms was found to be correlated.