Türk halk anlatmalarında değerler eğitimi
Values education in Turkish folk narratives
  1. Tez No: 823301
  2. Yazar: YASEMİN KATI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEDİM BAKIRCI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
  6. Anahtar Kelimeler: Destan, masal, halk hikâyesi, efsane, fıkra, Türk halk anlatması, değer, değer eğitimi, Epic, fairy tale, folk tale, legend, anecdote, Turkish folk narrative, value, value education
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 474
Özet
Toplumlar, kendi değerleri ile dünya sahnesinde yer alırlar. Sahip oldukları değerleri nesilden nesile aktarmak suretiyle de kültürel kodlarının kaybolup gitmesini önlemiş olurlar. Değerler, bireyin toplumda kabul görmesini, sosyalleşmesini sağlar, yapılması gerekenler konusunda bireye rehberlik eder, toplumsal hayatı oluşturur ve korur, gelecek kuşakların yetişmesinde büyük öneme sahiptir. Bu nedenle değer eğitimi, son yıllarda sıkça gündemdedir. Türk halk anlatmaları, içlerinde zengin kültürel unsurlar barındırırlar. Her yaştan insanın eğitimi üzerinde oldukça etkilidirler. Bu nedenle halk anlatmalarının, birey ve toplum hayatında geniş yer edinmesi için gerekli çalışmalar yapılmalıdır. Çalışmanın amacı, nitel araştırma yöntemi olan doküman analizi tekniğini kullanarak Türk halk anlatmalarımızdan destanlar, masallar, halk hikâyeleri, efsaneler ve fıkralarda yer alan bireysel, toplumsal, yurt-millet ve din ile ilgili değerlerin tespitini yapmak ve bu anlatıların değer eğitiminde kullanılabilirliklerini irdelemektir. Çalışmanın sonucunda Türk halk anlatmalarında affetmek, cesaret, fedakârlık, iyi niyetli olmak, öz güven, vefa ve sadakat; adalet, dayanışma, misafirperverlik, saygı, sevgi, yardımlaşmak; vatanseverlik, Allah inancı gibi değerlere sıklıkla rastlanmıştır. Neticede; günümüzde artık yazıya geçirilen ve kaybolup gitmekten kurtulmuş olan Türk halk anlatmalarından, içerisinde olumsuz örnekler barındıranlar hariç tutularak olumlu örnekler içerenlerin, değer eğitiminde kullanılabilecekleri sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Societies take their place on the world stage with their own values. They prevent the disappearance of their cultural codes by transferring their values from generation to generation. Values enable the individuals to be accepted and socialized in the society, guide the individuals about necessities to be done, create and protect the social life, and have a great importance in the upbringing of future generations. For this reason, value education has been on the agenda frequently in recent years. Folk narratives contain rich cultural elements. They are highly influential on the education of people of all ages. For this reason, necessary studies should be carried out in order for folk narratives to have a wide place in individual and social life. The aim of the study is to determine the values related to individual, social, countrynation and religion in the epics, tales, folk tales, legends and anecdotes from Anatolian folk narratives, and to examine the usability of these narratives in value education. The study uses the document analysis technique, which is a qualitative research method. As a result of the study, values such as forgiving, courage, self-sacrifice, goodwill, selfconfidence, adherence, loyalty, justice, solidarity, hospitality, respect, love, cooperation, patriotism, and belief in God were frequently encountered in folk narratives. Consequently; It has been concluded that among the folk narratives that are now written down and saved from disappearing, those that contain positive examples can be used in values education, excluding those that contain negative examples.