Akromiyoklavikular eklem çıkıklarında uyguladığımız çift düğme endobatın asansör sistemin sonuçlarının değerlendirilmesi
Evaluation of the results of double endobutton fixation system applied for acromioclavicular joint dislocation
  1. Tez No: 823247
  2. Yazar: SAMET MURAT ARSLAN
  3. Danışmanlar: DR. MEHMET KÜRŞAD BAYRAKTAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Akromiyoklavikular çıkık, Endobatın askı sütur, Korokoklavikular fiksasyon, Acromioclavicular joint dislocation, Coracoclavicular fixation, Endobutton fixation suture
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İstanbul Okmeydanı Eğitim. ve Araştırma. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Amaç: Akromiyoklavikular eklem çıkıklarında anatomik korakoklavikular fiksasyon önemli seçeneklerden biridir. Anatomik rekonstrüksiyon ligaman-tendon transferi ya da endobatın asansör askı süturu ile yapılabilir. Biz, çalışmamızda akut akromiyoklavikular eklem yaralanması olup tip III ve üzeri çıkık olgularında mini açık olarak uyguladığımız çift düğme endobatın asansör sistemin klinik, fonksiyonel ve radyolojik sonuçlarını değerlendirdik. Gereç ve Yöntem Bu çalışmada, daha öncesinde geçirilmiş omuz yaralanması veya omuz cerrahi öyküsü olmayanlar, on sekiz yaş üstünde olanlar, ameliyat öncesi ön arka, aksiller ve Zanca grafilerine göre radyolojik olarak tanı konmuş olanlar, genç ve aktif çalışanlar, yaralanma süresi üç haftadan az akut çıkıklar retrospektif olarak değerlendirildi. Ameliyat edilen 20 hastanın ortalama yaşı 36,85'ti. Klavikudan korokoide doğru yapılan tek insizyonla, klavikula ve korokoide tüneller açılıp endobatın askı sütur ile korokoklavikular interval fiksasyonu yapıldı. Hastaların, ameliyat öncesi, ameliyat sonrası 6.hafta, 6.ay, 12. ay ve son poliklinik kontrolünde 100 açı ile Zanca grafisi ve omuz anterior-posterior grafilerindeki akromiyoklavikular eklem stabilizasyonu değerlendirildi ve klinik memnuniyeti gösteren Constant, ASES ve VAS değerleri tespit edildi. Bulgular: Ortalama takip süresi 15,8 ay olarak tespit edildi. Hastaların son kontrollerinde ameliyat edilen taraf ile sağlam tarafın Constant skorları karşılaştırıldığında sırasıyla ortalama olarak 88,6 ve 96,8 olarak tespit edildi. ASES skorları ortalama olarak 87,24 ve VAS skorları ortalalama olarak 1,75 olarak tespit edildi. Sonuç: Hastaların son poliklinik kontrollerinde radyolojik değerlendirme kriterlerinden korokoklavikular mesafe yeterli olarak tespit edildi. Ameliyat edilen ve edilmeyen tarafların Constant skorları aralarındaki fark 11' den az olduğundan 'çok iyi' olarak not edildi. Bu sonuçlar bize, Rockwood tip III ve üzeri akut akromiyoklavikular eklem yaralanması olan, daha önce omuz çevresinden cerrahi geçirmemiş, 18 yaş üstü, genç, sporcu ve aktif hastalarda mini açık korokoklavikular intervalin endobatın askı sütur ile fiksasyonunun iyi bir seçenek olduğunu düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: Anatomic coracoclavicular fixation is one the important choices for the acromioclavicular joint dislocation. Anatomic reconstruction would be applied by ligament-tendon transfers or double endobutton fixation system. In our study, we evaluated the clinical, functional and radiographics outcomes of double endobutton fixation system applied as mini-open at acromioclavicular joint dislocation, grade III to VI. Materials and Methods: In this study, the patients who did not have previous shoulder injuries or shoulder operation anamnesis; older then 18 years old, young and actives, with less than 3 weeks injury limitation period acute acromioclavicular joint dislocation, who have been diagnosed radiographically according to anterior-posterior, axillar and Zanca graphics were evaluated retrospectively. Average age of 20 patients who have been operated was 36.85. By a single incision from clavicle to coracoid, tunnels were opened to clavicle and coracoid, and coracoclavicular fixation has been made by double endobutton fixation suture. Before operation, after 6 week, 6 months, 12 months and last controls; stabilisation of acromioclavicular joint were evaluated with Zanca views angels 100 cephalics, anterior-posterior radiograps. And Constant, ASES ve VAS values confirming clinical satisfaction have been determined. Findings: Average follow-up period was 15.8 months. At last controls, when we crosschecked Constant scores of injured and uninjured shoulders, we found that the averages have been determined as 88.6 and 96.8 respectively. Average ASES scores was 87.24 and VAS scores was 1.75. Results: At last controls, coracoclavicular distance criteria of radiographics measurement was determined as satisfactory. The difference between Constant scores of injured and uninjured shoulders was noted as“excellent”, as it was less then 11. These results show us that coracoclavicular fixation has been made by double endobutton suture applied as mini-open is a good choice for patients who have acute acromioclavicular joint dislocation Rockwood grade from III to VI, elder than 18, young, athlete and active, and who did not have shoulder surgeries.